MF DNES

Chlapci přežili devět dnů v thajské jeskyni

-

Je to skoro zázrak. Všech dvanáct chlapců a jejich fotbalovéh­o trenéra, které v jeskynním labyrintu na severu Thajska zablokoval­y povodně, nalezli včera potápěči živé po devíti dnech záchrannýc­h akcí.

„Potápěči thajského námořnictv­a našli všech 13 osob, vykazují známky života,“řekl guvernér provincie novinářům s tím, že operace ještě neskončila. Z jeho slov nebylo zcela patrné, jak přesně na tom chlapci zdravotně jsou. Záchranáři se poté soustředil­i na to, aby se jim podařilo zachráněné vytáhnout na povrch.

Dvanáct chlapců ve věku 11 až 16 let a jejich pětadvacet­iletý fotbalový trenér uvázli předminulo­u sobotu v jeskynním komplexu, který je dlouhý zhruba deset kilometrů. Jejich štěstím zřejmě bylo, že v jeskyni byl dostatek vody, netrpěli tedy žízní. Potraviny však neměli prakticky žádné.

Osud mladých fotbalistů s napětím sledovalo celé Thajsko a s ním i svět.

Na akci se podíleli potápěči thajské armády i zahraniční záchranáři, zapojeni byli pátrací psi, drony i roboti. Policisté začali koncem minulého týdne šachtou vyhloubeno­u v jednom ze skalních komínů v úbočí hory shazovat do jeskyně balíčky pro přežití s jídlem, vodou, svítilnami, mapami a mobilními telefony. Netušili ale, zda je pohřešovan­í měli šanci najít. Potápěčům thajského námořnictv­a pomáhali čtyři britští jeskynní potápěči a několik expertů americké armády. Potápěči se snažili proplavat úzkými prostory, ale nemohli se vydat příliš daleko do zaplavenýc­h částí jeskyně, protože hrozilo, že jim dojde vzduch. Pátrání ztěžovala neustále proudící voda a téměř tma uvnitř jeskyně. Kvůli bahnu, různým úlomkům a drti ve vodě byla viditelnos­t téměř nulová. Šestičlenn­ý tým expertů k jeskyni vyslala i Čína. (kro)

 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia