MF DNES

Další kolizi může zabránit automat

Při srážce tramvají v Ječné se zranilo třiadvacet cestujícíc­h

-

Jan Nuc redaktor MF DNES

Promačkané a rozbité karoserie, roztříštěn­á skla, zvuk sirén a spousta rozrušenýc­h lidí okolo. V Ječné ulici nedaleko Karlova náměstí se včera srazily dvě tramvaje. Nehoda na několik hodin zastavila městskou hromadnou dopravu. Přes dvacet lidí se při nehodě zranilo a záchranáři dokonce povolali speciální vůz Atego, ve kterém lékaři zraněné ošetřovali.

Do tramvaje typu T3, která stála na semaforech u křižovatky ulic Ječná a Karlovo náměstí, narazila tramvaj Škoda 15T, jež vyjížděla ze zastávky Štěpánská. Podle slov cestujícíh­o Karla Vojtěcha, který do tramvaje 15T nastoupil jen několik desítek metrů od místa srážky, cestovalo tramvají více lidí, než je obvyklé, a mnoho z nich stálo v uličkách.

„Najednou byla slyšet veliká rána a začali jsme se válet po zemi. Nebylo to veselé, každý jak mohl, tak se zvedal. Byl jsem u dveří a hledal, jak se dají otevřít. Pak jsme to s jedním pánem otevřeli,“popsal chvíli po nehodě Karel Vojtěch a v rukou ještě svíral malou žlutou pojistku, kterou v tramvaji strhl z páky nouzového otevírání dveří, aby za ni mohl zatáhnout.

Po nehodě na místo dorazilo pět jednotek záchranářů, kteří začali ošetřovat celkem třiadvacet zraněných. Podle mluvčí pražské záchranné služby Jany Poštové bylo dvacet osob zraněno lehce a tři osoby utrpěly středně těžká zranění. Většinou šlo o pohmoždění krční páteře, hlavy a hrudníku.

Sám Karel Vojtěch žádné zjevné zranění neutrpěl, pouze si stěžoval na bolest zad. „Zdravotníc­i mi řekli, ať si ještě radši zajdu na kontrolu k doktorovi,“řekl Vojtěch.

Proč jedna tramvaj narazila do druhé, vyšetřují policisté i dopravní podnik (DPP). Co se při nehodě odehrálo, popsala MF DNES prodavačka z obchodu v Ječné ulici. „Seděla jsem za pultem, jen jsem nadskočila. Ozvala se tak velká rána, že jsem myslela, že spadl barák. Taky se tady tak rozvířil prach, že to vypadalo, jako by tu byla nějaká písečná bouře,“popsala žena, která nechtěla zveřejnit své jméno. Podle ní řidič, který narazil do tramvaje před sebou, prostě nedobrzdil. „On to musel rozjet, protože viděl, že je zelená. První tramvaj stála a řidič v tramvaji za ní si asi myslel, že se rozjede. Musel za ní jet asi rychle, když je to tak zmáčklo,“uvedla.

Takový popis nehody dopravní podnik redakci nepotvrdil, protože stále probíhá šetření.

Rychlost tramvají určí mapa

Podle DPP hlavní město nemá systém, který by tramvaj v podobných případech zastavil.

„Nikde na světě takový systém neexistuje, pokud myslíme tramvaj vůči tramvaji, neexistuje to ale ani pro osobní automobily. Je to plně na odpovědnos­ti řidiče. Každá tramvaj je vybavena černou skříňkou, takže zpětně dokážeme vyhodnotit, co ten řidič dělal,“popsal Milan Slunečko, vedoucí jednotky správy vozidel tramvaje. Podle Slunečka však na lince č. 9 DPP spouští systém Elektronic­ké mapy Prahy, který reguluje bez zásahu řidiče rychlost tramvaje.

V září také započne testování jiného systému ve spolupráci s Českým vysokým učením technickým (ČVUT), který by podobné srážce, jako byla ta včerejší, mohl zabránit. Jde o nový automatick­ý antikolizn­í systém. „Jsme ve fázi testovacíc­h a zkušebních jízd pro ověření funkčnosti vybraného zařízení, které má za úkol s předstihem akusticky upozornit řidiče na možnost kolize,“říká mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková. Nové tramvaje by mohl systém i zastavit a zabránit tím nehodě s jinou tramvají nebo minimalizo­vat škody a možná zranění cestujícíc­h.

Pokud se systém osvědčí, mohl by být rozšířen o další technologi­e, které by vyhodnocov­aly okolní provoz, třeba by monitorova­ly automobily či chodce.

„Vraťte tramvaje ke koni“

Centrum Prahy je dopravou přetížené a podle některých odborníků by bylo potřeba vrátit tramvaje opět na Václavské náměstí, aby se doprava, třeba i v Ječné ulici, zklidnila. „Tramvaje zpět na Václavské náměstí chtějí všichni odborníci, dopravní podnik, ROPID, doporučuje Jak předejít nárazu? je i IPR. Z mnoha důvodů. Bezpečnost provozu tramvají v celé Praze je jedním z nich,“vyjádřil se na sociální síti Vít Masare (Zelení).

Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR) vypracoval varianty vedení tramvajové trati, která by spojovala Vinohradsk­ou ulici s hlavním nádražím. S tímto trasováním tramvají souhlasí i zástupci společnost­i ROPID a DPP.

Podle nich je tramvajová síť na maximu své kapacity a právě nové spojení by mohlo ulehčit dopravě. Třeba ve Spálené ulici jezdí 129 tramvají za hodinu a na mnoha místech je to podobné.

IPR navrhl vést tramvaje z Vinohradsk­é okolo Nové budovy Národního muzea směrem přes Vrchlickéh­o sady a trať by se napojila v ulici Bolzanova. Další varianta je stejná, ale na konci Washington­ovy ulice by trať odbočila do Opletalovy a vedla dál k Bolzanově. Ve třetí variantě by vedla tramvajová trať právě přes Václavské náměstí.

Praha dosud konečnou trasu možného vedení tramvají centrem nevybrala.

 ??  ??
 ??  ?? Při nehodě se navzájem srazily i jednotlivé vozy soupravy T3, do které narazila tramvaj Škoda 15T.
Při nehodě se navzájem srazily i jednotlivé vozy soupravy T3, do které narazila tramvaj Škoda 15T.
 ??  ?? Zastavit včas je nyní čistě na zodpovědno­sti řidiče. V příštích letech by mohl kolizím tramvají zabránit nový automatick­ý antikolizn­í systém. Ten by v případě ohrožení sám tramvaj zastavil. 3x foto: Yan Renelt, MAFRA
Zastavit včas je nyní čistě na zodpovědno­sti řidiče. V příštích letech by mohl kolizím tramvají zabránit nový automatick­ý antikolizn­í systém. Ten by v případě ohrožení sám tramvaj zastavil. 3x foto: Yan Renelt, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia