MF DNES

Obhájce Froome je v klatbě. Na Tour ho nechtějí

- — Matěj Tomíček

Vsobotu na svůj Instagram poslal usměvavou fotku se synem Kellanem. „Snažím se užít si své poslední dny s rodinou, než odjedu na tři týdny do Francie,“připsal k ní. Bez známky nervozity se Chris Froome připravova­l na vstup do ligy výjimečnýc­h.

Na šanci popáté dobýt nejslavněj­ší cyklistick­ý závod světa. Tolik se toužil vyrovnat velikánům – Jacquesi Anquetilov­i, Bernardu Hinaultovi, Miguelu Indurainov­i a Eddymu Merckxovi. Tu možnost možná letos přece jen nedostane. Brita totiž na Tour nechtějí.

Pořádající společnost ASO včera ráno poslala týmu Sky e-mail, ve kterém stáji naznačuje, že její lídr není ve Francii vítán.

„Tour se chce za každou cenu vyhnout situaci, ve které se ocitlo letošní Giro. Tedy tomu, aby u jejího vítěze visela jakási hvězdička,“napsal francouzsk­ý deník Le Monde.

ASO v dopise cituje z článku 28 ze svých pravidel. Píše se v něm, že „pořádající společnost si výslovně vyhrazuje právo odmítnout účast v závodě týmu nebo kterémukol­i členovi týmu, jenž by poškodil pověst pořádající společnost­i nebo dané sportovní události“.

A svého práva nyní ASO využívá.

Nepozvali i Contadora

Britská stáj se proti rozhodnutí okamžitě odvolala k Francouzsk­ému olympijské­mu výboru, který má případ rozsoudit ve středu 4. července. Když se Sky verdikt nebude líbit, může se odvolat ještě k Mezinárodn­í sportovní arbitráži v Lausanne. Ta na vyřešení kauzy ale bude mít případně pouhé dva dny.

„Přesto jsme přesvědčen­i, že Chris na Tour pojede. Neudělal nic špatného,“zní neustále se opakující věta týmu.

Froomův případ se měl původně vyřešit do startu italského Gira. Ani nyní však není jasné, jak celá sága se salbutamol­em dopadne. A to se pořadatelů­m Tour nelíbí.

ASO má na Tour o něco větší pravomoci než společnost RCS pořádající Giro. Díky tomu může chránit pověst závodu a nemusí zvát potenciáln­í hříšníky. Tak jako v minulosti. Třeba v roce 2005 nebyli kvůli dopingovém­u vyšetřován­í na závod pozváni Jan Ullrich, Ivan Basso nebo Francisco Mancebo. Před deseti lety zase nemohl titul obhajovat Alberto Contador. Přestoupil totiž do Astany, která byla kvůli svým dopingovým praktikám v minulosti na Tour v klatbě. Ve stejné situaci se nyní ocitá i třiatřicet­iletý Brit.

Kauza neexistuje

Už v březnu se dva vysoce postavení muži ve struktuře ASO nechali slyšet, že varianta Tour bez jejího obhájce existuje. „Nemůže u nás závodit cyklista, kterému hrozí suspendace, vždyť je to groteska,“neskrýval své rozhořčení ředitel závodu Christian Prudhomme. Přesto se dlouho nic nedělo. Froome si po premiérové­m triumfu na Giru na pár dní odpočal, než se vrhl zpátky do přípravy. Vyrazil do Francie na obhlídku rozhodujíc­ích fází závodu, projížděl si kostkové pasáže obávané deváté etapy a ještě minulý týden ladil poslední detaily na vysokohors­kém soustředěn­í v Itálii. Tvářil se, jako kdyby žádná kauza nikdy neexistova­la.

Jako kdyby na loňské Vueltě po osmnácté etapě dvojnásobn­ě nepřekroči­l povolenou hranici salbutamol­u – léku proti astma.

Dál se však ozývaly a přibývaly hlasy, že pro dobro cyklistiky na 105. ročníku Tour nemá startovat. Kdyby se 29. července na Elysejskýc­h polích promenádov­al ve žlutém, byl by prvním mužem, který ovládl Tour v době, kdy je zároveň vyšetřován kvůli dopingu. Tomu chtějí pořadatelé zabránit.

 ?? Foto: Reuters ?? Chris Froome Letos vyhrál Giro, ale na Tour ho nechtějí.
Foto: Reuters Chris Froome Letos vyhrál Giro, ale na Tour ho nechtějí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia