MF DNES

Vyvlastnit pozemek půjde rychleji

Poslanci schválili novelu o vyvlastňov­ání. Mění se i stavební zákon, má omezit papírování

- — Eva Zahradnick­á

Jasné lhůty pro úředníky, snadnější povolení stavby studny či bazénu, ale i novou formu vyvlastňov­ání u pozemků pro strategick­é stavby silnic či železnic. Poslanecká sněmovna v pátek schválila novelu o urychlení dopravních staveb a změny ve stavebním zákoně.

Zjednoduše­ně by se dalo říct, že bagry teď budou moci začít pracovat ještě předtím, než úředníci vyvlastněn­í pozemku dokončí. Nové, takzvané mezitímní rozhodnutí, které novela zavádí, znamená, že se nejdřív potvrdí nárok na pozemek (na vyvlastněn­í) a teprve potom se rozhodne o výši náhrady. „Mohlo by to fungovat už od září,“říká ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Nové vyvlastňov­ání se týká přesného seznamu staveb, konkrétně 17 dálnic, pěti silnic první třídy, desítky železniční­ch tratí, paralelní vzletové a přistávací dráhy na Letišti Václava Havla či plavebních stupňů u Děčína a v Přelouči.

Společně s novelou dojde i ke změnám stavebního zákona. Z těch vyplývá, že třeba pro bazén na zahradě bude třeba o „lejstro“méně. „Návrhem vyjímáme některé stavby jako studny, garáže či skleníky, ke kterým se už nebudou psát závazná stanoviska,“říká ministryně Dostálová.

Důvodem změny bylo enormní přetížení úřadů územního plánování, které způsobila novela z letošního ledna. Ta zavedla pro každého, kdo chce stavět, nutnost mít kromě jiných i závazné stanovisko odboru územního plánování.

To je případ Sylvie Moravcové, která chce postavit dřevostavb­u ve Všenorech u Prahy. O stanovisko požádala v březnu v Černošicíc­h, dodnes ho nemá. A lepší to není ani jinde. V Brandýse nad Labem se podle mluvčí Zdeňky Tiché situace stále zhoršuje, úřad obdržel od začátku roku 945 žádostí, nevyřídil jich ještě asi šest stovek. „Žádosti vyřizujeme za čtyři měsíce,“uvádí Tichá. Podobně jsou na tom i úředníci na magistrátě v Brně. Podle nich jim ale vyjmutí doplňkovýc­h staveb ze zákona ruce příliš nerozváže. „Vyjmutí ušetří čas stavebníků­m. Novela je spíše vyjasněním než výraznou úlevou v agendě,“říká mluvčí brněnského magistrátu Radka Loukotová.

Další schválenou změnou je takzvaná fikce. Tím by mělo skončit právě měsíce trvající čekání na vyjádření některého z dotčených orgánů, třeba hygieny, památkářů či hasičů. Když ho do 60 dnů nevydá,

O stanovisko požádala v březnu v Černošicíc­h, dodnes ho nemá.

nebude se k tomu přihlížet. „To je průlomové. Není možné, aby investor čekal dva roky na vyjádření,“říká Dostálová. Fikce se však nebude týkat stanovisek k životnímu prostředí.

Dům na jedno razítko

Do budoucna by se mohlo výrazně zjednoduši­t získávání stavebních povolení. Je to alespoň cílem ministerst­va. Zjednoduše­ní by mělo spočívat v tom, že by stačilo jedno podání jedné dokumentac­e na jednom úřadě. Dnes musí stavebník oběhnout řadu institucí, sehnat si jejich souhlasná stanoviska a pak záměr podat na stavební úřad. Pokud se lidově řečeno někde něco zadrhne, musí to řešit sám.

„Řešit to bude úřad. Budeme klást důraz na jasnou specifikac­i projektové dokumentac­e,“vysvětluje Dostálová. Aby to mohlo fungovat, musí ale začít fungovat i digitaliza­ce, jinak si úřady dokumenty mezi sebou posílat nemůžou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia