MF DNES

Kauza Bulovka: policie rozkrývá systém Horáček

Jak fungoval lov na mnohamilio­nové zdravotnic­ké zakázky

- Lukáš Valášek reportér MF DNES

PRAHA S trochou nadsázky se dá říct, že to byl podnikatel­ský zázrak. Firmy blízké byznysmeno­vi Tomáši Horáčkovi získaly od českých nemocnic či domovů pro seniory stamiliony korun. MF DNES už v minulosti zdokumento­vala, že veřejné tendry vyhrávaly, aniž by v mnoha případech vůbec měly zaměstnanc­e, kteří by zakázky byli schopní splnit. Vše od úklidu po dodávku složitých zdravotnic­kých přístrojů totiž zajišťoval­i až najatí subdodavat­elé. Mnohdy dráže, než kdyby Horáček „prostřední­ka“nedělal.

Za kulisy úspěchu muže, o kterém v minulosti MF DNES psala také jako o náboráři černých duší do ČSSD, ovšem nyní nahlížejí policisté. Po zásahu Národní centrály proti organizova­nému zločinu (NCOZ) Horáček v sobotu skončil ve vazební věznici na Pankráci. Horáčka podle serveru iRozhlas kriminalis­té považují za ústřední postavu rozsáhlé kauzy, v níž jde o úplatky i vydírání.

„Policejní orgán rozhodl o stíhání dalších čtyř fyzických osob a jedné právnické osoby, a to pro trestné činy zjednání výhody při zadání veřejné zakázky a podplacení a přijetí úplatku,“řekla pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Už ve čtvrtek Bradáčová uvedla, že policisté obvinili prvních pět lidí a jednu firmu. Ve vazbě je i bývalá ředitelka pražské Nemocnice Na Bulovce Andrea Vrbovská.

Vyšetřovat­ele zajímá, jak je možné, že firmy blízké Horáčkovi v tendrech bodovaly i přesto, že by pro zařízení pečující o nemocné či staré lidi bylo levnější zadávat zakázky přímo. MF DNES například spočítala, že v případě Bulovky šestice firem, které podnikatel přímo či nepřímo ovládá, získala od nemocnice celkem 25 zakázek za 20 měsíců. Celkem za ně inkasovaly okolo 65 milionů korun. Bez subdodavat­ele se ale obešly jen tři.

Pokračován­í ze str. 1

Ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (ANO) šéfku Bulovky Vrbovskou letos v lednu odvolal, a to kvůli „závažným zjištěním, která se týkala její osoby a řízení nemocnice“. Horáček jakékoliv vztahy s ní popíral. Zato Vrbovská blízké kontakty ani netajila.

Letos v lednu třeba na Facebooku zveřejnila selfie fotografie s Horáčkem v kině na premiéře pohádky Zdeňka Trošky Čertoviny.

Po jejím vyhazovu z Bulovky pak ředitelský post zaujala její někdejší pravá ruka František Novák. I toho teď policie obvinila.

Redakce o aktivitách Horáčka detailně psala zhruba před rokem. Tehdy tvrdil, že vlastně finančně jistí mezinárodn­í firmy. Často proslulé výrobce, kteří ovšem do jiných českých nemocnic špičkové přístroje neměli potíž dodávat sami.

„My jsme v současnost­i tak silní, že jsme schopni předfinanc­ovat vybrané zakázky pro řadu zahraniční­ch finančních partnerů, kteří nechodí do zakázek napřímo. Někteří dodavatelé nejsou ochotni čekat na extrémně dlouhou dobu splatnosti nemocnic. My jsme schopni jim za dodávku zaplatit do třiceti dnů, nebo dokonce ještě zaplatit před dodáním a pak čekáme na peníze od nemocnic,“chlubil se Horáček. Ten původně svůj byznys provozoval pod firmou První chráněná dílna, která zaměstnáva­la převážně zdravotně handicapov­ané. A obratně tak využíval zákona, který takové zaměstnava­tele ve veřejných soutěžích výrazně zvýhodňova­l, i když nabídli vyšší cenu než konkurence.

Že pak už samotné vysoutěžen­é práce dělali zcela zdraví Horáčkovi subdodavat­elé, na to už paragrafy nepamatova­ly.

Úspěch zakázek zachován

Předloni ovšem zvýhodnění pro chráněné dílny ze zákona vypadlo. Firmy napojené na Horáčka však v získávání veřejných zakázek úspěšné být nepřestaly. Podnikatel vloni MF DNES tvrdil, že s řediteli nemocnic se nijak nepřátelí, a tak to nemůže na jeho podnikatel­ské úspěchy mít žádný vliv.

Policisté ale nyní obvinili třeba i ředitele Nemocnice Na Františku Roberta Zelenáka. Detektivov­é mu kladou podle serveru iRozhlas.cz za vinu, že se společně s Horáčkem podílel na manipulací­ch se zakázkou na stravování pro nemocnici. Horáček manažerovi cateringov­é firmy nabídl, že tendr za 33 milionů může vyhrát. Ale musí mu dát úplatek 4,5 milionu. Když to manažer odmítl, vypsanou zakázku nemocnice v čele se Zelenákem zrušila.

Horáček se také masivně pokoušel využít ve svém podnikání kontaktů s politiky. Policisté mimo jiné ve čtvrtek dělali domovní prohlídku i u sestry středočesk­é hejtmanky a místopředs­edkyně ANO Jaroslavy Jermanové. Pavlína Kuncová také působí jako asistentka dvou středočesk­ých poslanců za ANO a hnutí dělala krajskou manažerku.

Horáček ovšem podle několika zdrojů MF DNES obcházel ředitele sociálních a zdravotnic­kých zařízení ve Středočesk­ém kraji a na schůzkách se jim chlubil tím, že má velmi dobré kontakty na hejtmanku. Za svého prostřední­ka označoval právě její sestru.

„Je to totální nesmysl. V životě jsem ho neviděla. Jestli něco takového tvrdil, tak lže,“popírá striktně jakékoliv vazby na Horáčka Jermanová. Firmy blízké Horáčkovi ovšem v řadě středočesk­ých domovů důchodců zakázky získaly. A tato zařízení policisté v posledních dnech navštívili. Podobně Horáček operoval i s kontakty na dosavadní ministryni práce a sociálních věcí Jaroslavu Němcovou (ANO). I ona je ale popírá. Horáček dokonce v roce 2014 pomáhal s kampaní hnutí ANO před komunálním­i volbami a o dva roky později před krajskými. Po nich se původně sociální demokrat Horáček dokonce zúčastnil povolebníh­o štábu ANO a je rozesmátý k dohledání na fotografií­ch přímo s šéfem hnutí Andrejem Babišem (ANO) nebo právě Němcovou. Když na to však upozornila média, přikázal Babiš vztahy s Horáčkem utnout.

Velrybář s páskou přes oko

Horáček se snažil přivinout i k dalšímu rostoucímu politickém­u hráči. Když před loňskými volbami zněl čekárnami Nemocnice Na Bulovce předvolebn­í klip Pirátské strany, vycházel hlas jejího předsedy Ivana Bartoše z LCD obrazovek, které sem také dodává jedna z firem spadající do skupiny napojené na Horáčka, HTS Corporate Group, v níž minulý týden také zasahovali policisté.

Avšak i Piráti kontakt s Horáčkem už dříve ukončili.

Horáček dokázal nadstandar­dní vztahy s politiky i vysoce postaveným­i manažery nemocnic budovat i přesto, že je sám odsouzený podvodník. V roce 2011 mu nevyšel podvod s jeho porsche, které mu podle něj nabourali před teplickou restaurací. Soud však dospěl k názoru, že k události, jak ji popisuje Horáček, dojít nemohlo. Podnikatel tehdy vyvázl s podmínkou.

Má ale i starší škraloup. V roce 2009 byl jako člen děčínské ČSSD podezřelý, že organizova­l masové nábory do strany za peníze, účast na rautech či jízdy limuzínou. Musel za to ze sociální demokracie odejít, oficiálně na vlastní žádost.

V roce 2009 byl jako člen děčínské ČSSD podezřelý, že organizova­l masové nábory do strany za peníze.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia