MF DNES

Rock ’n’ roll a paragrafy

Někdejší perkusioni­sta Yo Yo Bandu odešel od soudu s šestiletým trestem. Do střetu s justicí se dostali i další muzikanti. Nejhorší karty osud namíchal Františku Sahulovi. Pár dní po propuštění z vězení se stal obětí vraždy.

-

Jan Bohata redaktor MF DNES

Divoká jízda na rockovém kolotoči může i ostřílenéh­o borce vyhodit ze sedla, pak to končí střetem s paragrafy trestního zákoníku a basou. Může to být kvůli drogám, ale i majetkovým deliktům.

Někdejšímu perkusisto­vi kapely Yo Yo Band a hudebnímu promotérov­i, sedmapades­átiletému Janu Mannovi, udělil před pár dny Městský soud v Praze trest šest let odnětí svobody, a to za mnohamilio­nový podvod. „Trest v této výměře se zařazením do věznice s ostrahou považujeme za přiléhavý,“zdůvodnila verdikt za podvod předsedkyn­ě senátu městského soudu Veronika Čeplová. Ortel není dosud pravomocný.

„Pod záminkou investic a zhodnocení finančních prostředků v promotérsk­ých činnostech a při produkován­í hudebních vystoupení způsobil v letech 2013 a 2014 škodu ve výši 16 130 000 korun,“shrnula příběh strohá obžaloba.

Bylo to jinak, zní obhajoba. „Věřím, že se to vysvětlí,“uvedl hudebník, podle něj se nejednalo o úmysl. Státní zástupce to však popisoval poněkud odlišně. Jednou z obětí se stala například jazzová umělkyně. „Na několika schůzkách v Praze a Hradci Králové od ní vylákal prostředky na základě smlouvy o půjčce. Svým jednáním jí způsobil škodu 5,8 milionu korun, po četných urgencích jí vrátil 1,2 milionu,“uvedl žalobce.

Další oběť, také z umělecké branže, podle žalobce přišla o 3,9 milionu, zpátky nedostala ani korunu. „Byl si vědom, že s ohledem na svou finanční situaci své závazky ani splnit nemůže,“zdůraznil státní zástupce. Další z obětí od května do září 2014 na schůzkách v Praze a východních Čechách „investoval­a“přes čtyři miliony korun. Zpátky dostala jen něco přes 300 tisíc korun.

Nehrajeme, kapelník sedí

pracovat, nekradl a pečoval o matku. Muzikant měl štěstí, v první instanci totiž dostal u Obvodního soudu pro Prahu 6 pětiletý trest za to, že z makovic sbíraných na polích rafinoval „českou cestou“několik krystalků heroinu. „Těch pět let za takovou trošku mi přišlo moc. Hledal jsem cestu, jak s drogami žít, abych neškodil společnost­i,“komentoval to.

Pervitin poznamenal kariéru bubeníka Adolfa „Ády“Vitáčka, který také prošel kapelou Plexis. Kvůli drogám šel třikrát do vězení. Poprvé od ledna 1994 do června 1995, podruhé dva roky až do března 2000 a poslední pobyt trval tři léta

„To, že by lidé v této sféře byli zvlášť náchylní k porušování zákona, je pouze pověst. Je tam však třeba snazší přístup k drogám.“

pověst. Je tam však třeba snazší přístup k drogám,“komentoval to hudební publicista Petr Korál.

Na dno a zpět

frontman kapely Fanánek. V roce 2006 Sahulu policisté po koncertě zatkli kvůli dlužným alimentům. Dostal však šanci zůstat na svobodě, soud mu nabídl splátkový kalendář. Jenže to nefungoval­o, v roce 2007 následoval­o další dopadení a cesta za mříže. Z vězení vyšel v předjaří roku 2008.

„Jsem z toho nějaký zničený – nicméně jsem udělal během svého nuceného pobytu celou novou desku a titulní skladba je totální bomba. Jak dám do pořádku práci, hned se chci pustit do natáčení. Ještě si dělám po tom zážitku pořádek v hlavě. Zdravím všechny – a nedělejte takové kraviny jako já,“vzkázal fandům 16. dubna.

Jenže šanci vrátit se před publikum mu sebrali o dva týdny později dva mladíci. V dubnu 2008 ho u Kamenice východně od Prahy ubili a okradli o 1 300 korun. Krajský soud v Praze jim za vraždu vyměřil po 15 letech.

 ?? Foto: Jiří Needrle, archiv MAFRA ?? František Sahula byl jedním z kytaristů, kteří prošli kapelou Tři sestry, vypráví o něm několik písní této skupiny. Později založil vlastní kapelu Synové výčepu.
Foto: Jiří Needrle, archiv MAFRA František Sahula byl jedním z kytaristů, kteří prošli kapelou Tři sestry, vypráví o něm několik písní této skupiny. Později založil vlastní kapelu Synové výčepu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia