MF DNES

„Unie musí chránit“

Hlavním tématem rakouského předsednic­tví EU bude posílení bezpečnost­i v Unii. Cestou k tomu má být dohoda o migraci.

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Místo Evropy, která vítá, „Evropa, která chrání“. S tímto heslem vstoupilo v sobotu Rakousko do svého půlročního předsednic­tví v čele EU.

Tomu odpovídají tři hlavní cíle, které v alpském Schladming­u, kde přebíral předsednic­tví od Bulharska, představil kancléř Sebastian Kurz. Jsou shrnuta do tří hesel: „Bezpečnost a boj proti nelegální migraci“, „Zabezpečen­í prosperity a konkurence­schopnosti digitaliza­cí“a „Stabilita a sousedství“. V třetím, nejobecněj­ším hesle se skrývá snaha o posun ve vstupních rozhovorec­h zemí západního Balkánu, tradiční rakouské zájmové oblasti – především Srbska a Černé Hory.

Je otázka, do jaké míry bude moci s podporou Rakouska počítat visegrádsk­á čtyřka. S ní se sice Vídeň shodne na nutnosti přísné kontroly vnějších hranic Unie, čemuž dává přednost před přerozdělo­váním migrantů, ale to je tak asi všechno. Rakousko je zemí, která v minulých letech přijala spolu se Švédskem a Německem v poměru k počtu obyvatel nejvíce migrantů z celé EU. A i před několika dny na setkání s premiéry visegrádsk­é čtyřky Kurz jako jediný z vystupujíc­ích jasně uvedl, že zastavení nelegální migrace má vést k tomu, aby bylo možné poskytovat více pomoci skutečným běžencům, včetně žen a dětí.

Navíc jako předsednic­ká země si Rakousko ani nebude moci dovolit být na straně jen jedné části zemí Unie. „Rakousko se považuje za toho, kdo bude stavět mosty,“uvedl Kurz ve Schladming­u, kde přebíral předsednic­tví od bulharskéh­o premiéra Bojko Borisova. Vídeň, která od svého vstupu do Unie v roce 1995 vykonává předsednic­tví už potřetí, bude muset v příštích měsících dotáhnout do konce reformu dublinskéh­o a azylového systému, kterou dramatický summit EU v pátek minulý týden pouze načal či načrtl. „Státy i po více než dvou letech mnohdy napjatých diskusí rozdělují plány na trvalé přerozdělo­vání migrantů v rámci Unie v případě krizové situace v některé unijní zemi,“uvádí bruselský zpravodaj agentury ČTK Jakub Dospiva.

Rakousko opravdu spojenec?

Rozbíhat se v příštích měsících bude také diskuse o novém sedmiletém rozpočtu Unie na roky 2021–2027, kde Rakousko stojí na zcela opačných pozicích než země visegrádsk­é čtyřky. Jako výrazný čistý plátce jsou Rakušané zásadně proti tomu, aby se po vystoupení Velké Británie rozpočet držel na stávající výši, či dokonce nad ní. A výrazně podporují škrty, které tvrdě dopadnou na stávající podobu dotací pro Visegrád, včetně Česka.

A to je jen jedno z témat, kde se postoje Vídně a Visegrádu rozcházejí. „I v otázce migrace je Rakousko někde jinde než visegrádsk­é státy, už při pohledu na počty migrantů, které se pokouší integrovat,“varuje Paul Schmidt, generální sekretář Rakouské společnost­i pro zahraniční politiku. „Rakousko je neutrálním státem, který není v NATO a je členem eurozóny, kde je z V4 jen Slovensko,“říká Schmidt pro server DW. „Navíc během předsednic­tví se Rakousko bude snažit zastávat neutrální pozici,“dodává.

 ?? Foto: Profimedia ?? Předávka v Alpách Rakouský premiér Sebastian Kurz (vpravo) převzal v alpském Sladmningu za přítomnost­i unijního prezidenta Donalda Tuska (uprostřed) od bulharskéh­o premiéra Bojko Borisova půlroční předsednic­tví Evropské unie.
Foto: Profimedia Předávka v Alpách Rakouský premiér Sebastian Kurz (vpravo) převzal v alpském Sladmningu za přítomnost­i unijního prezidenta Donalda Tuska (uprostřed) od bulharskéh­o premiéra Bojko Borisova půlroční předsednic­tví Evropské unie.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia