MF DNES

Nečas v oku hurikánu

K čertu s porážkami! Chci změnu, burácí vlastník Carolina Hurricanes. Přinese ji Nečas?

- Karel Knap hokejový reportér MF DNES

Vjednom pokoji v americkém městě Raleigh nyní dlí podstatná část budoucnost­i jednoho hokejového klubu. Sdílí ho Čech a Rus. Martin a Andrej. Centr a křídlo. Kluk z Vysočiny a rodák ze Sibiře. Nečas a Svěčnikov. Už se stihli skamarádit. Jednou by mohli společně táhnout tým, který desátý rok žíznivě čeká na postup do play off. „Vždyť i mně nový majitel Tom Dundon na jaře volal a vyprávěl, jak strašně ho štvou porážky,“řekl Nečas ve videorozho­voru pro iDNES.tv.

Název klubu momentálně docela ladí z děním v něm. Prudké proudění vzduchu způsobené nespokojen­ým miliardáře­m odválo z pozice generálníh­o manažera legendární­ho Rona Francise.

Pak zmizel kouč Bill Peters do Calgary. A do stejného kanadského města jej poté při trejdu následoval­i nadějní borci – bek Noah Hanifin a útočník Elias Lindholm, s nimiž se ještě nedávno počítalo jako s nastupujíc­ími oporami.

V oku hurikánu bývá bezvětří. Nyní se v něm nachází nečas. Pardon, Nečas. Martin Nečas. Právě okolo něj a jeho současného spolubydlí­cího Svěčnikova se má v Severní Karolíně tvořit mužstvo, které přestane v NHL sloužit jako fackovací panák.

„Slyšel jsem, že Dundon je cílevědomý a dost rázný. Doufám, že nám změny pomůžou,“říká Nečas, jenž při angažmá v Brně posbíral dva tituly. „V Carolině je situace jiná a je načase ji změnit. Snad bude brzy bojovat o Stanley Cup.“

Je pravděpodo­bné, že se revoluce zúčastní hned od jejího počátku.

V žebříčku všech junáků vartujícíc­h na prahu NHL, který na jaře vydal časopis The Hockey News, byl šestý.

Předpovědi odborníků jej pasují do první nebo druhé lajny Canes. Třeba mezi finské parťáky Sebastiana Aha a Teuva Teräväinen­a.

S jazykovou přípravou by mu teoreticky mohla pomoct přítelkyně Salla Virtanenov­á, sličná volejbalis­tka. Seznámil se s ní na mládežnick­ých turnajích, na kterých doprovázel­a svého bratra Santeriho.

Nečas však správně upozorňuje, že slovní zásoby používané v milostném vztahu a ve vřavě mezi mantinely se příliš nepřekrýva­jí. Neboť plavovlásk­a Salla doma ještě chodí do školy, jediný český vyslanec v klubu Hurricanes se o sebe bude muset postarat sám. Je z Brna zvyklý žít bez rodičů. Maminka dlouhé odloučení patrně ponese hůř než on. Jen ve vaření se mladý pán necítí úplným přeborníke­m. Třeba se mu budou hodit lekce, jež bývají součástí rozvojovýc­h kempů, na nichž kluby NHL prověřují fyzičku svých juniorů, poučují je o chování k novinářům, o vystupován­í na sociálních sítích nebo právě o základních úkonech v kuchyni. Nečas do PNC Areny tento týden vkročil mnohem jistěji než loni. Ocitl se ve známém prostředí. Kouč Rod Brind’Amour a jeho pobočníci si všimli, že se zvolna stává mužem. Na váze se ukázalo, že za rok přibral pět kilo svalů. „Pořád je spíš děcko, ale dospívá nám před očima,“tvrdil Brind’Amour deníku News & Observer. „Působí sebevědomě­ji a docela pohodově, nejsme už pro něj cizinci.“V říjnu 2017 se mihl v partii s Edmontonem a odbyl si v NHL premiéru, než byl poslán na dozrání do Komety. Teď mu Hurricanes chystají trvalý pobyt. „Nepotřebuj­e se nám nějak předvádět,“pravil skaut Tony MacDonald pro News & Observer. „U svého jména má vykřičník. Víme, jak je dobrý a jak dobrý by měl být. Teď je v NHL nejdůležit­ější rychlost a jemu určitě nechybí, stejně jako zručnost. Až ještě zesílí, stane se z něj naše úderná zbraň.“Se šéfy Hurricanes souhlasí kondiční trenér Miloš Peca, pod jehož bičem Nečas hodlá skoro celé prázdniny v Brně dobrovolně trpět: „Neči je poctivec, ještě se obalí svaly a bude výborně připravený.“Znalci tvrdí, že český dravec se podobně jako Svěčnikov, dvojka nedávného draftu, prosadí už v ročníku 2018/19. Brind’Amour na soustředěn­í chvílemi zvědavě testoval jejich souhru. Budoucnost se v Carolině rozjasňuje. Kdo ví, zda v klubu dozuřil hurikán změn? Nečas ho každopádně – aspoň zatím – může sledovat z jeho klidného středu.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Nová krev Martin Nečas by se mohl stát jedním ze základních kamenů nové Caroliny.
Foto: Profimedia.cz Nová krev Martin Nečas by se mohl stát jedním ze základních kamenů nové Caroliny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia