MF DNES

Jedenáctil­etá Amal chce rozvod, v Súdánu není jediná

-

Súdánka Amal chodila do základní školy, když ji o ruku požádal muž, kterému bylo 38 let. Její otec nabídku přijal a dívka byla provdána. Manžel s ní krutě zacházel, ale otec ji zpět nepřijal, i když se chtěla vrátit.

Podle loňských údajů Dětského fondu OSN (UNICEF) se třetina Súdánek vdává před svými 18. narozenina­mi a 12 procent jich je provdáno ve věku do 15 let. A sňatků nezletilýc­h podle humanitárn­ích organizací přibývá kvůli válečným konfliktům. Rodiče často vymění své dcery za krávy či kozy jen proto, aby přežili.

Podle zákona tam lidé mohou

Wonsan má v srdci mladého diktátora speciální místo.

Právě tam se totiž jeho dědeček a zakladatel komunistic­kého státu Kim Ir-sen vylodil po návratu ze sovětského exilu. Ne náhodou stojí ve Wonsanu rodinné sídlo kimovské dynastie a poblíž něho bronzové sousoší Kim Ir-sena a jeho syna i nástupce Kim Čong-ila.

Mezi místními se dokonce traduje, že Kim Čong-un se narodil právě ve Wonsanu. Jisté je, že na tamních písečných plážích trávil velkou část svého dětství, než odjel na studia do Švýcarska.

To všechno je nejspíš důvod, proč si Kim usmyslel, že právě z Wonsanu učiní vedle metropole Pchjongjan­gu další výkladní skříň svého režimu.

„Říkal mi, že se chce zasadit o rozvoj města a přilákat turisty a investory z ciziny,“vyprávěl před časem kanadský obchodník Michael Spavor, vstoupit do manželství, jakmile dospějí, a za možnou hranici se považuje deset let. Jde o nejnižší legální věk pro vstup do manželství v Africe.

Na dětské sňatky v Súdánu upozornil nedávný případ Núry Husajnové, odsouzené letos k trestu smrti za vraždu manžela, který se ji pokusil znásilnit. Núře je nyní 19 let a k sňatku s více než dvojnásobn­ě starším mužem byla přinucena ve věku 15 let.

Pomohla jí druhá žena

Amalin příběh je jiný. Manžel ji bil a ona se snažila dovolat pomoci u otce, ale on ji vždy poslal zpět. Nakonec jí k útěku pomohla manželova Nový resort a velké plány druhá žena, která žila v domácnosti také. „Jednal se mnou hrozně. Když mě začal bít každý den, šla jsem na policii,“řekla Amal. Lékař, který ji na policejní stanici prohlédl, na těle našel stopy pout a bití. I když otec příběh své dcery zná, rozplakal se, když slyšel Amal znovu popisovat situaci.

„Přišla za mnou dvakrát, byla vystrašená, bála se a já ji poslal zpět. Lituji toho,“řekl otec. Pracuje jako klempíř a sám se stará o šest dcer. Na otázku, proč Amal nechal provdat v tak raném věku, odpověděl, že jde o tradici a o čest. „Když jsem mu dal svou dceru za ženu, bylo to na základě důvěry. Věřil jsem, že se o ni postará, nechá ji dál chodit do školy a bude ji ctít, jak jsme se dohodli. Ale bylo to jen bití a ponižování,“řekl o svém zeti otec mladé ženy.

Stejný osud i pro sestry

Důvodem, proč Súdánci provdávají své dcery tak mladé, je naděje, že jim pomáhají vyhnout se chudobě, násilí, nebo také to, že zabrání zostuzení rodiny. Svobodné ženy jsou považovány za neplodné nebo za takové, o jejichž ruku nikdo nepožádal.

Podle UNICEF je ale velká pravděpodo­bnost, že dívky provdané jako děti budou vystaveny sexuálnímu i psychologi­ckému násilí. „Netušil jsem, že by sňatek v mládí mohl mít takové důsledky,“řekl Amalin otec. To mu však nebrání plánovat brzké sňatky i pro své ostatní malé dcery.

Súdán se v roce 2015 připojil ke kampani Africké unie, jejímž cílem bylo skoncovat s dětskými sňatky. Národní rada pro péči o děti pak zformulova­la strategii pro ukončení této praxe, avšak narazila na odpor konzervati­vních náboženský­ch skupin. Pro plnění vládního cíle se udělalo málo.

Podle statistik se provdá do svých 18 let 34 procent dívek, avšak v rámci oblastí čísla kolísají. Ve východním Dárfúru je to například 57 procent žen. „Lidí jako Núr je v Súdánu mnoho, ale jen málo z nich se dočká spravedlno­sti,“říká Náhíd Džabrallao­vá, ředitelka organizace SEEMA, která pomáhá obětem domácího násilí.

Amal a některé další ale bojují za změnu. Tato jedenáctil­etá holčička, která si ještě hraje s panenkami a píše si do sešitů básničky, je ve svém požadavku na rozvod neústupná. Až ho dosáhne, chce se vrátit do školy. Když se jí zeptáte, co by poradila ostatním, kdo jsou v podobné situaci, odpovídá: „Odvahu. Měla jsem být odvážnější.“(ČTK/CNN)

 ?? Foto: 2x Profimedia.cz ?? Přímo u moře vyrůstá velké letovisko. Plány koordinuje sám vůdce Kim Čong-un (snímek vpravo).
Foto: 2x Profimedia.cz Přímo u moře vyrůstá velké letovisko. Plány koordinuje sám vůdce Kim Čong-un (snímek vpravo).
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia