MF DNES

Poslední den na základce Dva měsíce prázdnin a pak na střední

-

Špalír pro 9.A

Někdejší stálice Yo Yo Bandu z dob jeho největší slávy v 90. letech Jan Mann, v kapele přezdívaný „Kaj“, by nebyl prvním z rockové sféry, kdo jevištní kostým a nasvícené pódium vymění za šedý komplet, který nosí muži ve výkonu trestu.

K pětiletému trestu za milionové daňové úniky nedávno nastoupil šestapades­átiletý člen hardrockov­é formace Mesallina Rudolf Schweser. Finále to znamenalo i pro kapelu. „Jelikož náš kapelník Ruda musí na nucenou neplacenou dovolenou, jsme nuceni přerušit činnost našeho „ancáblu“na neurčito,“rozloučila se Mesallina na webových stránkách.

K rockové jízdě patří drogy různého kalibru, ty tvrdé poznamenal­y osud talentovan­ého kytaristy punkové kapely Plexis Jana Jukla alias Johny Chaose. Loni v březnu odešel od Městského soudu v Praze s trestem 46 měsíců.

„Je nepochybné, že obviněný heroin vařil,“uvedla při zdůvodnění rozsudku soudkyně Miroslava Straková. Bere, ale nezlobí, asi tak by se daly shrnout polehčujíc­í okolnosti. Drogy si Johny Chaos chystal jen pro sebe, „nedýloval“, snažil se do září 2004. „Mně drogy nikdo neodpáře, já se za to nestydím. Jsou prostě věci, který jsem dělal. Na perníku jsem lítal od roku 1991 do roku 2004, na perníku je to trošku jinak. Není to o nějaké psychické závislosti. Prostě buď tě to baví, anebo nebaví. Chceš, nebo nechceš. Když nemáš, tak seš v kriminále po týdnu normální,“popsal vztah k drogám Vitáček ve svých vzpomínkác­h.

Vypadá to jako divočina, ale rocková branže se podle expertů „produkci“malérů od „obyčejné“části populace moc neliší. „To, že by lidé v této sféře byli zvlášť náchylní k porušování zákona, je pouze

Průchozí cesta funguje i v opačném směru, nejen do pekla, ale též zpět na pódia. Záleží to hlavně na vůli a motivaci. Dokázal to například Adolf „Áda“Vitáček. „Myslím, že ho ta scéna vzala na milost. Spíš mu čas od času předhazují to, že hrál ve skupině Orlík, spojované s extremisme­m,“řekl Petr Korál.

Naopak, prodrat se zpět nedokázal Jan Jukl, z českého rockového kolotoče vypadl v 90. letech. „Byla to škoda. Jeho styl hraní byl osobitý. Šlo o talentovan­ého hudebníka,“shodují se kritici.

Mimořádně zle si osud zahrál se svérázným muzikantem Františkem Sahulou, spjatým se Třemi sestrami a Syny výčepu. „Slovo démon ho vystihuje asi nejlíp,“popsal ho spoluhráč ze Tří sester

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Na základních a středních školách včera učitelé rozdali vysvědčení a děti se po deseti měsících učení rozprchly na prázdniny. Speciální nádech měl včerejší den pro deváťáky, kteří opouštějí školy, do nichž přišli jako šestiletí benjamínci. Na Základní...
Foto: Michal Šula, MAFRA Na základních a středních školách včera učitelé rozdali vysvědčení a děti se po deseti měsících učení rozprchly na prázdniny. Speciální nádech měl včerejší den pro deváťáky, kteří opouštějí školy, do nichž přišli jako šestiletí benjamínci. Na Základní...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia