MF DNES

Vyděržaj! Ruský zázrak poslal Španěly domů

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Míč drželi jen pětadvacet procent času. Braly je křeče. Běhali bez balonu a chvílemi jen zoufale sledovali, jak si soupeř přihrává. Pětkrát, desetkrát, dvacetkrát, třicetkrát...

Fotbalistů­m Ruska zbývala jediná možnost: držet se – a nepustit. Vyděržaj, pioněr! Urputná snaha a výkon na hranici možností jim vynesl zázrak. Jinak se penaltové vítězství 2:1 v osmifinále domácího mistrovstv­í světa nad Španělskem nazvat nedá.

Těžko poměřovat, co je větší senzací. To, že Němci, obhájci titulu, vylétli už ve skupině? Nebo včerejší ruský večer snů?

V Moskvě mohutně lilo, když španělští favorité bezmocně popadali na trávník a pozorovali, jak se domácí chytli kolem ramen a před sebou roztáhli velkou ruskou vlajku s nápisem: Hrajeme za vás!

Přesně tak Rusové přes 120 minut působili: pevně odhodlaní rvát se za celou zemi a nic nevzdat, i když se během zápasu mockrát zdálo, že španělský tlak nemohou ustát.

V lóži tentokrát chyběl prezident Putin, ale i bez něj se dokázali nebývale nahecovat. Trenér Čerčesov vymyslel na Španěly mazanou taktiku a jeho plány nerozboura­l ani vlastní gól z dvanácté minuty, kdy se míč odrazil do branky od paty osmatřicet­iletého stopera Ignaševiče.

Rusové se nesložili, naopak v sobě našli sílu favoritovi chvílemi vzdorovat. Pomohlo jim i štěstí a nešikovnos­t obránce Piquého, který zahrál rukou ve vápně a pět minut před pauzou vyrobil penaltu.

Dzjuba, téměř dvoumetrov­ý bijec z útoku, napálil prudce balon k tyči, běžel do rohu hřiště salutovat tribunám a Rusko cítilo šanci, jaká se nemusí opakovat.

Než dokráčelo k senzaci, muselo přežít druhý poločas a prodloužen­í, ve kterém Španělé domácí snaživce mleli a brali jim síly nekonečným ťukesem. Rusové se ze všech zbylých sil rvali, bránili... A doufali.

Zhruba od sedmdesáté minuty, kdy polovinu hráčů začaly mučit křeče, museli vědět, že jejich jedinou šancí je dovést zápas do penalt. Při nich mohli spoléhat na rozchytané­ho brankáře Akinfejeva, rozbouřený stadion Lužniki a snad i na historicko­u statistiku: Španělé na mistrovstv­í světa pořádající zemi nikdy neporazili. Nevyšlo to ani na devátý pokus. V moskevském kotli se při rozstřelu nejdřív uvařil záložník Koke, jehož pokus Akinfejev vyrazil. Náhradník Aspas v páté sérii musel proměnit, aby udržel Španěly ve hře, ale trefil jen gólmanovu nohu.

Hrdina Akinfejev se klouzal po břiše, spoluhráči a celá lavička mu běžela naproti, jen kouč Čerčesov zůstal stát. Ve chvíli, kdy Rusko vybuchlo nadšením, se ani náznakem neusmál, jen zvedl ruce nad hlavu jako medvěd.

Podmračený chlapík s kartáčem pod nosem je za hrdinu, protože dal dohromady pravý tým. Rusové najednou nejsou rozhádanou partičkou solitérů jako na mnoha jiných turnajích. Ega jdou stranou. Třeba dříč Dzjuba v pohodě kousl nečekané střídání a z lavičky pomáhal aspoň hecovat fanoušky.

I díky partě svedli Rusové nemožné. Do turnaje šli ze 70. místa žebříčku FIFA, níž už nikdo z účastníků nebyl. Teď rozmetali předpovědi bookmakerů, kteří Španělsko viděli po základní skupině jako jednoho z favoritů na zlato.

Španělský proud s nimi chvílemi drsně cloumal, ale vydrželi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia