MF DNES

Ronaldo a Messi: příliš sami

Lionel Messi a Cristiano Ronaldo mistrovstv­í světa zase nevyhrají. Proč?

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Zůstal stát uprostřed hřiště. Skoro netečně. Možná zkoprněle. Ruce v bok. Očima těkal po tribunách, a kdybyste nevěděli, co se mu právě přihodilo, mohlo vás napadnout: „Chtěl vůbec bojovat?“Chtěl. A jak! Rozkrájel by se, aby si splnil poslední sen a přivedl svou reprezenta­ci na trůn.

Jenže ani Lionel Messi nedokáže zázraky.

A ani Cristiano Ronaldo, který měl podobný výraz o čtyři hodiny později.

Dva sportovní supermani, kteří díky božskému talentu, vlastní píli a dost pravděpodo­bně i vzájemné rivalitě přepisují fotbalové dějiny, to znovu nedokážou.

Nepostaví se 15. července na pódium a po finále nepřevezmo­u magický pohár pro mistry světa. Oba skončili už v sobotu. V osmifinále. „Bylo mi ctí být na turnaji portugalsk­ým kapitánem. Bylo mi ctí být součástí téhle party. Nemáme se za co stydět. Jsem hrdý,“prohlásil Cristiano Ronaldo.

Messi nepromluvi­l, hrdý mohl být leda sotva. Jeho Argentina zpackala, co mohla. Jeden z největších favoritů se na poslední chvíli proškrábal ze skupiny a hned v úvodním vyřazovací­m kole ho zničil devatenáct­iletý Francouz Mbappé. Připsal si dva góly a jednu vybojovano­u penaltu, před kterou mu počítačoví analytici změřili, že nabral rychlost 38 kilometrů za hodinu, což je víc, než byla průměrná rychlost jamajského rakeťáka Usaina Bolta při světovém rekordu na stovku.

Messiho dvě gólové asistence jen mírnily zaslouženo­u porážku 3:4.

Je dost možné, že v modrobílém reprezenta­čním dresu už ho nikdo neuvidí. Však i titulky v argentinsk­ých listech se jedena třicetilet­ého génia ptaly: „Jakou cestou se vydáš, Leo?“Otázka je zatím bez odpovědi. Na mistrovstv­í světa byl Messi počtvrté a titulu se nedočkal. Že by to v Kataru 2022 vyzkoušel popáté, se neočekává. Zvlášť když před osmifinále naznačil, že prohraje-li Argentina, měli by to všichni hráči v mužstvu zabalit.

Aby nedošlo k omylu, Messi nebyl stínem sebe sama. Osudově mu však chyběl servis od ostatních, kteří měli zodpovědno­u prací v předfináln­í fázi zaměstnat soupeře a svému kapitánovi tím vytvořit prostor k zakončení. Jenže Messi zůstal víceméně sám a znovu se potvrdilo, že sebelepší jedinec nezmůže všechno.

Zastavil se na jediném gólu, dvou přihrávkác­h, šesti střelách na branku, jedné žluté kartě a jedné neproměněn­é penaltě proti Islandu. V průměru naběhal osm kilometrů za zápas, ale taky mu změřili, že 58 procent času strávil v pomalé rychlosti pod sedm kilometrů za hodinu.

I třiatřicet­iletý Ronaldo zkazil jeden pokutový kop a dohrál v osmifinále, ale může se konejšit, že na zlato dosáhl aspoň v evropské podobě. Před dvěma lety přivedl Portugalce na evropský trůn. Ten světový se ukázal jako příliš vzdálený, byť se musí uznat, že Ronaldo makal jako o život. Španělům nasázel hattrick, jeho gól porazil i Maroko, ovšem penaltová minela proti Íránu jako by mu střelecké štěstí odfoukla. V osmifinále ho přepečlivě blokoval uruguayský val, který ubránil vítězství 2:1.

Ronaldo měl přes veškerou snahu jedinou výraznou šanci, přímý kop však z nebezpečné vzdálenost­i napálil do zdi.

Tak co, byl to jeho poslední zápas za Portugalsk­o?

„Věřím, že ještě ne. Všichni hráči se v jeho přítomnost­i můžou zlepšovat. Chtěl bych, aby zůstal,“řekl trenér Fernando Santos.

Aby zůstal a zkusil to ještě jednou?

Těsně před šampionáte­m tvrdil, že se cítí na třiadvacet a hrát prý chce aspoň do čtyřiceti, ale může se to skutečně stát? Spíš ne.

Šanci pozlatit závěr sezony, v jejímž průběhu se dojemně loučil s Barcelonou, ztratil o víkendu i malý velký šéf Andrés Iniesta. Jeho Španělsko vypadlo s Ruskem na penalty. Šampionům z roku 2010 bylo nakonec k ničemu, že měli celý zápas zdánlivou převahu. „Odcházím s hořkým pocitem,“uzavřel Iniesta reprezenta­ční kariéru.

 ??  ??
 ?? Foto: Reuters ?? Naposledy? Nebude velkým překvapení­m, pokud Lionel Messi oznámí konec reprezenta­ční kariéry.
Foto: Reuters Naposledy? Nebude velkým překvapení­m, pokud Lionel Messi oznámí konec reprezenta­ční kariéry.
 ??  ?? Co se to stalo... Andrés Iniesta a spol. určitě nečekali, že je z turnaje vyprovodí zrovna Rusko.
Co se to stalo... Andrés Iniesta a spol. určitě nečekali, že je z turnaje vyprovodí zrovna Rusko.
 ?? 2x foto: Reuters ?? Tak kdo je tady šéf? Těžko říct. Ronaldo ječí, sudí Ramos mu dává žlutou kartu.
2x foto: Reuters Tak kdo je tady šéf? Těžko říct. Ronaldo ječí, sudí Ramos mu dává žlutou kartu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia