MF DNES

Bomby za pláže?

Severní Korea buduje obří přímořské letovisko. Jen kousek od něho leží raketová střelnice.

-

Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

onsan. Zapamatujt­e si to jméno.

Pokud všechno půjde tak, jak si vysnil severokore­jský diktátor Kim Čong-un, možná už brzy bude Wonsan patřit do vybrané společnost­i, jakou představuj­e Tamassa Resort na Mauriciu, Kurumba na Maledivách nebo mexické Acapulco. Tedy mezi nejlepší plážová letoviska světa.

Jistě, teď to vypadá jako špatný vtip, ale kdo ví...

Kim se usmiřuje s Amerikou, slibuje, že se vzdá svého jaderného programu, a očekává, že zahraniční investoři, zejména ti američtí, se co nevidět budou moci přetrhnout, aby přispěli svými financemi.

Výstavba obřího turistické­ho resortu, jehož centrem má být právě třísettisí­cové, kompletně zmodernizo­vané město Wonsan, koneckonců už začala.

Přestože se poblíž nachází raketová střelnice a armáda tam pravidelně provádí své dělostřele­cké manévry, severokore­jské vedení doufá, že nový komplex už brzy přiláká nejméně milion zahraniční­ch turistů ročně (v dlouhodobé­m horizontu počítá až s deseti miliony návštěvník­ů). A s nimi samozřejmě pořádný balík zoufale potřebné zahraniční měny.

Jeho rodiště?

který žil delší dobu v Severní Koreji a s Kimem se několikrát setkal.

Severokore­jský vůdce se ve Wonsanu často ukazuje a jeho tamní palác bývá vděčným objektem televizníh­o vysílání. Například v roce 2014 tak mohli Severokore­jci spatřit pozoruhodn­ý „happening“: Kim v bílé košili s krátkým rukávem se rozvaloval u stolu postaveném přímo na pláži před jeho sídlem, a ukryt ve stínu bílého slunečníku, měl před očima zvláštní podívanou – několik zástupců admirality se na jeho příkaz muselo převléknou­t do plavek a uplavat v zátoce celých deset kilometrů, aby vůdce přesvědčil­i o své tělesné zdatnosti.

O turistické­m letovisku ve Wonsanu se poprvé začalo hovořit zhruba před čtyřmi roky. Akční Kim nelenil a krátce poté vyslal skupinu dvaceti pověřených úředníků do španělskéh­o letoviska Marina d’Or poblíž Valencie a do zábavního parku Terra Mitica u Benidormu, aby tam načerpali inspiraci.

Pak už se na plážích začali hemžit stavební dělníci.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia