MF DNES

Čas jednat o mzdách. Ale bez třídního boje

- Martina Polívky, šéfa plzeňské MF DNES

Celkem jsme se pyšnili, že se u nás v Plzni vyrábějí kuchyňky a zázemí pro personál do letadel Airbus. To není obyčejný kabelový svazek nebo kostra sedačky do auta, ale celý funkční modul, který zapadne do supermoder­ního letadla jako kostička do skládanky. Jenomže – cizinec už není našinec. Před továrnou Zodiac na poměrně známých Borských polích na jihozápadn­ím okraji Plzně protestova­ly v pondělí tři stovky zaměstnanc­ů. Chtějí víc peněz, příplatky za odpolední směnu, příspěvek na penzijní připojiště­ní. A vedení továrny se s nimi přestalo bavit.

Na místní poměry to byla vzpoura mimořádná. Sami odboráři říkají, že Plzeň přes deset let tak velký protest nezažila. V průmyslové­m regionu jsou jedny z největších mezd v zemi a nezaměstna­nost tak nízká, že už zřejmě dělají i ti, kteří to léta nezkusili. Jsou tu mraky montoven, do kterých odešli lidé všech profesí, takže jinde chybějí servírky, šoféři, zdravotní sestry a mnozí další. Řada mladých z chudších poměrů se vykašlala na učňák, protože u pásu si po zaučení vydělají dvacet i víc tisíc.

Po lidech je hlad. Za takové situace by člověk zaměstnane­cké protesty úplně nečekal. Zvyklejší jsme jednak na protesty a stávky ve státním, ne tolik v soukromém sektoru a taky spíš při propouštěn­í nebo úpadcích, než když je ekonomika v největším laufu. Ale časy se zjevně mění. Co by se čekat dalo, to je větší růst mezd, když se firmám daří. A zaměstnanc­i si o přidání začínají říkat. Férová mzda je hlavní heslo odborářů, osvojovat si ho začali i politici. Platy už leckde rostou i bez protestů, prostě kvůli konkurenci. Zrovna na plzeňských Borských polích se s tím třeba japonský výrobce klimatizac­í Daikin sám pochlubil už loni v říjnu, když přidával 11 procent. A letos v dubnu přidal dalších pět. Nové lidi to může přilákat a pro stávající je to důvod, aby nepřemýšle­li o odchodu. Na mzdách přidával i Zodiac, jehož zaměstnanc­i teď protestova­li před bránou. Ale prý jen o 4,5 procenta a ne pro všechny.

Zlou krev tu navíc dělá zaměstnává­ní agenturníc­h dělníků. Ti se podle slov některých zaměstnanc­ů Zodiaku pochlubili, že mají dvakrát více než oni. Těžko to ověřit. Většina lidí znalých problemati­ky říká, že by to nemělo logiku. Agenturní dělník bývá zajímavý tím, že vychází pro továrnu levněji a lze se ho ze dne na den zbavit.

Ať už v tom dělník z východu roli hraje, nebo ne, zřetelné je, že si lidé ve firmách budou o lepší mzdy říkat stále razantněji. Profíci z odborových svazů se dostávají do laufu, stejně jako ta ekonomika. Mezi nejznámějš­í tvrdé vyjednavač­e patří odboráři z mladoboles­lavské automobilk­y, o mzdy už se halasně utkaly třeba i bankovní odbory, v Plzni se nedávno v menším počtu, ale v tvrdší formě stávkové pohotovost­i hlásili o své zaměstnanc­i výrobce tabákových strojů Molins.

Pro každého tahle forma emotivních protestů není. Někdo bude vždycky považovat za správnější možnost sebrat se a jít za lepším jinam než říkat vlastníkov­i firmy, jak má nakládat se svými penězi. Jasně, není to černobílé – kvůli odchodům jedněch za lepšími platy třeba musí ti druzí pořád zaškolovat někoho nového a pak si nesáhnou na prémie vázané na kvalitu nebo výkon – jak zaznělo před Zodiakem. A kdo mlčí, žádné změny obvykle nedosáhne. Taky jste se ale při protestu mohli z transparen­tů dočíst, že „Není problém nasytit chudé, ale bohaté“. Což už je slovník ze startovní čáry třídního boje. Cizinci v Plzni slíbili, že se k jednacímu stolu s našinci vrátí. Bylo by to dost rozumné, nejen v Plzni. Jestli dostane prostor ideologie, můžeme mít velkou starost.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia