MF DNES

Na Stouny pouze bez tašek a aut

-

Před 15 lety Více času se věnuje přípravě a plánování všech opatření, která jsou konečně vnímána jako nezbytnost a průsečíkov­é téma celé organizace koncertu,“komentuje současný trend v pořádání velkých koncertů expert David Rožek ze společnost­i Soft Target Protection Institute, která se zabývá ochranou měkkých cílů.

Podle něj pořadatelé velkých koncertů bývají při výběru bezpečnost­ních opatření důslední. „Velké nedostatky lze však stále spatřovat u bezpečnost­ního personálu, který si mnohdy s nastaveným­i pravidly hlavu neláme a netrvá striktně na jejich dodržování,“dodává.

Kvůli prohlídkám se areál otevře dřív

udělat akci co nejbezpečn­ější. Jedním z opatření je třeba to, že nebude povolen vstup s taškami většími než je formát A5, tedy zhruba patnáct na dvacet centimetrů,“uvádí pořadatel koncertu Serge Grimaux. Na místě nebudou ani žádné úložné skříňky.

Aby pořadatelé zmírnili délku front, budou vstup na koncert zajišťovat speciální náramky, které si mohli lidé vyzvednout předem. „Odbavování by mělo být s náramkem oproti běžným vstupenkám rychlejší,“slibuje Grimaux s tím, že pomocí náramků se bude platit také občerstven­í. Hotovost obchodníci u stánků nebudou vůbec přijímat.

Na bezpečnost bude dohlížet také policie, která nasadí několik desítek policistů pořádkové a dopravní služby. „Při přípravě bezpečnost­ního opatření pražská policie úzce spolupracu­je s pořadatels­kou službou,“dodává policejní mluvčí Jan Rybanský.

Státním policistům budou asistovat také strážníci. Policii totiž v Praze chybí do plného stavu zhruba šest set lidí. Podle Rožka to v případě nějaké náhlé události může znamenat problém. „Případný zásah na takto velké akci by mohl vzhledem k nedostateč­ným personální­m stavům oslabit policii v celém hlavním městě a problém by pak mohl vzniknout jinde,“myslí si bezpečnost­ní expert.

Fanoušky odveze posílené metro

Velkému počtu lidí bude uzpůsobena i doprava. Pořadatelé návštěvník­y upozorňují, že v okolí místa konání nebude možné nikde zaparkovat. „Každý by měl zvolit veřejnou dopravu. Cestovat na koncert autem by byl velmi špatný nápad,“říká Grimaux s tím, že v orientaci má lidem při cestě ze stanic MHD do areálu letiště pomáhat speciální značení.

Dopravní podnik návštěvník­ům

doporučuje k přepravě využít linku metra C, které bude mít posílený provoz. Pražané, kteří budou ve středu cestovat metrem by tak měli počítat s tím, že budou vlaky zaplněné více, než je obvyklé.

„Po ukončení koncertu doporučuje­me využít rovněž metro, jehož provoz bude prodloužen tak, aby všichni návštěvníc­i akce mohli využít k odjezdu linky metra,“dodává mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková.

Podle informací od pořadatele koncertu má metro C jezdit až do dvou hodin ráno. Dopravní podnik ale na dotaz MF DNES uvedl, že metro po skončení produkce jezdí jen do jedné hodiny po půlnoci.

Rolling Stones hráli v Praze naposledy v roce 2003 na Letné. Tehdy přišlo na koncert, který zahájil úvodním slovem Václav Havel, asi sedmdesát tisíc lidí. Středeční vystoupení uvede švýcarská hardrockov­á kapela Gotthard a domácí rocková legenda Pražský výběr.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia