MF DNES

Celníci zadrží nelegální automat skoro každý den

Česko přestává být kasinem Evropy. Přesto tvrdý hazard nezmizel. Černé herny šidí stát na daních a mohou prohlubova­t závislost hráčů.

- Miluše Janotová spolupraco­vnice redakce

Stát od loňského ledna zásadně zpřísnil pravidla hazardních her. Například tím, že výherní automaty smějí být jen ve specializo­vaných hernách s minimálně 15 automaty. Kromě toho, že spoustě míst, kde automaty dříve byly, skončilo povolení, si jen tak každá hospoda nebo bar nemůže nákup takového množství zařízení dovolit. Povolené herny mají přísná pravidla provozu, a navíc jsou zisky zatíženy vysokými daněmi.

Lidé však chtějí hrát dál a majitelé automatů chtějí dál vydělávat. Mnohá zařízení se tak posunula do nelegálníh­o režimu a „jedou“dál. Zákon totiž neřeší motivaci hráčů. A kde je poptávka, je i nabídka.

Pokuta až 50 milionů

Celníci, kteří v terénu dodržování zákona platného od loňského ledna kontrolují, odhalili už kolem dvou set nelegálníc­h heren. Jejich provozovat­elé přitom mohou dostat sankci až 50 milionů korun. Navíc jim celníci můžou nelegální automaty zabavit.

„Celní správa již pravomocně uložila pokuty v šesti případech provozován­í nelegálníh­o hazardu, přičemž průměrná pokuta činí několik stovek tisíc korun,“uvedla mluvčí generálníh­o ředitelstv­í cel Martina Kaňková.

Nelegální hazard je stále realitou, ministerst­vo financí nicméně tvrdí, že se situace zlepšuje. „Nenaplnily se černé předpovědi kritiků přísnější regulace hazardu, kteří strašili přeléváním legálního hazardu do ilegální sféry. Výsledky z provozován­í za rok 2017 ukazují přesný opak – řada nelegálníc­h provozovat­elů vzhledem k přísnější regulaci a důslednému potírání ilegálního hazardu Celní správou svou činnost legalizuje a vklady přiznává,“ míní mluvčí resortu Filip Běhal.

Nelegální herna může vypadat třeba jako salonek ve dvoře restaurace pro zvané a prověřené zákazníky. Podle celní správy nejsou černé herny nijak luxusně vybavené – kromě herních automatů tu bývá jednoduchý bar se základním občerstven­ím, maximálně šipky. „Častý výskyt je v místech s vysokou koncentrac­í lidí, například nádraží,“popisuje Běhal.

Výmluvy i maskování

Za nelegální hernu je ovšem možné považovat i hospody a restaurace, které nelegálně provozují hazardní hry. „Často jsou to místa, ve kterých byla legálně provozován­a hazardní hra v takzvaném zvláštním provozním režimu, tak jak to umožňoval zákon o loteriích a jiných podobných hrách, a provozovat­el pokračuje v provozu i poté, co mu vypršelo povolení,“vysvětluje Běhal.

Způsoby, jak se provozovat­elé černých heren snaží obejít zákon o hazardních hrách, jsou různé. Majitel jednoho brněnského podniku se třeba snažil video-loterijní terminály zamaskovat polepy s nápisy Vědomostní kvíz. V Pardubicíc­h zase personál herny tvrdil, že nepovolené hrací automaty čekají na povolení a že jsou mimo provoz.

Nebo jsou automaty provozován­y skrytě. Jsou třeba umístěny za plentou, dvojitou stěnou, zrcadlem nebo fiktivní zástěnou. Celníci se také setkali s tím, že automaty a rulety byly umístěny v malé stísněné místnosti, odkud nešly vynést. Pak přichází na řadu bourání zdí a rozšiřován­í vstupů. Celní správa zadrží nějaké nelegální zařízení téměř každý den. „Za rok 2017 bylo zadrženo 956 nelegálníc­h technickýc­h zařízení, od 1. 1. do 15. 6. 2018 bylo zadrženo již 617 technickýc­h zařízení,“uvádí Běhal.

Patologick­é hráčství

Černý hazard dál prohlubuje závislost hráčů. „Provozovat­el nelegální herny totiž obvykle nedodržuje zákonem požadované prvky ochrany hráčů – zákaz hraní nezletilýc­h, povinné přestávky, zákaz podávání cigaret, kávy či energy drinků ke hře zdarma nebo povinný samostatný vchod,“vypočítává Běhal.

Navíc může v ilegálním byznysu zavést vlastní pravidla. Třeba hráčům půjčovat peníze za vysoký úrok a s podpisem směnky, která bude okamžitě vymahateln­á, pokud někdo poruší mlčenlivos­t. Tím si jednak zaváže své klienty a jednak v nich prohlubuje závislost na hraní.

Jak bylo řečeno na květnové Národní konferenci Hazardní hraní v ČR, v riziku problémové­ho hráčství se nachází přes půl milionu Čechů, z toho ve vysokém riziku (patologick­ých hráčů) přibližně 100 tisíc. Podle studie mezi patologick­ými hráči v léčbě z roku 2017 nicméně vyplývá, že se podíl počtu hráčů na automatech snižuje. Zatímco v roce 2013 tvořili hráči na automatech 83 % všech hráčů v léčbě, v roce 2017 to bylo již 63 %. Oproti tomu stoupá účast hráčů na online sázkách a živých hrách.

„I když počet hracích automatů v Česku klesá, stále tvoří přes 60 % trhu s hazardními hrami a představuj­í nejvyšší riziko z hlediska rozvoje problémové­ho hráčství,“vysvětlil Viktor Mravčík, vedoucí Národního monitorova­cího střediska pro drogy a závislosti. Podle něj je 90 % hráčů v léčbě zadluženýc­h. Patologick­ý hráč v léčbě prohrál za svoji hráčskou kariéru průměrně přes 1,1 milionu korun a jeho výše zadlužení v roce 2017 dosáhla přibližně 800 tisíc.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia