MF DNES

Na hlídce v Gobi: putování za divokým velbloudem

- Miroslav Bobek ředitel ZOO Praha

Mongolští strážci Altanšagaj a Biligsajch­an právě na svých zbrusu nových motocyklec­h absolvují pravidelný týdenní výjezd v Přísně chráněné oblasti Velká Gobi A.

Na palivem, vodou i různým materiálem obtěžkanýc­h strojích hlídkují liduprázdn­ým územím o velikosti Švýcarska, kde musejí zvládat nesmírně obtížnou jízdu po kamenitých a štěrkových svazích, skrze skalnaté soutěsky, po pláních porostlých keříky saxaulu i mezi zrádnými písečnými dunami.

Je to neuvěřitel­ná rallye, kterou ovšem Altanšagaj s Biligsajch­anem – stejně jako dalších čtrnáct strážců Gobi A – jezdí dvakrát až třikrát měsíčně. V létě, kdy je tu plus čtyřicet stupňů ve stínu a po poledni nejde na rozpáleném povrchu udržet ruku, i v zimě, kdy teploty klesají k minus čtyřiceti stupňům, pobývají vždy zhruba týden v divočině a najedou několik set kilometrů.

Tento svůj pravidelný sloupek píši v příbytku ve tvaru jurty, kterých si v Gobi A vybudovali strážci celkem sedm, aby nemuseli nocovat vždycky jenom ve stanech. Altanšagaj a Biligsajch­an mezitím čistí nedaleké napajedlo.

Právě údržba napajedel, na nichž je do značné míry závislé přežití divokých velbloudů, gobijských medvědů a dalších vzácných zvířat, je jedním z jejich hlavních úkolů. Vedle toho provádějí v chráněné oblasti běžný monitoring, hlídají ji před „nindži“, tedy ilegálními zlatokopy, kontrolují fotopasti, sbírají vzorky a tak dále a tak dále.

Oba nové motocykly, na nichž jsou Altanšagaj a Biligsajch­an zrovna u napajedla, jsme spolu s šesti dalšími předali jménem Zoo Praha minulou sobotu řediteli a strážcům Přísně chráněné oblasti Velká Gobi A.

Je to další náš krok ve snaze podpořit ochranu tohoto přírodně nesmírně cenného území a zejména jednoho z jeho výjimečnýc­h a současně velice vzácných obyvatel – velblouda divokého. Další naše aktivity v Gobi A by již měly být zaměřeny zejména na budování záložní populace tohoto druhu v lidské péči.

Ale k tomu je ještě docela daleko. Teď je přede mnou výstup na kopec, ze kterého uvidím na Altanšagaj­e s Biligsajch­anem. A kdo ví, třeba v dálce zahlédnu blížící se stádečko divokých velbloudů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia