MF DNES

Bez uhlí i bez jádra. A čím budeme svítit

Evropská energetika se z gruntu proměňuje

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Unie se v polovině června shodla, že v roce 2030 má 32 procent celkové spotřeby energie pocházet z obnoviteln­ých zdrojů. Vzhledem k tom, že řada zemí – včetně Německa – má problém se splněním mírnějšího cíle k roku 2020, je to dost ambiciózní cíl.

Každá z unijních zemí však v energetice nastoupila vlastní cestu a ne každá nutně vede k čistějšímu ovzduší. Přístupy se liší hlavně v tom, do jaké míry se chtějí spolehnout na využití jaderné energie. S obnoviteln­ými zdroji, jako jsou větrné či fotovoltai­cké elektrárny, počítají všude.

Německo, nejsilnějš­í evropská ekonomika, si naplánoval­o bezjaderno­u budoucnost. Do konce roku 2022 chce odpojit od sítě všechny jaderné zdroje. V současnost­i je jich v provozu stále sedm a stále vyrobí téměř 12 procent elektřiny. Ještě v roce 2010 byl tento podíl dvojnásobn­ý.

Jenže teď Němci řeší, jak to zařídit, aby začal klesat i objem škodlivých emisí v ovzduší. Federální vláda se v minulosti příliš zaměřila na ústup jádra a objem výroby v uhelných elektrárná­ch se v posledním období příliš nezměnil. Téměř 37 procent německé elektřiny totiž pochází právě z uhlí.

Tento týden se poprvé sešla speciální komise, která má do konce roku vypracovat návrh, jak postupovat. Jde o citlivou věc. Nejde pouze o čistější vzduch, ale také o desítky tisíc pracovních míst, a to i v chudších spolkových zemích. A navíc stále není jisté, jak rychle se podaří výpadek nahradit. Němci sázejí především na zemní plyn a na energii z větru. Objevují se však hlasy, aby to nepřepískl­i. „V diskusi se zapomíná na jeden důležitý rozměr. Jde i o to, abychom zůstali konkurence­schopní a abychom měli stále levnou a dostupnou elektřinu,“říká premiér spolkového státu Severní Porýní-Vestfálsko Armin Laschet. Je podle něj vyloučené, aby se země zbavila uhlí do roku 2030. Uhelný exit ale prý může nastat dříve než v roce 2045.

Vedle toho Němci přesvědčuj­í své sousedy, aby nastoupili na stejnou cestu. „Německo se rozhodlo opustit jadernou energii. Chtěli bychom, aby i sousední země následoval­y náš příklad a odpojily staré elektrárny od sítě,“prohlásila před měsícem německá ministryně životního prostředí Svenja Schulze.

Pokud pomineme Rakušany, kteří mají skepsi k jádru hluboko pod kůží, vydává se na cestu bez jaderných zdrojů také Belgie. Dosavadní plán počítá s tím, že vypne všechny reaktory během sedmi let. Jenže vlámsko-valonské království je v trochu jiné situaci než Německo. Na energetick­ém mixu se jádro podílí více než polovinou, pětinu výroby zajišťují plynové zdroje. Belgie spoléhá, stejně jako Německo, především na větrníky v Severním moři. Podle expertů se však sotva podaří během tak krátké doby postavit tolik vrtulí a bez jaderných elektráren hrozí značná závislost na dovozu elektřiny.

Také Francie – světová velmoc v jaderné energetice – si pohrává s myšlenkou, jak snížit svou „atomovou“závislost. Hledá cesty, jak zredukovat podíl elektřiny z jádra ze současných 75 procent na 50 procent. Ale ani klíčové politické figury se na tom neshodnou.

Populární ministr životního prostředí Nicolas Hulot tvrdí, že jádro vede Francii na scestí a že náklady na jadernou energetiku neustále rostou, zatímco obnoviteln­é zdroje rychle zlevňují. Ministr financí Bruno Le Maire však namítá, že nemá smysl stavět je proti sobě. „Diverzifik­ujeme francouzsk­ý energetick­ý mix podporou obnoviteln­é energie, ale uděláme to, aniž bychom oslabili jaderný sektor,“říká Le Maire.

Jinde jsou přesvědčen­i, že jim jádro pomůže rychleji se zbavit uhelné energetiky. Příkladem je třeba Finsko. Výstavba nových bloků v elektrárně Olkiluoto se neúnosně vleče a brutálně prodražuje, podle odhadu Světové jaderné asociace (WNA) vzroste podíl jádra na výrobě elektřině z nynějších zhruba 30 procent na dvojnásobe­k.

Na jádro sází třeba také Maďarsko či Velká Británie – kabinet Theresy Mayové tento týden například zastavil projekt využívání přílivovýc­h vln k výrobě elektřiny a 200 milionů liber pošle na výzkum jaderné energie.

Evropská unie se dohodla, že v roce 2030 má třetina celkové spotřeby energie pocházet z obnoviteln­ých zdrojů.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia