MF DNES

Když rivalové věří: I Roger je jenom člověk

- — Miroslav Němý

Neprožívá lehké časy. Od chvíle, co v semifinále v Madridu podlehla Petře Kvitové, stagnuje. Změnila kondiční štáb a věří, že dlouhodobá práce se vyplatí – nicméně na Roland Garros vypadla po bezkrevné partii se Šarapovovo­u ve 3. kole, na trávě má bilanci 2-2. Ve Wimbledonu nikdy nepřešla 2. kolo. Na úvod ji sice čeká 21letá neznámá Britka Dartová (155. na světě), už poté však hrozí Viktoria Azarenková. Těžké vyhlídky – už zase. Šampionka pařížské čtyřhry čeká na výraznější grandslam, v singlu zatím jen dvakrát uhrála 3. kolo. V Londýně jí los zlomyslně hned na start přidělil turnajovou šestnáctku CoCo Vandeweghe­ovou. Story o velké trpělivost­i: do hlavní soutěže míří Češka jako 715. tenistka žebříčku! Je jí 23 let, poslední sezony se věnovala více kurýrování těla než tenisu, teď si ale odpracoval­a odměnu. Přes kvalifikac­i se probila do prvního grandslamu kariéry a zkusí šokovat turnajovou dvacítku Kiki Bertensovo­u z Nizozemska. Což na druhou stranu není na trávě žádná mistryně, za maximum má v All England Clubu 3. kolo. Je posílená triumfem na turnaji ITF v anglickém Ilkley, za který dostala divokou kartu. A zahraje si o dost divoký duel: pokud v 1. kole odstaví Tomovovou z Bulharska, může se patrně těšit na souboj se superceleb­ritou Serenou Williamsov­ou. Konečně radost. V Paříži zvažoval, zda neukončí sezonu, vyměnil trenéra – a dočkal se dílčího optimismu. Na turnaji v Antalyi došel do semifinále, až včera podlehl Džumhurovi. Otázkou je, kolik mu zbylo sil: v 1. kole Wimbledonu jediného Čecha čeká Florian Mayer, pak ovšem hned hrozí Diego Schwartzma­n. a vzhledem k tomu, že los má asi smysl pro suchý anglický humor, ve 4. kole znovu Čorič.

„Abyste porazili někoho na Rogerově úrovni, musíte předvést cosi extra. Ale Borna letos hraje vynikající tenis,“velebí jej Shapovalov.

On, Čorič, Kyrgios, Zverev... Talentu mají habaděj, ale v Melbourne, Paříži, Londýně i New Yorku jako by jim zatím těžkly nohy.

„Je bez debat, že se jednou přihodí, že grandslam vyhraje teenager. Záleží jen na nové generaci,“pronesl Federer. Možná to ale byla jen zdvořilost­ní fráze. Kavalír s raketou v ruce totiž ještě pořád není výhrami nasycen.

 ?? Foto: Reuters ?? Loňský triumf na Wimbledonu patřil i pro Rogera Federera k nejemotivn­ějším chvílím kariéry. Letos je zase favoritem.
Foto: Reuters Loňský triumf na Wimbledonu patřil i pro Rogera Federera k nejemotivn­ějším chvílím kariéry. Letos je zase favoritem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia