MF DNES

Příběh: V náručí TGM

Slavný snímek, který byl předlohou známky, vznikl přesně před 90 roky.

- Jiří Bárta redaktor MF DNES

Doma v americkém Kalamazoo v Michiganu stále Eva Haňková opatruje velký lodní kufr, se kterým v listopadu 1951 přicestova­la s manželem do Ameriky.

Ukrývá v něm i kroj po své mamince Antonii. Čechoameri­čanka Eva Haňková, která v květnu oslavila třiadevade­sáté narozeniny, je slavným „děvčátkem ze známky“.

V červnu 1928 před devadesáti roky ji pohotový fotograf zachytil na náměstí v tehdejším Žďáru na Moravě (dnešním Žďáru nad Sázavou), jak předává kytičku prezidentu Tomáši Garriguovi Masarykovi při jeho památné cestě po Horácku.

První českoslove­nský prezident ji přitom vzal do náručí. Tento výjev se o deset let později stal předlohou pro poštovní známku.

Je to kus historie, ale Eva Haňková si ten den pořád živě vybavuje. Tehdejší tříletá Evička Neugebauer­ová nemohla v davu lidí na náměstí chybět. „Byly jsme s maminkou obě oblečeny do kroje. Na žďárském náměstí byla spousta lidí a mnoho hluku. Byl to radostný hluk a ta dobrá nálada celého shromážděn­í ulpěla na tom obrázku, který byl tehdy pořízen. Pan řídící Jindra, který přivedl své žáky z obce Zámek Žďár, promluvil na chvíli s maminkou a pak se mne oba ptali, zda bych šla na tribunu a dala kytičku tomu starému pánovi,“popisuje Haňková.

Jak se dostala na pódium, už si přesně nevzpomíná. Že se ocitla v Masarykově náručí, má před očima dodnes. „Ptal se mne, jak se jmenuji a kde mám maminku. Snažila jsem se mu ji ukázat, ale v tom davu jsem ji neviděla. Viděla jsem ale fotografa na vyvýšeném pódiu, jak se díval do velké kamery s varhánky. Jaksi mne upoutal,“vybavuje si Haňková.

Spousta lidí se pozastavuj­e nad tím, proč měla oblečený kyjovský kroj. Vysvětlení je úplně prozaické. Byl zkrátka oblíbený i na Horácku. „Můj kroj ušila moje babička, maminka jej měla také. Na Horácku byly jiné kroje, ale my jsme nebyli původem z Horácka. Moji rodiče se přistěhova­li do Žďáru v roce 1927. Maminka vyrostla poblíž Prahy. Rodina Neugebauer­ova měla zase hluboké kořeny v Litomyšli. Kyjovský kroj byl v rodině populární prostě proto, že se všem líbil,“vysvětluje Haňková, která kroj po mamince občas oblékla i v USA, kde je aktivní mezi českými krajany.

Na snímku prezidenta s dítětem by však nebylo nic výjimečnéh­o. Že má Masaryk děti v oblibě, se všeobecně vědělo, a proto často byly součástí vítání. Tento snímek se však stal motivem poštovní známky, která o dalších deset let později oběhla celý svět. Známka s nápisem „Měj úctu k duši dítěte“byla součástí charitativ­ní akce ve prospěch péče o děti. Podpořil ji i Karel Čapek.

Snímek byl ovšem populární od svého počátku. V roce 1928 vyšel na obálce týdeníku Rozkvět. Později během války se objevil na propagační­m letáku českoslove­nského zahraniční­ho odboje ve Velké Británii. „Když známka 7. března 1938 vyšla, najednou jsem byla středem pozornosti,“vzpomíná Haňková. Tisku totožnost tehdy třináctile­té gymnazistk­y neunikla. „Každý den jsem dostala spousty dopisů do školy a mnoho pisatelů žádalo o podpis. Často jsem si s tím ani nevěděla rady. Spolužáci si na mne ukazovali. Do školy chodili i reportéři. Zájem o mne polevil až někdy během letních prázdnin,“líčí nečekaná hrdinka.

Útěk do Ameriky

Dopisy dostávala i z ciziny – z Německa či Ameriky. A právě tyto země hrály důležitou roli v jejím dalším životě. Haňková s manželem Ladislavem se rozhodli pro emigraci. Devět hodin přecházeli u Srní na Šumavě zakázané pásmo, než se ocitli v bezpečí v Bavorsku. „Odešli jsme v roce 1950, kdy už jsme cítili tlak z různých stran a obávali se horšího. Já jsem pracovala v Praze u firmy Meopta v exportním oddělení a manžel se jako zemědělský inženýr podílel na novinkách v chovu dobytka, kterým se naučil v Dánsku. Cítili jsme, že budoucnost nebude dobrá, ale rozhodnutí odejít nebylo snadné ani rychlé,“vzpomíná Haňková. Rok strávili Haňkovi v Německu, kde pracovali pro agenturu OSN, která pomáhala uprchlíkům. „V létě 1951 jsme získali imigrační vízum do USA a odjeli tam v listopadu lodí,“popisuje další kapitolu svého života. Nějaký čas pracovala v bance, ale většinu života strávila Eva Haňková výukou jazyků na střední škole. Manžel se prosadil coby mikrobiolo­g. Zemřel letos v březnu. I když Eva Haňková v rodné vlasti už deset let nebyla, nezapomíná na ni. „Jsem pořád Češka a jiné to nebude,“vyznává se. Po sametové revoluci se manželé Haňkovi setkali i s Václavem Havlem. „Ten už se ale necítil na to, maminku zvedat, jak to tehdy učinil tatíček Masaryk,“vtipkoval syn děvčátka ze známky, výtvarník Ladislav R. Haňka. I on žije v Kalamazoo. Její prasynovec Jan Rousek o Evě Haňkové před pěti roky natočil dokumentár­ní film V Masarykový­ch rukou.

Ptal se mě, jak se jmenuji a kde mám maminku. Snažila jsem se mu ji ukázat, ale v davu jsem ji neviděla. Viděla jsem fotografa na pódiu.

 ??  ??
 ??  ?? V prezidento­vě náruči Fotograf pořídil při vítání prezidenta snímek s Evou v kroji (uprostřed). Fotka se později stala předlohou známky (vpravo). Nahoře Eva Haňková dnes. 3x foto: Eva Haňková, archiv
V prezidento­vě náruči Fotograf pořídil při vítání prezidenta snímek s Evou v kroji (uprostřed). Fotka se později stala předlohou známky (vpravo). Nahoře Eva Haňková dnes. 3x foto: Eva Haňková, archiv
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia