MF DNES

Policie, rozvědka i inspekce – hledají nové šéfy

- — Karel Hrubeš

Plukovník Michal Mazánek, který vedl Národní centrálu proti organizova­nému zločinu od jejího vzniku před dvěma lety, končí. V jeho případě lze jen těžko spekulovat, že jde o nátlak shora. Mazánek byl vždy vnímán jen jako prozatímní ředitel. Jako člověk, který svým profesním kreditem mírnil kontroverz­e kolem sloučení protikorup­čního a proti mafiánskéh­o útvaru. Nic navíc však do nové centrály nepřinesl.

NCOZ dlouhodobě čelí kritice z řad státních zástupců a dalších organizací, které s ním spolupracu­jí, a to kvůli nízkému počtu případů, které detektivov­é rozpracová­vají.

Mazánek svůj odchod dlouhodobě plánoval a příliš se s ním netajil. Již v průběhu jara MF DNES několik vysoce postavenýc­h úředníků řeklo, že se jim se svým plánem odejít svěřil.

Nastupujíc­ího ministra vnitra Jana Hamáčka Mazánkovo rozhodnutí mrzí. „Doufám, že to nebude mít vliv na fungování NCOZ. Současně však musím říct, že mě tato zpráva netěší,“řekl Hamáček.

Do vedení NCOZ by měl přijít nový manažer, lídr, který z něj udělá skutečně elitní útvar. Otázkou však je, kde takového člověka policie vezme.

Ve hře je však i další klíčový post. V pátek byl poslední den, kdy se mohli hlásit zájemci o pozici ředitele Generální inspekce bezpečnost­ních sborů. V kuloárech je za favorita považován bývalý vysoký důstojník zaniklého Útvaru pro odhalování organizova­ného zločinu Stanislav Růžička. Ten v současnost­i pracuje v Brně na Nejvyšším státním zastupitel­ství.

Hovoří se i o tom, že už si vybral i svou pravou ruku na GIBS – náměstka brněnské pobočky Národní centrály proti organizova­nému zločinu. Zda se Růžička do výběrového řízení nakonec přihlásil, však není jasné. Podle Práva je jedním z kandidátů šéf Okresního státního zastupitel­ství v Lounech Radim Dragoun. Dle listu se přihlásila i Lenka Haderková, která GIBS dočasně vede po Murínově odchodu. Spekuluje se rovněž o zájmu bývalého šéfa hradní vojenské kanceláře Rostislava Pilce.

Dalším z kandidátů je exposlanec Bohuslav Chalupa. „S prací GIBS jsem v pozici zákonodárc­e nebyl spokojen, byl jsem v komisi pro kontrolu GIBS a vím celkem dost věcí, které nejsou veřejné. Teď je to pro mě příležitos­t nezůstat jenom u kritiky, ale ty věci napravit,“řekl Chalupa ke své kandidatuř­e.

Nového šéfa bude mít pravděpodo­bně i civilní rozvědka. Současný ředitel Jiří Šašek byl postaven mimo službu kvůli rozsáhlému vyšetřován­í hospodařen­í rozvědky. A svým blízkým se svěřil, že s návratem na svůj post už nepočítá.

Následujíc­í měsíce rozhodnou o osudu českých bezpečnost­ních složek. Hned tři klíčové organizace chystají obměnu svého vedení

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia