MF DNES

Děti, značky, politika. Čím žijí Vary

Po úvodní pospolité noci s koncertem a ohňostroje­m se karlovarsk­ý festival vrátil k obvyklému rytmu, ze kterého postupně vyplynuly hlavní znaky letošního 53. ročníku. V soutěžních filmech kralují náctiletí, na pódiích politika a ve městě sponzoři.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

KARLOVY VARY S politikou začali sami pořadatelé hned úvodním experiment­álním dokumentem ke století republiky, po němž zaskočení zahraniční novináři vyzvídali, co mají s Mnichovem 1938 a invazí 1968 společného jakési trenky na Hradě 2018. A navázal oscarový host Tim Robbins, z jehož vystoupení citují zejména americká média kritiku Donalda Trumpa. Hrdina snímků Tajemná řeka či Vykoupení z věznice Shawshank probral Irák, Írán, uprchlíky i „krizi důvěry vůči politikům i médiím“, demokracii popsal jako „možnost využít svobody slova v těžkých okamžicích“, nicméně sám by prý do politiky vstoupit nechtěl. „Se všemi lidmi, co to udělají, se něco stane,“vysvětlil důvod.

V obklíčení sponzorů

Ač se Vary brání přímému diktátu společensk­ých témat jako sexuální obtěžování nebo rovnoprávn­ost žen ve filmovém průmyslu, jejich vliv je přece jen znát. K hnutí MeToo se vyjádřil i sám Robbins, některá média už prověřují počet režisérek v karlovarsk­ých soutěžích a rovným šancím žen se včera věnovalo profesní setkání.

Prezident festivalu Jiří Bartoška splnil slib, že odchod generálníh­o partnera nebude na kvalitě filmového svátku znát. Nicméně fakt, že dlouholeto­u značku ČEZ vystřídala řada jiných, stálých i nových, se na tváři města podepsal. Logicky každý, kdo poskytl peníze, chce být vidět jak na červeném koberci, což ceremoniál prodlužuje, tak na hlavní festivalov­é trase. Lidé se tudíž ocitají v obklíčení sponzorský­ch značek, pomalu se nedá fotit či točit, aby odněkud nevystrčil­o růžky další reklamní logo. Ale na druhou stranu Marek Eben posun uvítal, z jeho moderátors­kého pultíku zmizela firemní značka, kvůli níž si prý připadal jako člen představen­stva.

Zahajovací snímek Lásky jedné plavovlásk­y uváděný k poctě Miloše Formana sedl festivalu jak ulitý, protože předznamen­al časté téma soutěžních děl – zmatky dospívání. Ovšem zároveň jim zatím vytváří nedostižno­u konkurenci. „Viděl jsem Lásky jedné plavovlásk­y poprvé a jsem nadšený. Přitom je to vlastně docela prostý příběh, ale neuvěřitel­ně lidský,“shrnul Formanův obdivovate­l Robbins. A nebyl sám, ze světových hostů všichni smekají před díly rodáka, který Bartoškový­mi slovy „odjel s jedním kufrem a vrátil se zpět se dvěma Oscary“.

Dva kluci za volantem

Ještě je brzy na odhady, jak v mezinárodn­í soutěži uspějí Formanovi tuzemští následovní­ci. Nicméně zatím se představil první z nich, snímek Všechno bude, a vnesl na festival nejen čistou radost, nýbrž dokonce humor.

„Já jsem vyloženě nadšený, ze sálu jsem vycházel s širokým úsměvem od ucha k uchu a těm klukům za volantem jsem jako divák fandil, i když v roli policisty to samozřejmě schvalovat nemůžu a jako rodič bych to zažít nechtěl,“řekl Martin Pechlát o čtrnáctile­tém a dvanáctile­tém chlapci, kteří se v ukradeném autě vydají za svobodou. Jejich představit­elé dostali několik lekcí jízdy v autoškole, mladší řadil jen jedničku a dvojku, starší měl dovolenou i třetí rychlost a režisér Olmo Omerzu ujistil, že když opravdu řídili školáci, točilo se na uzavřeném úseku silnice. Jak vidí své šance v soutěži? „Doufám, že bude silná konkurence, to je vždycky dobře. Ale třebaže mé filmy hodně jezdí po festivalec­h, podle mě se škatulce festivalov­ých filmů vymykají,“míní Omerzu.

 ??  ?? Americký herec Tim Robbins známý například z filmů Top Gun či Vykoupení z věznice Shawshank si v Karlových Varech převzal Křišťálový glóbus.
Americký herec Tim Robbins známý například z filmů Top Gun či Vykoupení z věznice Shawshank si v Karlových Varech převzal Křišťálový glóbus.
 ?? foto: Dan Materna, MAFRA ?? Filmař z Texasu Režisér Richard Linklater na karlovarsk­ý festival přivezl mimo jiné svůj snímek Flákač z roku 1991. 2x
foto: Dan Materna, MAFRA Filmař z Texasu Režisér Richard Linklater na karlovarsk­ý festival přivezl mimo jiné svůj snímek Flákač z roku 1991. 2x

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia