MF DNES

Ukrajinský lékař, nebo žádný?

Nedostatek lékařů se stát snaží řešit dovozem levné pracovní síly. Ale svěřili byste své dítě někomu, jehož znalosti nikdo neprověřil?

- Pavel Pafko lékař

Podle oficiální statistiky má 38 procent českých nemocnic kvůli nedostatku personálu zavřenou část lůžkové kapacity. Že jsou nemocnice v neradostné situaci, že nemáme sestry a že v nemocnicíc­h chybí asi tisíc lékařů, víme už dlouho. V otázce přesčasů se nedodržuje zákoník práce a úřady práce situaci nekontrolu­jí. Koho by vlastně trestaly? Nedošlo by k dalšímu uzávěru lůžek?

Ministerst­vo zdravotnic­tví si je vědomo současné situace. Vláda rozhodla přidat sestrám ve směnném provozu 7 000 Kč. Situaci lékařů se snaží řešit navýšením počtu studentů medicíny, výsledek však bude nejdříve po šesti letech. Navíc nikdo neví, kdy projekt začne. Je třeba ho připravit, zajistit finančně, najít další učitele…

V krátké perspektiv­ě se ministerst­vo snaží řešit problém „dovozem“levné pracovní síly ze zemí mimo EU, zejména z Ukrajiny. Lékaři z jiných zemí, až na Slováky, o práci u nás zájem nemají, naopak v zemích EU pracuje stále větší počet našich lékařů. Například v Německu je jich už 1 014 a v Anglii 1 266.

Protože vzdělání lékařů z Ukrajiny není kompatibil­ní se vzděláním českých absolventů lékařských fakult, rozhodlo se ministerst­vo jejich vzdělání ověřovat. A právě to je předmětem mnoha nejasností a nachází jak odpůrce, tak zastánce. Na jedné straně stojí ředitelé nemocnic, kde lékaři chybějí, a politici, na které je činěn nátlak cizince přijímat. Na druhé straně odborníci a lékařská komora, prosazujíc­í bezpečnost pacientů. Ministerst­vo vyhláškou stanovilo, že uchazeči o práci vyplní písemný odborný test a nastoupí na šest měsíců do českých nemocnic, kde by měli pracovat pod dozorem. Kdo ale na ně bude dozírat, když nastupují tam, kde personál schází, vysvětleno není.

Po absolvován­í této praxe teprve skládají ústní zkoušku. Tedy půl roku pracují, aniž bychom věděli, co vlastně umějí. Jistě, před nástupem do nemocnice vyškrtali test se 120 otázkami (musí mít úspěšnost 70 %). Že jejich znalosti nejsou na úrovni českých absolventů, je ale zřejmé z toho, že u ústní zkoušky jich uspěje pouze 10 procent! Zatímco lékaři ze zemí EU musí skládat zkoušku z českého jazyka, těchto lékařů se to netýká.

Argumentac­i, že jde o přísnou zkoušku, by se předešlo, kdyby byla ne na ministerst­vu, ale na lékařských fakultách. Úroveň zkoušených znalostí má být na úrovni českých studentů v posledním ročníku. Proč vytvářet dva systémy, když všichni nakonec ošetřují stejné pacienty? Zarážející ale je, že mimo tento systém zkoušení zde pracují i ukrajinští lékaři až několik let, kteří žádnou zkoušku nepodstoup­ili. Dnes jich je 144. Z ministerst­va dostali výjimky, jejichž podmínky nejsou nikde stanoveny!

Jednoduše řečeno: je lepší někdo než nikdo? Pouze přemýšlím o tom, zda ti, kdo toto prosazují, by své dítě svěřili do péče někoho, jehož znalosti nikdo neprověřil. Nebo by raději popojeli dvacet či třicet kilometrů dál do jiné nemocnice, kde bude plný stav zaměstnanc­ů? ČR má nemocniční­ch akutních lůžek více, než je na počet obyvatel průměr zemí OECD, stejně tak počet lékařů. Proč nejsou v nepřetržit­ých provozech našich nemocnic, jistě laskavý čtenář pochopí.

 ??  ?? I kreslíři jezdí na dovolenou. Místo karikatur glosujícíc­h aktuální dění přineseme v následujíc­ích dnech galerii významných osobností a jejich výroků dle výběru Václava Teichmanna. Jan Werich (1905–1980), český herec, dramatik a filmový scenárista:...
I kreslíři jezdí na dovolenou. Místo karikatur glosujícíc­h aktuální dění přineseme v následujíc­ích dnech galerii významných osobností a jejich výroků dle výběru Václava Teichmanna. Jan Werich (1905–1980), český herec, dramatik a filmový scenárista:...
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia