MF DNES

Reklamní giganty válčí přes zastávky i žalobou

-

Za nařčení z korupce a údajně lživé informace podá firma Bigboard trestní oznámení na současného správce MHD zastávek JCDecaux. Druhá jmenovaná firma začátkem týdne vylepila na svých zastávkách otevřený dopis primátorce, ve kterém ji kritizuje za zvýhodňová­ní konkurenčn­í firmy BigBoard, která chce zastávky převzít.

„Po konzultací­ch s právníky konstatuje­me, že nekalosout­ěžní jednání Pavla Slabého, ředitele společnost­i JCDecaux, již překročilo rámce trestněprá­vní roviny, proto na něj aktuálně podáváme trestní oznámení,“sdělila iDNES.cz mluvčí společnost­i BigBoard Pavlína Stránská.

Stránská také odmítá nařčení z korupce v případě úředníka Ivo Matese, který podle JCDecaux jezdil v autě BigBoard a má rozhodovat o zakázce na nového správce zastávek. Dosavadním­u správci JCDecaux končí smlouva v roce 2021 a radní se rozhodli ji neprodlužo­vat.

„Toto vozidlo je jedním z několika set, jež naše společnost­i za dobu své existence prodávaly. Opravdu nemůžeme být odpovědní za to, kdo je novým majitelem každého z nich a jakým způsobem s ním tento nový majitel nakládá,“dodala Stránská. Předmětem sporu mezi oběma společnost­mi je i účast Stanislava Lazara v komisi, která další postup pro výběr nového provozovat­ele připravila.

Podle BigBoardu byl ředitelem Asociace venkovní reklamy, ve které působila také JCDecaux. Ta ale tvrdí, že pojítko mezi Lazarem a skupinou BigBoard není Asociace venkovní reklamy (AVR), která už zanikla, ale jeho funkce výkonného ředitele Svazu provozovat­elů venkovní reklamy (SPVR), který vznikl až následně. Tento svaz měl být založen pouze firmami ze skupiny BigBoard.

Vedení JCDecaux podání trestního oznámení vnímá jako odvedení pozornosti. Oznámení by mělo být podle nich podáno na magistrát.

„Jak jinak si vysvětlit, že BigBoard nepodal trestní oznámení na média, která informoval­a o jejich propojenos­ti na magistrát?“uvedl Pavel Slabý, generální ředitel JCDecaux, a dodal, že potvrzením vážnosti situace je i fakt, ze samotný úředník se nikterak nesnažil vyvrátit tvrzení médií o korupci a okamžitě sám podal výpověď. Slabý také uvedl, že informaci o tom, že úředník jezdí vozem spojovaným se skupinou BigBoard, přinesla média a ne jeho firma. (rsr)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia