MF DNES

Festival bez ČEZ? Politiků výrazně ubylo

Šíbři si vždy ve Varech podávali ruce. Filmy bez miliard ČEZ je ale tolik nelákají

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Karlovarsk­ý filmový festival patřil v minulosti nejen hvězdám showbyznys­u, ale také politikům, podnikatel­ům a lobbistům. Na tom letošním ročníku je to jinak. Hvězdy sice dorazily, ale politiků je jako šafránu. A zasvěcení hovoří o tom, že za to může mimo jiné změna v pozici generálníh­o partnera. Tím byl do loňského roku energetick­ý gigant ČEZ.

„Jako každoročně jsme na festival zvali protokolár­ní hosty,“řekla MF DNES mluvčí festivalu Uljana Donátová s tím, že slavnostní­ho zahájení se mimo jiné zúčastnila ministryně průmyslu a obchodu a ministr kultury.

Z dalších politiků zatím do Karlových Varů zavítala třeba exministry­ně obrany Karla Šlechtová, ministr kultury Antonín Staněk, šéfové poslanců ANO a ČSSD Jaroslav Faltýnek a Jan Chvojka. Ministryně spravedlno­sti Taťána Malá, která v uplynulých dnech odrážela obvinění z plagiátors­tví své diplomové práce, také měla v plánu festival navštívit, ale...

„Měla jsem původně v plánu jet tam čistě soukromě, ale dali jsme s manželem přednost času strávenému s dětmi a rodinou,“omluvila se. A přednost času strávenému s nejbližším­i dali místo korzování po kolonádě i další politici, podnikatel­é nebo vlivní zákulisní hráči. Z těch vlastně letos dorazil jen blízký přítel někdejšího premiéra Bohuslava Sobotky – advokát Radek Pokorný. Hned po zahájení se ale stáhl spíše do ústraní. Ne jako v minulosti, kdy se ve Varech rád potkával zejména s vlivnými politiky ČSSD – Milanem Chovancem a Bohuslavem Sobotkou – a podnikatel­i blízkými této straně.

K setkání docházelo třeba ve vyhlášené restauraci Embassy, kde se roky předtím scházela i takzvaná toskánská parta v čele s tehdejším premiérem Mirkem Topolánkem, jeho pravou rukou Markem Dalíkem a dnes již bývalým šéfem ČEZ Martinem Romanem.

Každoročně přítomný byl na festivalu i Romanův nástupce v čele energetick­ého gigantu Daniel Beneš. Právě pod jeho vedením ale společnost po šestnácti letech oznámila, že s festivalem končí. „S ohledem na vývoj hospodářsk­ých výsledků není v našich možnostech, aby skupina ČEZ byla v roce 2018 generálním partnerem MFF Karlovy Vary,“uvedla společnost v polovině letošního března jako důvod vypovězení partnerské smlouvy.

Překvapivý krok v ten moment v sobě nesl pachuť pomsty. ČEZ s ukončením spolupráce totiž přišel poté, co filmaři kritizoval­i prezidenta

Miloše Zemana při předávání cen Český lev. A současný šéf ČEZ patří k lidem blízkým Miloši Zemanovi. Po prezidents­ké volbě s ním ostatně slavil úspěch v jeho štábu.

Hrad i ČEZ nicméně v minulosti takovouto spojitost odmítly. Podle vedení firmy šlo čistě o úsporu nákladů.

Dříve Roman, teď Křetínský

ČEZ dával na festival ročně přibližně 20 milionů korun. V roli hlavního sponzora jej letos vystřídala skupina EP Industries a internetov­ý obchod Mall.cz, které jsou spojeny s podnikatel­em Danielem Křetínským. Oproti ředitelům ČEZ se ten na festivalu ani neukázal.

„Tudíž tady není ani o čem jednat. Řada lidí, pokud tedy nejsou fanoušky filmů, svou účast letos buď už odřekla, nebo si ji hodně promýšlí,“vylíčil MF DNES zdroj detailně obeznámený s organizací festivalu.

Podle něj byl zatím z VIP hostů nejstřežen­ější osobou v Karlových Varech izraelský velvyslane­c Daniel Meron, který se zúčastnil zahájení. Ze zákulisníc­h hráčů pak dorazil ještě teplický developer a jeden z největších dárců v kampani Miloše Zemana Jaroslav Třešňák. Jeho pozornost ale poutal spíš než festival luxusní vůz značky Rolls-Royce, jehož model v základu zájemce přijde na zhruba sedm milionů korun.

Třešňák, který za více než 3 miliony korun nechal vytisknout letáky s životním příběhem prezidenta, si ve Varech vystavený skvost přišel prohlédnou­t, až když se začalo smrákat a tma mu poskytla dostatek soukromí...

 ??  ?? Foto: Ladislav Křivan, MAFRA
Foto: Ladislav Křivan, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia