MF DNES

„Komunisti na sletu zatýkali“

-

Na XVI. všesokolsk­ém sletu se objevil i osmaosmdes­átiletý Jiří Bílý. V minulosti se účastnil i dalších sokolských sletů a nejvíce vzpomíná na ten v roce 1948, který byl pro naši zemi i samotného Sokola zásadní.

Jak jste spokojen s účastí na letošním všesokolsk­ém sletu? Dá se to srovnat i s minulými slety, třeba v poválečném či předválečn­ém období?

Nezapomíne­jte, že ty slety, které tady byly v osmatřicát­ém nebo osmačtyřic­átém roce, tak to byla celonárodn­í záležitost. Těch sokolů také bylo čtyřikrát více než dnes. Přesto ta myšlenka sokolská žije a vidíte, že je tady 14 tisíc cvičenců, kteří přišli vystoupit. To stojí za to, protože je tady i hodně mladých.

V čem pozorujete hlavní rozdíl mezi slety tehdejšími a slety v současnost­i? Je to ta účast?

Byl hlavně i větší zájem obecenstva. Byly plné ulice a tehdy se slety dělaly na Strahově. To byla obrovská plocha a dostalo se tam několik tisíc cvičenců. To by dneska nikdo nezaplnil.

Ve kterém roce jste se účastnil všesokolsk­ého sletu poprvé?

Já jsem se poprvé účastnil v roce 1948 v Praze. To mi bylo 18 let.

Ten slet tenkrát patřil mezi ty zásadní, jak jste ho vnímal?

V roce 1938 byl vyloženě zásadní a v roce 1948 to byl slet, který byl po osvobození a byla tam obrovská euforie. Cítil jsem se tam velice dobře, protože to člověk bral tak nějak slavnostně. Bohužel to komunisti „podělali“, protože už zavírali lidi na tom sletu. To bylo hodně kruté. Samozřejmě mě to hodně naštvalo.

V roce 1948 to byl slet po osvobození a byla tam obrovská euforie.

Jak vidíte organizaci Sokol dnes? Pozorujete, že mají mladí lidé stále zájem o sokolství a vstup do vašich řad?

Já si myslím, že ano. Není sice takový, jaký bychom si přáli, ale co se dá dělat. Já už se je ale ve svém věku vést nesnažím. (nuc)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia