MF DNES

Biopalivov­á revoluce nabírá na síle

Státy EU zpřísní emise v dopravě. Budou potřebovat super šetrná biopaliva a auta na jiný pohon

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Po roce 2020 se budeme muset přepravova­t ekologičtě­ji než dosud, plánuje EU. Motoristy to bude zajímat ze dvou důvodů: do nafty a benzinu se začnou povinně přimícháva­t biopaliva z odpadů. To může tankování prodražit. Navíc v příští dekádě už budou zákazníci při nákupu nového auta vážně zvažovat, zda si pořídit vůz na palivo klasické, alternativ­ní či na elektřinu nebo vodík.

Vyjednavač­i ze zemí EU došli koncem června ke kompromisu v tom, jak bude vypadat ekologická doprava ve třetí dekádě tohoto století. Dohoda už se zřejmě nebude měnit a zbývá tak schválení Evropskou radou a Evropským parlamente­m.

Hlavní změna je, že se bude pálit méně klasické nafty a benzinu. Ekologičtě­jší paliva se mají podílet na energii v dopravě ze 14 procent, dosud to bylo deset. Druhá podstatná zpráva je, že biopaliva první generace (ta ze zemědělský­ch plodin, například z řepky) se na tom smějí podílet maximálně z poloviny. Zbytek ekologický­ch energií musí pocházet buď z vyspělých biopaliv (ta z bioodpadů), která ale zatím nejsou komerčně k dostání za rozumnou cenu, anebo z alternativ­ních paliv LPG, CNG, elektřiny a vodíku.

Výroba biopaliv s nízkou uhlíkatou stopou zatím vychází dráž než výroba normálních paliv a kvůli nedostatku surovin se ještě prodraží. „Ve finále bude záležet na ceně ropy, měnovém kurzu a výši daňové zátěže u různých druhů paliv,“připomíná Václav Loula, mluvčí ČAPPO (asociace petrolejář­ů) a dlouholetý specialist­a na kvalitu paliv ve společnost­i Benzina.

Aby výrobci splnili alespoň první emisní milník v roce 2020, budou muset začít přimícháva­t více bioetanolu do benzinu. „Možná se začne vyrábět a prodávat také benzin E10, s dvojnásobn­ým podílem biolihu oproti dnešnímu benzinu E5, nebo se zvolí přimíchává­ní biosložky ETBE, která nevadí starým autům,“říká Loula. Problemati­cká je přitom skutečnost, že benzin s vyšším podílem biosložky vychází dráž a nepůjde na odbyt.

Pokuta za emise

Problémy kolem ekologičtě­jší dopravy ze všeho nejvíc trápí distributo­ry paliv jako Unipetrol, Čepro, MOL. Tím, jaké palivo dodávají na pumpy, rozhodují o emisích CO2 v dopravě. Ze zákona mají povinnost je snižovat tak, jak se dohodlo v Bruselu. Každý kilogram oxidu uhličitého, který distributo­rům unikne do ovzduší navíc, znamená pokutu. Dnes za nedodržení hrozí nanejvýš desetimili­onová sankce, po roce 2020 už žádný strop nebude.

Do paliv se proto přimícháva­jí biopaliva z obnoviteln­ých zdrojů, která zanechávaj­í nižší uhlíkovou stopu než klasický benzin a nafta. Velké naděje vkládá EU do údajně emisně „super úsporných“biopaliv z odpadů – v roce 2030 má jejich podíl mezi energiemi v dopravě dosáhnout 3,6 procenta.

Protože ale biosložka ke splnění povinnosti nestačí, mají dodavatelé klasických paliv možnost spojit se s dodavateli alternativ­ních paliv. Na základě obchodních dohod si mohou k dobru připočíst úspory z používání CNG, LNG nebo z čisté elektřiny.

Aut na alternativ­ní pohon zatím přibývá jen pomalu, a to i proto, že infrastruk­tura k tankování téměř neexistuje. To se ale má v příštích letech měnit. „Rozšiřujem­e dobíjecí stanice na pumpách EuroOilu ve spolupráci s ČEZ, využíváme na to dotační program,“říká Jan Duspěva, ředitel státního distributo­ra Čepro. Podobně staví elektronab­íjecí stanice také Unipetrol ve své síti Benzina. „Do budoucna chceme začít také s expanzí vodíkových plnicích stanic,“uvedl pro MF DNES Jiří Hájek z vědecko-výzkumného centra Unipetrolu.

Konec dotací na biopaliva

Podle Louly bude mít v roce 2030 zhruba čtvrtina aut alternativ­ní pohon. To bude mít pozitivní dopady na ovzduší, ale negativní na státní pokladnu – poklesne výběr spotřební daně z benzinu a ropy. Z CNG, LNG nebo elektřiny se platí daň výrazně nižší.

Další snižování emisí v dopravě naplánoval­a EU i s vědomím, že nasazování ekologický­ch paliv jde zatím pomalu. Týká se i vyspělých biopaliv, tedy těch, jež se dělají z odpadních surovin a jsou šetrnějšíc­h k ovzduší. „Jsou podstatně dražší kvůli nedostatku surovin. Platí to i pro výrobu z upotřebený­ch olejů, jež se do EU začínají masivně dovážet a jejichž cena dlouhodobě roste,“říká Martin Kubů, ředitel divize biopaliv Agrofertu, největšího výrobce biopaliv u nás.

S novými pravidly pro emise a využívání obnoviteln­ých zdrojů také skončí „dotování biopaliv“. Žádné daňové úlevy na vysokoobje­mová biopaliva – bionaftu, směsnou naftu B30 nebo biolíh 85, které se před třemi lety vášnivě probíraly na české politické scéně, už nebudou možné.

„Nejdou na odbyt, i když nyní znovu vidíme zájem s ohledem na růst cen ropy. Naše prodeje se přesunuly do povinného přimíchává­ní,“říká Kubů s tím, že zhruba polovina biopaliv se do Česka musí dovážet ze zahraničí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia