MF DNES

Lasery od Prahy si oblíbily firmy i ústavy po celém světě

Více než 50 tisíc lidí zamíří ve středu do Letňan za rockovou legendou Rolling Stones.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

Největší hudební akce roku. Návrat rockových legend do Prahy po patnácti letech. Nezapomenu­telný kulturní zážitek. Superlativ­y si středeční koncert kapely Rolling Stones, který se koná v areálu letiště Letňany, jistě zaslouží. Do metropole ale přinese i davy lidí ve stanicích a vlacích metra nebo rozsáhlá bezpečnost­ní opatření.

Organizáto­ři předpoklád­ají, že na koncert dorazí více než padesát tisíc lidí, návštěvnos­t by se však mohla pohybovat i okolo sedmdesáti tisíc

Zájem firem a výzkumných institucí o vývoj speciálníc­h laserů nebo o testování materiálů v centru HiLASE v Dolních Břežanech v Praze-západ roste.

Zákazníky má HiLASE z řad českých a japonských firem či z univerzit výzkumných ústavů v Evropě i ve světě. Kromě stavby a vývoje laserů se odborníci v centru zabývají také využitím laserů pro průmysl. Například pro společnost Meopta, která je výrobcem optiky, testují nové optické materiály a povrchy. „Předností našich laserů je krátká doba pulzu, což znamená velkou přesnost a rychlost,“vysvětlil ředitel centra Tomáš Mocek.

Roční provozní rozpočet centra je 110 milionů korun, ze smluvního výzkumu by si mělo letos vydělat kolem sedmi milionů. HiLASE se pyšní nejsilnějš­ím laserem ve své kategorii na světě. Na konci roku 2016 se na něm podařilo dosáhnout výkonu 1 kilowatt. (ČTK) fanoušků britské rockové legendy. Například na australské AC/DC dorazilo v roce 2016 do Letňan šedesát tisíc lidí, na Guns N’ Roses loni padesát tisíc. Publikum prahnoucí po Stounech může tato čísla ještě překonat. Do prostoru poblíž stanice metra Letňany by se totiž mohlo vejít až sto tisíc lidí.

Takový počet hudebních fanoušků s sebou ale nese i vysoké nároky na bezpečnost­ní opatření. Po loňském teroristic­kém útoku na koncertě zpěvačky Ariany Grande v britském Manchester­u pořadatelé velkých akcí bezpečnost­ní pravidla ještě zpřísnili. „Investují se nyní větší částky do bezpečnost­ních opatření, a to zejména těch technologi­ckých. Lidé, kteří dorazí ve středu na Rolling Stones, musí počítat s tím, že budou před vstupem do areálu procházet důkladnou bezpečnost­ní kontrolou. Areál se i z toho důvodu otevírá už ve 14 hodin. „Chceme

 ?? Foto: Michal Kamaryt, ČTK ?? Speciální optické povrchy i lasery vznikají v centru HiLASE v Dolních Břežanech u Prahy.
Foto: Michal Kamaryt, ČTK Speciální optické povrchy i lasery vznikají v centru HiLASE v Dolních Břežanech u Prahy.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia