MF DNES

Hračka, která v rukou teroristů ničí Izrael

Zdánlivě nevinná věc jako papírový drak terorizuje Izrael. V Pásmu Gazy totiž na jejich chvosty přivazují nálože a zápalné lahve, jimiž způsobují požáry.

-

Dagmar Langová redaktorka MF DNES

Izraelci v oblastech u hranic s Gazou se od dubna pořádně nevyspali. Nejen kvůli více než stovce raket, které na ně za tu dobu palestinšt­í teroristé odpálili a kvůli nimž musí pokaždé utíkat krytu. Nejen kvůli tunelům, kterými se Palestinci snaží proniknout do Izraele a tam zaútočit. Je tu ještě nová zbraň, která je opravdu ničivá.

Je to zdánlivě obyčejný drak, často pomalovaný hákovými kříži, anebo jsou to balonky napuštěné heliem, jako ty z pouti. S jejich pomocí už v Izraeli shořelo na 124 kilometrů čtverečníc­h polí a dalšího porostu. Polovinu tvořily přírodní rezervace,

Její rodina žila po řadu let v relativním klidu v Hjesanu poblíž čínské hranice. Manžel byl známý trombonist­a, syn studoval lékařství na univerzitě v Pchjongjan­gu. Dalo by se říci, že v Severní Koreji patřili k těm lépe situovaným.

Že s jejich zemí něco není v pořádku, si uvědomili během hladomoru v 90. letech. „Kolem nás lidé umírali kde při požárech uhynula i řada zvířat. Škody, pokud se vůbec dají vyčíslit, činí v přepočtu už desítky milionů korun.

To, co se ještě na začátku dubna zdálo jako jedna z forem protestu u hranic, při němž se desetitisí­ce Palestinců dožadovaly vstupu do Izraele, se proměnilo v regulérní zbraň teroristů.

Zbraň je to zvlášť nebezpečná od března do listopadu, kdy v Izraeli neprší. A tak teď Izraelci v okolí u hranic s Gazou drží hlídky, aby si všimli požáru už v jeho zárodku.

Každý den Palestinci pošlou přes hranici desítky ničivých draků a balonků. Pomáhá jim vítr, který vane od Středozemn­ího moře a odnáší nálože dál do vnitrozemí.

„Vysvětluje­me teď dětem, že když někde uvidí balonky, nemají se jich dotýkat a mají zavolat dospělého,“říká Meirav Vidalová z Eškolu. Někdy totiž na nich přichycená nálož po dopadu na zem nevybuchne.

Nové technologi­e proti starým

Izraelská armáda nasadila drony. S jejich pomocí se podařilo sundat z nebe několik desítek draků ještě dříve, než byly napáchány škody, ale toto řešení nefunguje na sto procent.

Pracuje se i na dalších dvou technologi­ckých pomocnícíc­h. Podle izraelskýc­h médií se testuje takzvaný pozorovate­l oblohy, který měl původně sloužit v boji proti malým dronům. Dokáže na nebi zaměřit objekt a určit, kde přibližně dopadne či přistane. Hasičům pak o tom vyšle zprávu. Další z mnoha

Druhým řešením jsou lasery, které by draky s náložemi zničily už na nebi. Zatím jsou ještě ve vývoji, ale prý by mohly být nasazeny brzy.

I z tohoto důvodu jsou reakcí na rozsáhlé plochy spálené země zatím údery izraelskýc­h letounů na pozice teroristů v Gaze. V pátek poslanec a bývalý šéf bezpečnost­ní služby Šin Bet Avi Dichter prohlásil, že zápalní draci mohou vést k obnovení otevřeného konfliktu. „Zastavíme to, i kdyby to mělo mělo znamenat další operaci,“řekl.

Ta poslední, s názvem Ochranné ostří, proběhla v létě před čtyřmi lety. Byla reakcí na desítky raket, kterými Hamas z Gazy denně ostřeloval Izrael.

Izraelci jsou zatím rozděleni v tom, jak reagovat. Řešení, že by vojáci stříleli po těch, kdo zápalné draky u hranic vypouštějí, se zdá být mnohým nepřiměřen­é. Dichter dodal, že izraelská armáda by mohla najmout v Gaze ty, kdo odstraní současné lídry Hamasu.

Ostatně minulý týden Izraelci odstřelili vůz jednoho z členů Hamasu, který se podílel na vysílání zápalných draků přes hranici. Nikdo nebyl zraněn.

Hamas, jenž neuznává právo Izraele na existenci, vládne už deset let. Nynější akce mu mají podle Izraelců pomoci odvrátit pozornost od problémů pod jeho vládou. Izrael se dosud snažil o dohodu, jelikož v Gaze jsou ještě radikálněj­ší skupiny, jež by se mohly chopit moci. Zatím marně, byť by příměří napomohlo Gaze dostat se z humanitárn­í krize.

Malý belgický chlapec dokončil už v osmi letech střední školu a po prázdninác­h nastoupí na univerzitu. Obvykle šestileté středoškol­ské studium stihl Laurent Simons absolvovat za půldruhého roku, napsala britská BBC. Hoch, jehož otec je Belgičan a matka Nizozemka, má podle rodičů IQ 145. Diplom o ukončení střední školy převzal spolu s třídou osmnáctile­tých studentů.

V rozhovoru pro belgické rádio RTBF Laurent uvedl, že jeho oblíbeným předmětem byla matematika, „protože je tak rozsáhlá, zahrnuje statistiku, geometrii, algebru“. Po dvou měsících prázdnin chlapec nastoupí na vysokou školu.

Jak popsal Laurentův otec, když byl chlapec ještě menší, příliš si nechtěl hrát s dětmi a hračky ho příliš nezajímaly. Osmiletý Belgičan podle svých slov chtěl být v minulosti chirurgem a astronaute­m, ale nyní přemýšlí o práci s počítači. „Když se zítra rozhodne stát se truhlářem, nebudeme s tím mít problém, když bude šťastný,“dodal chlapcův otec. (ČTK)

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Palestinci se chystají přes hranice Izraele vypustit draka, na němž je umístěná zápalná lahev.
Foto: Profimedia.cz Palestinci se chystají přes hranice Izraele vypustit draka, na němž je umístěná zápalná lahev.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia