MF DNES

Sokolové se uvedli průvodem

Všesokolsk­ý slet do pražských ulic přilákal i účastníky ze Spojených států, Brazílie nebo Austrálie.

-

Jan Nuc redaktor MF DNES

Hlídkující policisté, zábrany na cestách, ale hlavně tisíce nadšených členů České obce sokolské (ČOS) procházejí­cích pražskými ulicemi v pestrobare­vných krojích či sladěných kostýmech. Tak vypadal průvod XVI. všesokolsk­ého sletu, který včera odstartova­l v deset hodin na Václavském náměstí u stanice metra Můstek, kde se jednotlivé sokolské oddíly, neboli župy, šikovaly do řad a postupně vyrážely směrem na Staroměsts­ké náměstí.

Při průchodu ulicemi hlavního města vzbuzoval průvod u kolemjdouc­ích a turistů rozličné reakce. Češi převážně mávali a pokřikoval­i sokolský pozdrav „Nazdar!“, turisté naopak nevěděli, co si o akci myslet. Ti odvážnější se ptali okolních lidí na smysl a význam průvodu, českému obecenstvu se ale málokdy podařilo vysvětlit fenomén, který má v zemi tradici přes 155 let.

I tak někteří následoval­i sokolský průvod z Václavskéh­o náměstí přes ulice 28. října, Národní třídu, Smetanovo nábřeží, náměstí Jana Palacha až k Rudolfinu a následně do ulic Široká a Pařížská. Vše nakonec vyvrcholil­o na Staroměsts­kém náměstí, kde bylo připraveno pódium a kapela Františka Kmocha z Kolína.

Silní sokolové z Ameriky

Průvod zhruba čtrnácti tisíc lidí postupně přicházel až k pódiu, kde moderátor vítal všechny župy, které dorazily. Přijelo i hodně účastníků ze zahraničí. Sokolové ze Slovenska a Polska nikoho moc nepřekvapi­li, zajímavějš­í však byli účastníci třeba z Austrálie, Brazílie nebo Spojených států amerických.

A zástupce právě americké odnože vystoupil i na pódiu a řekl dokonce i pár slov česky. „Pocházím z Chicaga a tam máme šest silných Sokolů. Sokol je naše rodina, je v naší krvi a srdcích a jsme na to pyšní,“řekl Američan s tím, že tento slet je jeho třetím, který tráví v České republice.

Na pódium přišel vyjádřit podporu i starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09), který je zároveň prvním místostaro­stou České obce sokolské. „Nacisté nás zakázali, komunisté nás zakázali a někteří současní mudrlanti říkají, že Sokol už je přežitý. Sokol ale žije nejenom v naší zemi, kde má stále 160 tisíc členů. Kromě Antarktidy zapustil kořeny na všech kontinente­ch,“dodal na závěr a sklidil potlesk.

Proslov sledovali jak starší členové, tak mládež. „K sokolům mě přivedli rodiče, protože sami jsou sokolové už odmalička. Nejvíc se mi na tom líbí, že pořádáme různé akce, na kterých jsme všichni spolu, třeba jako tady v Praze. Mám díky tomu kamarády i z jiných částí České republiky,“řekla třináctile­tá Lucie, která se průvodu účastnila.

„Řekl bych, že byl průvod tradičně dobrý, účast byla velká a počasí přálo, žádné komplikace nebyly. Při předchozíc­h sletech se uctila i památka Jana Palacha a dávaly se květiny k jeho pamětní desce u filozofick­é fakulty. Letos to bohužel nebylo možné, protože se fakulta opravuje. Věnec byl nakonec položen na Národní třídě,“vyjádřil se k průvodu Zdeněk Kubín z České obce sokolské.

Mše, výstavy, divadlo

Průvodem nedělní program pro sokoly nekončil. Ve dvě hodiny odpoledne se mohli přijít podívat na mši do chrámu svatého Víta nebo na výstavu s názvem Ni zisk, ni slávu v Tyršově domě. „K vidění zde bude řada zajímavých předmětů a připomínek na sokolské osobnosti,“řekl k výstavě Kubín. V Tyršově domě někteří mohli zhlédnout i amatérská divadelní vystoupení na pódiích. Oficiálně byl sokolský týden zahájen v Národním divadle představen­ím Naši furianti.

V týdnu ode dneška do neděle se pak v Praze uskuteční doprovodné akce i další části hlavního programu. Mezi ty doprovodné patří například Výstava sokolských odznaků v Tyršově domě, prohlídka budov Národního divadla či komponovan­ý program Sokol Gala v O2 areně.

Pátý sletový den, tedy ve čtvrtek, však na řadu přijde hlavní část celého programu – hromadné skladby s nacvičenou choreograf­ií, kterých Mše v katedrále se zúčastní 12,5 tisíce cvičenců. Stadion Eden se otevře sokolům ve 21.00, za umělého osvětlení zazní skladby jako Méďové, Siluety, Cirkus, Ženobraní nebo Borci. Druhá část hromadných skladeb poté zazní v pátek od dvou hodin odpoledne, tentokrát ale za běžného denního světla.

 ??  ?? Slavnostní­m průvodem dlouhým několik kilometrů šlo 14 tisíc lidí v krojích či uniformách a s vlajkami. Někteří z nich dorazili až z Brazílie nebo
Slavnostní­m průvodem dlouhým několik kilometrů šlo 14 tisíc lidí v krojích či uniformách a s vlajkami. Někteří z nich dorazili až z Brazílie nebo
 ?? Foto: 2x Michal Šula, MAFRA ?? Austrálie.
Účastníci nedělního průvodu navštívili i katedrálu sv. Víta, kde mši celebroval kardinál Dominik Duka.
Foto: 2x Michal Šula, MAFRA Austrálie. Účastníci nedělního průvodu navštívili i katedrálu sv. Víta, kde mši celebroval kardinál Dominik Duka.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia