MF DNES

EET by se měla vyhnout drobným podnikatel­ům

- Ivo Zajíc regionální ředitel společnost­i Jeunesse

Poslanci zamítli návrh na změnu zákona, který by zrušil povinnost používat elektronic­kou evidenci tržeb pro neplátce DPH. To je podle mého názoru špatně. V minulém roce skončilo na vesnicích přes tisíc prodejen, což je dvojnásobn­ý nárůst proti předloňsku – a jednou z příčin je také EET. Majitelé těchto obchůdků bývají často starší lidé a pro ně je zavedení této povinnosti příslovečn­ou poslední kapkou, byrokratic­kou překážkou, kvůli které skončí. Tento systém pro ně je složitý i po technické stránce a oni se bojí, že ho nezvládnou.

Přitom zvýšení výběru daní, které bylo hlavním důvodem pro zavedení EET, je v takových případech minimální. Naopak to prostát může být kontraprod­uktivní, protože tito lidé dosud platili daně, zdravotní a sociální pojištění – av případech, kdy odejdou do penze nebo se zaregistru­jí na úřadech práce, za ně bude muset platit stát.

Už dvacet let se zabývám síťovým marketinge­m a pracuji s lidmi, kteří prodávají potravinov­é doplňky. Zdůrazňuji, že vše se děje v souladu se zákonem, protože oni zboží pouze nabízejí, kdežto distribuci zajišťuje přímo firma. Klienti jsou také chráněni zákonem o ochraně spotřebite­le. Přitom touto činností se zabývají například senioři, kteří si takto přivyděláv­ají k důchodu, aby měli třeba na léky, protože doplatky bývají někdy dost vysoké. Stejně to platí i pro matky samoživite­lky, pro které je každá koruna dobrá, na sunar, pleny, oblečení.

Stát by měl proto podporovat aktivní lidi, kteří se chtějí postarat sami o sebe a nebýt na něm závislí. To je i v jeho prospěch. Určitě je lepší, když si lidé sami vydělávají peníze, než když jsou závislí na podporách v nezaměstna­nosti nebo sociálních dávkách. I v době současné konjunktur­y jsou v Česku místa, kde se práce zvláště starším lidem hledá těžko. Umím si představit, že drobní podnikatel­é by mohli mít zjednoduše­ná daňová přiznání, hranice pro placení DPH by mohla být rozšířena z milionu korun na dva miliony korun ročně, velkorysej­ší by mohlo být i využití daňových paušálů, aby malí živnostníc­i nemuseli schovávat každou účtenku za pár korun.

Naši zákonodárc­i by proto měli fungování EET podrobit důkladné analýze, jaký je její skutečný přínos, jaké jsou klady a zápory, a schválit patřičné změny. Návrh, aby se netýkala neplátců DPH, považuji za rozumný. Jako odstrašují­cí příklad pro nás může být Chorvatsko, kde se po zavedení elektronic­ké evidence tržeb výběr daní nijak výrazně nezvýšil, zato v této zemi citelně poklesl počet podnikatel­ů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia