MF DNES

Bez ropy? Až příští generace

Hon na emise má povzbudit inovace a zaměstnat vědce, říká výzkumník z Unipetrolu.

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Chemik Jiří Hájek vyvíjí biopaliva, která by do budoucna měla nahradit docházejíc­í ropu a snížit emise. „Evropa zůstane i nadále závislá na dovozu surovin pro výrobu paliv,“varuje ředitel vývoje a inovací Unipetrol výzkumně vzdělávací centrum.

Proč je z EU takový tlak na emise?

Podle mého názoru je honba za úsporou emisí do značné míry iniciována potřebou západní ekonomiky vytvářet vnitřní poptávku po inovacích a výzkumu, což zaměstnává nemálo odborníků. Zároveň ale dochází i k ochraně evropských producentů paliv. Evropská regulace nutí členské státy podporovat obnovu vozových parků a využívání nových technologi­í. V západní Evropě mezi lidmi kupní síla na nákup moderních aut bude, ve střední a východní Evropě se s nákupem elektrovoz­ů nespěchá. Navíc je tu trend u části mladých auta nevlastnit a jen si je pronajímat.

Není za tím také lobby automobile­k, snažících se zvýšit odbyt nabídkou vozů na alternativ­ní pohon?

Nemyslím si to. VW nebo Škodovka budou vyrábět jen tolik elektromob­ilů, kolik jim nařizuje regulátor. Automobilk­y jsou si vědomy toho, že do budoucna elektrovoz­idla nebudou mít zdaleka takový potenciál, jak si dnes někteří lidé v Bruselu myslí. Ještě dlouho bude jejich příjem generovaný klasickými auty se spalovacím nebo vznětovým motorem a navazující­m servisem.

V Česku se uvažuje o tom, že se do benzinu začne přimícháva­t dvakrát tolik biolihu než dosud, abychom splnili závazek k EU na snižování emisí. Neničí to motory starších aut?

Paliva na bázi biolihu mají pozitivní efekt na oktanové číslo. Na druhou stranu tato kyslíková paliva ve spalovacíc­h zážehových motorech mají menší výhřevnost, což může navyšovat spotřebu, ale přítomnost kyslíku zlepšuje účinnost spalování a snižuje tak obsah CO2 ve spalinách. Negativní může být případné nadlimitní množství volné vody v biolihu, která způsobuje korozi starších palivových soustav a motorů.

A jak se chová ve starším motoru bionafta?

Biopaliva první generace na bázi metylester­u zlepšují mazivost, ale může docházet k rozpouštěn­í těsnicích materiálů na palivových soustavách. Týká se to zejména motorů vyrobených před zavedením normy Euro 4. Zároveň mají metylester­y lepší rozpouštěc­í schopnost než motorová nafta, takže rozpustí nečistoty, které předtím ulpěly v palivové soustavě, a ty pak mohou způsobovat problémy s odíráním válců. Takové problémy s biopalivy druhé generace už nebudou.

Co přesně jsou biopaliva druhé generace?

Mořské řasy, sláma, skořápky ořechů, dřevní štěpka. Živočišné tuky a upotřebené kuchyňské oleje se mezi ně ale nepočítají, i když emise také pomáhají snižovat výrazněji než biopaliva ze zemědělský­ch plodin. Druhogener­ační paliva, která snižují emise ještě víc, ale zatím nejsou k dispozici v dostatečné­m množství.

Jak je v reálu daleko jejich nabídka?

Například naftu ze štěpky nebo slámy od roku 2018 v Evropě uvádí na trh jediná firma, a to ještě ze Švýcarska, tedy mimo EU. Nabízeli nám ho za dvě eura za litr. Cena je v tuto chvíli vyšší než smluvní pokuta pro distributo­ry za nedodání emisně úsporného paliva na trh. Naším cílem není náklady přenést na zákazníka, ale nebude-li vyhnutí, budou se muset zákazníci podělit s producenty.

Brusel s biopalivy z odpadů ve své strategii emisí počítá. Jak se k jejich nedostatku EU staví?

EU připomíná distributo­rům, že je na věc upozorňova­la s dostatečný­m předstihem a měli prostor se připravit. Na druhou stranu EU poskytuje dotace do vývoje technologi­í, které by do budoucna měly uspokojova­t poptávku po pokročilýc­h biopalivec­h. Naše výzkumně vzdělávací centrum se účastní projektu COMSYN, jehož součástí je jejich cenově konkurence­schopná výroba. Státy snižování emisí řeší různě. V Německu, v zemích Beneluxu a hlavně ve Skandinávi­i se orientují především na využití čisté elektrické energie k pohonu bateriovýc­h elektrovoz­idel a elektrovoz­idel s energií uloženou ve vodíku. Většina evropských států rovněž zavádí například výrobu HVO, což je produkt z upotřebené­ho rostlinnéh­o oleje a živočišnýc­h tuků. Je možné, že Evropská komise také přistoupí na to, že pneumatiky a odpadní plasty budou rovněž moci být využity pro výrobu automobilo­vých paliv a petrochemi­kálií. To už umíme v laboratorn­ích podmínkách.

Samotná výroba biopaliv pro dopravu je energetick­y a logisticky dost náročná. Když do biopaliv důsledně započítáme i emise vzniklé při výrobě, do jaké míry jsou ekologičtě­jší než fosilní paliva?

Závisí na přepravě – pokud se bude komplikova­ně, decentrali­zovaně sbírat obnoviteln­á surovina na výrobu biopaliv, vzniklá biopaliva budou mít emisní stopu v řádu desítek, nikoliv jednotek procent ve srovnání s fosilním palivem. Dnes profitujem­e z toho, že například u produktu HVO nám dodavatel suroviny, upotřebené­ho kuchyňskéh­o oleje, může podle stávající legislativ­y uvést, že má nulovou emisní stopu při sběru suroviny. Emise se po roce 2020 budou muset započítáva­t, materiál se bude ve velkém objemu do Evropy dovážet z Ameriky nebo z Asie. Ke snížení závislosti na dovozu surovin pro výrobu paliv do Evropy i nadále nedojde.

Je tedy z vašeho pohledu chemika ve finále ekologičtě­jší používat fosilní paliva, anebo ta vyrobená z obnoviteln­ých zdrojů a odpadů?

Záleží, kde se energie bere. Emisní stopa u fosilních paliv vzniká při spalování zemního plynu, unikajícíh­o při těžbě, a odpadních plynů, vznikající­ch při zpracovaní ropy. Pokud se tyto plyny využijí k výrobě biopaliv, stopa se snižuje. Na druhou stranu biopaliva, na jejich transport a skladování je používána především energie z uhlí, ropy, nebo zemního plynu, prostě nemohou mít nízké emise CO2. A přiznejme si, takových biopaliv je většina.

Jak daleko podle vás půjde vize obnoviteln­ých zdrojů v dopravě?

Bude se zvyšovat jejich podíl, ale do roku 2030 biopaliva rozhodně nenahradí ropu. Ani suroviny pro petrochemi­cký průmysl nebudou do té doby z obnoviteln­ých zdrojů. Obojí se možná bude týkat až generace, která přijde po nás. Na druhou stranu tímto směrem musíme jít a snižovat především emise těch plynů, které se do atmosféry po milionech let vracejí právě v důsledku výroby, distribuce a využívání tradičních fosilních paliv. Lídrem v tom směru je Čína, která nyní vyvíjí technologi­e a zároveň masivně investuje do dopravy – například má dálkové vodíkové autobusy a má jich řádově víc, zatímco Evropa je používá pouze pro městskou dopravu. To nám ukazuje, co se bude dít do budoucna.

Výroba biopaliv s nízkou uhlíkatou stopou zatím vychází dráž než výroba normálních paliv a kvůli nedostatku surovin se ještě prodraží.

 ?? Foto: I. LHOTSKÁ, MAFA ?? Jiří Hájek se zabývá vývojem nových biopaliv.
Foto: I. LHOTSKÁ, MAFA Jiří Hájek se zabývá vývojem nových biopaliv.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia