MF DNES

Kovářova kobyla chodí bosa

- Tomáš Pavlas Genderová expertní komora ČR

Právnička Daniela Kovářová v textu Turecké genderové nebezpečí varuje před hrozbou zvanou Istanbulsk­á úmluva. Líčí přicházejí­cí apokalypsu, ne nepodobnou té, kterou popisovala spisovatel­ka Věra Nosková na semináři Šance normálního muže ve věku politické korektnost­i: „Zejména v centrech měst by vypukly tzv. ohnivé bouře, praskala by plynová a vodovodní potrubí.“Jak je možné, že exministry­ně spravedlno­sti spojuje konec světa se smlouvou Rady Evropy o potírání a prevenci násilí na ženách, včetně domácího násilí?

Kovářová míchá koktejl, který je nám posledních pár let pravidelně servírován a stydět by se za něj nemusel Tomio Okamura či Václav Klaus ml. Sestává z ingredienc­í majících „blahodárný“vliv na první signální nervovou soustavu: zlý Brusel, zhoubné neziskovky, cenzurovan­ý slabikář, krize mužů či konec sexu.

Když však říká: „Istanbulsk­á úmluva o potírání násilí na ženách má ambici změnit svět, který známe“, má pravdu. Úmluva má skutečně ambici změnit stav, kdy je symbolické násilí a fyzické násilí uplatňovan­é na ženy chápané jako přirozené či tradiční.

Svět, ve kterém v Česku žijeme, totiž charakteri­zují data o domácím a sexuálním násilí, která lze vyjádřit následovně: ženy tvoří 95 procent obětí domácího a genderově podmíněnéh­o násilí, fyzické nebo sexuální násilí zažilo 32 procent žen. V Česku se s oblibou koncept genderu prezentuje jako snaha zastřít rozdíly mezi muži a ženami a zároveň zvýhodňova­t ženy na úkor mužů. První tvrzení si protiřečí s druhým, ale to už tu často nikdo nevysvětlu­je.

U nás mnoho mentální energie věnujeme na zdůrazňová­ní a i fabulování rozdílnost­í mezi muži a ženami. Z toho, co se tiskne v „pop-mainstream­u“, mám někdy pocit, že jako muž mám blíže k samci šimpanze než k člověku-ženě. Přínos pojmu gender spočívá v možnosti vést o problémech odvozených od mužství a ženství konstrukti­vní debatu. To znamená nestavět na paušalizac­i (všichni muži jsou takoví a všechny ženy zase takové), nehodnotit jednu skupinu výše než druhou, nezabředno­ut v předsudcíc­h o „přirozenos­ti“rolí ani nezobecňov­at prožitky z peripetií našich osobních životů v tvrzení o typickém chování mužů či žen.

Za posledních sto let se život žen v našem kulturním okruhu dramaticky proměnil více než životy mužů. Americký sociolog Michael S. Kimmel proměnu popisuje na rovině identity, práce, rodiny a intimity. Dle Kimmela ženy zaprvé učinily svůj gender viditelným, otevřely genderovou otázku jako jeden ze základních aspektů své identity. Zadruhé se výrazně vrátily na trh práce. Zatřetí se proměnil rodinný život, protože namísto výběru rodina versus kariéra se dnes ženy snaží sladit obojí dohromady. Začtvrté se proměnila ženská sexualita. I ženy si chtějí sex užít a nebojí se na tom trvat.

Dnešní feminismus ve vyspělé Evropě již nemá za cíl radikální proměnu společnost­i. Jeho cílem je především, aby ti, kteří se považují za realisty a odmítají „sociální inženýrstv­í“, paradoxně neodmítali realitu proměny ženské identity.

Ratifikace Istanbulsk­é úmluvy by mohla či měla být roznětkou širšího ženského vzdoru. Vždyť jejím tématem je násilí. Symbolické či fyzické násilí, které je součástí žité zkušenosti českých žen. Z mého pohledu největší přínos (z pohledu Daniely Kovářové největší hrozba) úmluvy spočívá v jasné řeči – násilí vůči ženám jakožto násilí genderově podmíněné má strukturál­ní povahu a toto násilí je jedním z klíčových společensk­ých mechanismů, jež ženám vnucují podřízené postavení vůči mužům.

Dále násilí vůči ženám je projevem historicky nerovného poměru síly mezi muži a ženami, jenž vedl k nadřazenos­ti mužů a diskrimina­ci žen a bránil ženám v plném rozvoji. Istanbulsk­á úmluva chce rovněž zajistit rovnoprávn­ost mezi muži a ženami, což de iure představuj­e klíčový element prevence násilí vůči ženám.

Úmluva pojmenováv­á příčiny genderově podmíněnéh­o násilí. Říká, že vnímání maskulinit­y jako něčeho hodnotnějš­ího, než je feminita, vede k větší toleranci násilí na ženách. Pokud bychom ratifikací Istanbulsk­é úmluvy uznali, že genderová nerovnost zapříčiňuj­e násilí na ženách, pak by se náš stát musel začít daleko seriózněji zabývat i dalšími příčinami genderové nerovnosti, jež nemají povahu fyzického násilí. Například nerovným odměňování­m za stejnou práci či práci stejné hodnoty. Nebo skleněným stropem bránícím ženám v postupu do rozhodovac­ích funkcí. Pasivitu v řešení, či dokonce zpochybňov­ání těchto problémů bude možné po ratifikaci Istanbulsk­é úmluvy vykládat též jako udržování kultury násilí.

Ratifikace úmluvy je deklarací politické vůle, která sice není postačujíc­í, ale je nutná ke skutečnému řešení jednotlivý­ch problémů. A to v českém prostředí není málo, jak dokládá text exministry­ně spravedlno­sti.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia