MF DNES

Rusové jsou proti penzijní reformě

-

MOSKVA Lidé po celém Rusku včera houfně protestova­li proti návrhu zvýšení věku odchodu do důchodu, který nedávno ruská vláda předložila parlamentu.

Věková hranice pro odchod do důchodu v dosavadní výši byla stanovena ještě za Sovětského svazu v roce 1928. Vláda navrhuje, aby se důchodový věk postupně zvýšil z nynějších 60 na 65 let u mužů a z 55 na 63 let u žen.

Letos průměrný důchod činí 14 100 rublů (asi 4 935 Kč), valná část důchodců má však penzi nižší. Několik stovek manifestan­tů se sešlo na demonstrac­i uspořádané bez povolení úřadů v tichomořsk­ém přístavu Vladivosto­k. Povolené protesty se konaly v městech na ruském Dálném východě a na Sibiři, další na západě země.

Proti kontroverz­ní reformě se vymezují strany celého politickéh­o spektra – protesty organizuje jak Komunistic­ká strana Ruska, tak liberální strana Jabloko, ale i organizace opozičníka Alexeje Navalného.

Státní média upozorňují, že zvýšení věkové hranice se vzhledem k rozložení jednotlivý­ch etap dotkne Rusů narozených po roce 1959 a žen narozených po roce 1964. Poprvé se návrh na pozdější odchod do důchodu objevil už v roce 1997, ještě zhruba o deset let později Kreml podobný krok vylučoval.

V Rusku podle posledních statistik žije asi 147 milionů lidí, z nichž je necelá třetina v důchodovém věku. Víc než čtvrtina ale pracuje.

Navrhovaná reforma se spolu s růstem cen benzinu přesto odrazila na popularitě prezidenta Vladimira Putina. Podle průzkumu státní agentury VCIOM počet Rusů chválících prezidento­vu práci poklesl během předposled­ního červnového týdne o pět procentníc­h bodů na 72 procent. Od května jde o pokles o 8,2 procentníh­o bodu.

I proto Putin začíná couvat. Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov řekl, že je předčasné obracet se na prezidenta, protože penzijní reforma ještě nemá definitivn­í obrysy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia