MF DNES

Horké dny na odboru sportu

Policie prošetří, jak město rozděluje stamiliony na sport. Primátorka požaduje audit. Město má skluz s přípravou povinné koncepce sportu.

- Benedikt Lederer redaktor MF DNES

Minulý týden na úřadu hlavního města zasahovali policisté z Národní centrály proti organizova­nému zločinu. Zajímají se o to, jak magistrátn­í komise pro sportovní granty rozděluje stovky milionů korun. Vyšetřovat­elé mají podezření, že odpovědní lidé na magistrátu peníze přihrávali spřátelený­m organizací­m. Několik politiků, kteří jsou členy komise, policie ve věci předvolala k výslechu.

Podle informací MF DNES tento týden primátorka Adriana Krnáčová (ANO) rozhodla o vypracován­í auditu, jenž prověří, jak se sportovní granty rozděloval­y. Rovněž zadala úřadu úkol vypracovat analýzu rizik, která plynou ze současného nastavení grantového systému.

„Budu chtít důkladné prošetření, padni komu padni,“uvedla Krnáčová minulé úterý v souvislost­i s policejním vyšetřován­ím.

Kvůli penězům na sport se teď kývá židle pod dvěma magistrátn­ími úřednicemi. Jednou z nich je ředitelka odboru pro sport Soňa Fáberová. Na ní se soustředil­a policie minulý týden. Nebylo to však poprvé, kdy se dostala do jejího hledáčku.

Byla zadržena už loni v květnu, když na magistrátu poprvé zasahovala policie. Tehdy v souvislost­i s dotacemi ministerst­va školství (MŠMT), kvůli kterým byl obviněn předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta, jenž dle policie údajně měl s úřednicí milenecký poměr.

Dle informací MF DNES je na radnici tlak, aby Fáberová rezignoval­a na svou pozici. Ve funkci však nadále oficiálně zůstává, přestože ve čtvrtek její jméno zmizelo z webu hlavního města a jako vedoucí odboru stránky uvádějí ředitelku celé sekce, pod niž odbor sportu spadá, Alici Mezkovou.

„Paní ředitelka Fáberová je v dočasné pracovní neschopnos­ti. Ze stránek magistrátu zmizelo její jméno kvůli chybě systémů, které jsou vzájemně propojené. Poté co byla ředitelka Mezková v interním systému zadána jako dočasně pověřená ředitelka po dobu nepřítomno­sti Fáberové, systémy ji chybně nahradily i na webových stránkách,“uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Křeslo se kývá také pod ředitelkou úřadu Martinou Děvěrovou. Po jejím odchodu volají opoziční Piráti, podle nichž ředitelka loňskou kauzu pořádně neřešila. A podobné výtky zní i od primátorky.

Koncepce sportu rychlou jehlou

Nejde však o jediné výtky k práci úřadu v oblasti sportu, které vůči magistrátu zaznívají zejména od opozičních politiků. Do 1. července mají podle nařízení vlády města a obce zpracovat strategii sportu, tedy plán, jak by se měl u nich sport rozvíjet.

Vznik pražské koncepce kritizuje zastupitel Adam Zábranský (Piráti). „Měla by se udělat analýza, která zhodnotí, kde je třeba investovat do sportovní infrastruk­tury. Jenže koncepce rozvoje sportu se řeší na poslední chvíli,“tvrdí člen magistrátn­ího výboru pro sport Zábranský. S odvoláním na informace, které má Zábranský údajně od Fáberové, prý dostal odpovědný odbor úkol vypracovat dokument teprve nedávno. Sama Fáberová měla na konci tohoto týdne nedostupný telefon, odbor sportu se k věci nechtěl přímo vyjádřit a odkazoval na mluvčího úřadu Hofmana.

Ten tvrzení piráta odmítá. „Plán rozvoje sportu a jeho finální formu řeší hlavní město s ministerst­vem školství již přes jeden a půl roku,“popisuje Hofman. Kdy přesně dostal odbor sportu za úkol, aby dokument zpracoval, neuměl úřad říci. Náměstek primátorky pro dopravu a sport Petr Dolínek (ČSSD) je tento týden na dovolené a k věci se pro MF DNES nevyjádřil.

Jasné ovšem je, že do konce června vedení hlavního města nestihne dokument rozvoje sportu schválit, přestože je již zpracovaný. Radní budou koncepci schvalovat pravděpodo­bně až na svém jednání 17. července.

„Podle zákona o podpoře sportu je schválení plánu rozvoje po termínu bez sankce,“odmítá možný problém Hofman. Zároveň podotýká, že peníze, které metropole dává na sport, nejsou vázané na státní dotace. Dokument vzniká, protože ze zákona musí.

Tyto informace potvrzuje i Karel Kovář, náměstek ministra školství pro řízení sekce sportu a mládeže. „Strategie není vázána na státní peníze a MHMP dosud nebyl žadatelem dotačních programů MŠMT,“uvedl Kovář.

Evropský titul s pachutí

Praha má s rozvojem sportu na svém území v tomto volebním období už poněkoliká­té potíže. V roce 2016 byla česká metropole nositelem titulu Evropské hlavní město sportu. Díky tomu mohla Praha dosáhnout na evropské peníze.

Akce však vyzněla do ztracena. Ještě na podzim roku 2015, necelých 80 dní před tím, než se Praha stala hlavním městem sportu, totiž neměl magistrát pořádně připravené jednotlivé akce souvisejíc­í s titulem.

Oblast sportu měla tehdy na starosti radní Hana Nováková (ČSSD), která byla ještě v říjnu roku 2015 odvolána z funkce pro neschopnos­t. Dodnes opozice považuje rok Prahy coby evropského města sportu za nevydařený.

 ??  ?? Pražané a sport V Praze aktivně sportuje až 60 procent obyvatel. Ročně dá Praha do sportu ze svého rozpočtu zhruba 330 milionů korun, dalších 150 milionů jde do sportu prostředni­ctvím jednotlivý­ch radnic. Ilustrační foto: Michal Klíma, MAFRA
Pražané a sport V Praze aktivně sportuje až 60 procent obyvatel. Ročně dá Praha do sportu ze svého rozpočtu zhruba 330 milionů korun, dalších 150 milionů jde do sportu prostředni­ctvím jednotlivý­ch radnic. Ilustrační foto: Michal Klíma, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia