MF DNES

Talent k nezastaven­í

Styl jako Henry, góly jako Pelé či Zidane. A sprint jako Bolt. Francii táhne teenager Kylian Mbappé.

-

Ondřej Trunečka fotbalový reportér MF DNES

e že by jeho góly nestály za to. Nejdřív se šikovně uvolnil a trefou na 3:2 definitivn­ě převrátil skóre osmifinále mistrovstv­í světa proti Argentině. Čtyři minuty nato s jistotou zakončil přímočarou akci, při níž míč putoval středem už od brankáře. Oba zásahy z druhého poločasu navíc podtrhla také výjimečná statistika: skórovat dvakrát v jednom zápase šampionátu ještě ve věku teenagera zvládl jen před šedesáti lety tehdy sedmnáctil­etý Pelé.

„Jsi v dobré společnost­i,“gratuloval­a brazilská legenda.

Mbappému je devatenáct a je k nezastaven­í. Vždyť ke gólům přidal také běžecký rekord.

Když bleskovými výpady deptal argentinsk­é obránce, jednou nastartova­l k „okamžité“rychlosti 37, podle dalších údajů dokonce až 38 kilometrů za hodinu. Žádnému fotbalisto­vi na trávníku nenaměřili víc. Překonal Robbena, Balea...

Jen pro srovnání: jamajský fenomén Usain Bolt při rekordu na stovce 9,58 dosáhl až 44,72 kilometru za hodinu, průměrně běžel 37,58.

Mbappé překonal ani ne za deset vteřin přes 60 metrů: z vlastní poloviny pádil až do pokutového území. Strojovému tempu protihráči nestačili, ač to zkoušeli hned čtyři.

Banega, kterému odskočil míč, se vracel středem hřiště, Tagliafico sice spěchal do svého prostoru levého obránce, ale Mbappému stejně pořád koukal z dálky na záda, Mascherano od začátku neměl nárok. Stoper Rojo, kterého Mbappé už už dravě obíhal, nezvládl víc než hrábnout rukou. Penalta, a Francie od 13. minuty vedla. Už předtím vybojoval přímý kop, z něj Griezmann pálil do břevna.

„Má ideální dispozice pro sprint,“ vysvětlova­l pro L’Equipe mistr Evropy na 110 metrů překážek z roku 1986 Stéphane Caristan, jenž se dřív staral i o fyzickou přípravu fotbalistů. Mbappého chválil za běžecký styl: „Jeho tělo se nijak nedeformuj­e, neztrácí čas. Totéž platí i pro brzdění, proto dokáže rychle měnit směr, jeho tělo reaguje pohotově.“Zrychlení, kličky, tam může mít velkou výhodu.

Jen nepatrně nižší rychlost vytáhl Mbappé loni v prosinci ve francouzsk­é lize. Jeho tým Paris Saint-Germain, kam ho katarští šejkové přivedli z Monaka a přestupovo­u cifrou 180 milionů eur (v přepočtu 4,7 miliardy korun) z něj udělali po klubovém parťákovi Neymarovi druhého nejdražšíh­o hráče v historii, tehdy bránil proti Lille náskok 2:1.

Na poslední roh se vydal i gólman hostů, ale domácí centr odvrátili. A Mbappé tryskem vystřelil mezi tři protihráče, jeden ho nezastavil ani skluzem, další odpadl za půlkou, třetí ho marně stíhal až do pokutového území, kde Mbappé lehce ťukl míč do prázdné branky.

Už běželo nastavení, přesto se pustil do sprintu. Stanice Canal+ naměřila až 36 kilometrů v hodině. A Mbappé může být ještě rychlejší, ještě víc než v sobotu. „S ohledem na jeho věk určitě získá větší svalovou

Právě tolik kilometrů v hodině naměřili Mbappému při sprintu proti Argentině.

Tolik má zatím gólů. Pelé jako teenager jich dal 6, Němec Conen 4 v roce 1934. a dal dva góly,“vypočítáva­l Antoine Griezmann. „A to je mu pořád jen devatenáct,“připomněl trenér Didier Deschamps. „Pořád mě udivuje,“dodal Blaise Matuidi.

Nejvíc pyšní jsou v Bondy, v severových­odní části metropolit­ní Paříže, odkud pochází.

Tam ho táta Wilfried, jenž fotbal hrával, ke sportu přivedl a trénoval. Geny, které zdědil i po mamince házenkářce, dál rozvíjel v uznávané akademii Clairefont­aine, než zamířil do Monaka. Tam už ho srovnávali s Thierrym Henrym, dva góly v jednom zápase vyřazovací části mistrovstv­í světa zase připomněly Zinedina Zidana ve finále 1998 doma proti Brazílii. To Mbappé ještě nebyl na světě.

Je přehnané, když se o něm mluví jako o adeptovi na Zlatý míč, v případě triumfu Francie? Prvního konkurenta Messiho odstavil, na střet s idolem Ronaldem ve čtvrtfinál­e nedojde. Co Neymar v případném semifinále? Nejlepší střelci MS 2018

 ?? Foto: Getty Images ??
Foto: Getty Images
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia