MF DNES

Babiš potápí Merkelovou

Premiér se ohradil proti tvrzení kancléřky a nahrál tím jejím soupeřům

- Luboš Palata redaktor MF DNES

PRAHA, BERLÍN Česká republika velmi razantně vstoupila do vyhrocujíc­ího se sporu v německé vládě. Premiér Andrej Babiš výrazně oslabil pozici kancléřky Angely Merkelové v jejím sporu s ministrem vnitra Horstem Seehoferem a jeho bavorskou Křesťansko-sociální unií.

Babiš tím nahrál CSU a přiblížil „uzavření“česko-bavorské hranice, o které Seehofer usiluje. A před nímž on sám varoval, protože by české exportně zaměřené ekonomice přineslo velké škody.

Babiš se totiž v sobotu velmi tvrdě ohradil proti tvrzení kancléřky, že uzavřela s Českou republikou, podobně jako s dalšími 13 státy Unie, dohodu o urychleném přebírání migrantů. Tedy těch, kteří by před žádostí o azyl v Německu už stejný krok učinili v jiné unijní zemi a přišli by do Spolkové republiky přes Česko. Česko by pak tyto lidi mělo podle stávajícíc­h dohod poslat do té země EU, z níž k nám přišli.

„Žádné jednání mezi Českou republikou a Německem v této věci neproběhlo a moje vláda ani neplánuje, že by se k dohodě, která by znamenala systematic­ké přijímání ilegálních migrantů, připojila,“uvedl Babiš. „Tyto poplašné zprávy považuji za úplný nesmysl. Žádné jednání neplánujem­e. Není důvod o tom jednat. Zásadně to odmítáme,“uvedl naštvaně premiér.

K Česku se pak v podobném duchu přidalo Polsko, Maďarsko a Slovensko a kancléřka musela vzít zpátečku. „Vůbec nic jsme nedojednal­i, jde o rozhovory, které by se mohly konat,“přiznala Merkelová, která si tím výrazně zhoršila pozici při vyjednáván­í se Seehoferem. Ten včera podle DPA zopakoval, že to, co Merkelová na summitu EU ve čtvrtek a v pátek dojednala, nepovažuje za účinné a trvá na kontrole hranic a vracení migrantů přímo na nich.

Česko a Německo přitom podle dobře informovan­ých zdrojů žádnou novou dohodu nepotřebuj­í, protože vracení lidí z třetích zemí, kteří přejdou z Česka do Německa, funguje už dnes bez problémů. „Lhůty se dodržují, dokonce to jde někdy i rychleji,“říká nejmenovan­ý vysoce postavený úředník, který se problemati­kou zabývá. „Je to z českého pohledu spor o nic. Spor, jenž není v našem zájmu,“dodává.

Tyto poplašné zprávy považuji za úplný nesmysl. Žádné jednání neplánujem­e. Andrej Babiš premiér Česka

Babiš přitom ještě před dvěma týdny vystupoval ve sporu mezi Seehoferem a Merkelovou na straně kancléřky, která odmítala uzavřít německé hranice a chtěla hledat „celoevrops­ké řešení“.

„Současné spory ohledně migrace v Německu vedou k návrhům na uzavření hranic a obnovení hraničních kontrol, což je pro nás nepřijatel­né,“řekl Babiš na konferenci Prague European Summit a toto vyjádření v minulých dnech zopakoval. „Úspěch naší ekonomiky obrovsky závisí na hladkém fungování schengensk­ého systému,“uvedl mimo jiné.

Italové dali Merkelové košem

Jenže právě ono „hladké fungování schengensk­ého systému“mohou hraniční kontroly požadované Bavorskem a v minulých dnech také Saskem ohrozit. Merkelová, která prosadila do pátečních závěrů summitu EU pouze nepříliš konkrétní pasáž, „členské země by měly zavést veškerá možná administra­tivní a právní opatření s cílem těmto pohybům (žadatelů a azyl z jedné země do druhé) zabránit“.

Se Španělskem a Řeckem se kancléřce podařilo v tomto duchu uzavřít na summitu dohodu, klíčová Itálie s asi půl milionu migrantů ji však odmítla.

A včerejší dementi Česka a dalších tří visegrádsk­ých zemí bylo novou tvrdou ranou. Přitom Merkelová princip požadavků bavorské CSU podporuje. „Sdílím názor, že žadatelé o azyl si jednoduše nemohou vybírat, do jaké země chtějí jít,“zopakovala i včera Merkelová. Problém je, že pokud by se požadavky CSU naplnily, mohlo by to vést v celé Evropě k obnovení vnitřních hranic mezi členskými státy se všemi negativním­i důsledky, které z toho vyplývají.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia