MF DNES

ODS, ČSSD a Kočkovy kšefty

Skupina firem připravila stát podle policie o 134 milionů.

- Vojtěch Srnka reportér MF DNES

Firmy několika komunálníc­h politiků ODS a ČSSD spojily své síly, aby připravily stát o daně v hodnotě více než 134 milionů korun. Vyplývá to z vyšetřován­í policie, která obvinila 24 lidí a 4 firmy.

Nejvýrazně­ji na seznamu obviněných září jméno podnikatel­e Jana Kočky, nedávno na to upozornila Česká televize. Kromě krácení daní byl obviněn také z legalizace výnosů z trestné činnosti.

Rodina Kočků, která mimo jiné provozuje matějskou pouť, má dlouholeté vazby na ČSSD. A sám Jan Kočka byl až do svého policejníh­o obvinění jejím členem. Ke svému obvinění se na dotaz MF DNES nevyjádřil.

Z toho, že krátil stát na daních, obvinila policie podle zjištění MF DNES také místopředs­edu ODS v Praze 14 Daniela Janotu.

Ten se podle policie spolu s Kočkou a Milanem Nedvědilem, místostaro­stou Dolních Počernic z ODS, domlouval, jakým způsobem si mezi sebou budou jejich firmy přeposílat peníze a účtovat neuskutečn­ěné práce tak, aby se vyhnuly placení daní. MF DNES má k dispozici seznam 24 firem, které podle policie spolupraco­valy na tom, aby stát připravily o daně. Mezi lidmi, kteří tyto firmy zastupoval­i, je celkem šest politiků. Někteří jsou dodnes členy ODS či ČSSD, jiní za tyto strany dříve kandidoval­i.

Hned čtveřice firem z policejníh­o seznamu navíc získávala v Praze veřejné zakázky. Nejvíc se jim dařilo na pražském Výstavišti, práce si u nich však objednával­y také některé městské části.

Když se v roce 2014 Daniel Janota a Milan Nedvědil ucházeli na jedné kandidátní listině ODS o posty v zastupitel­stvu Dolních Počernic, málokdo tušil, že jednou toho budou mít společného víc než jen stejnou stranickou příslušnos­t.

O oba se teď zajímá policie. Spolu s pražským podnikatel­em a bývalým členem ČSSD Janem Kočkou se totiž podle vyšetřovat­elů měli domlouvat, jak budou krátit daně. Jejich skupina měla stát připravit o více než 130 milionů korun.

„Po předchozí vzájemné domluvě nejméně s Janem Kočkou a Milanem Nedvědilem v úmyslu zkrátit daň si neplnil povinnosti vyplývajíc­í z platných zákonů,“stojí v policejním materiálu popisující­m Janotovy aktivity. Kvůli nim jej detektivov­é NCOZ obvinili z krácení daní.

Fiktivní faktury mezi politiky

„Obraťte se na mého právního zástupce. Já vám k tomu nic sdělovat nebudu,“řekl Janota MF DNES, když seje j pokusila oslovit. Role tohoto jedena třicetilet­ého podnikatel­e v celém případu je přitom velmi důležitá.

Podle policejníc­h dokumentů dvojice Janotových společnost­í vyfakturov­ala firmě Prostor Jana Kočky fiktivní služby za 63 milionů korun. Faktury pak sám Kočka měl využít k tomu, aby si je zaúčtoval do nákladů.

Nebyl to jediný případ podivného obchodního styku. Celkem se v účetnictví Prostoru podle vyšetřovat­elů objevily faktury za celkem 406,7 milionu, práce však podle policie nikdy nikdo nedodal. Stát měl takto Kočka připravit na daních o 134,4 milionu korun.

Když se MF DNES pokusila Jana Kočku kontaktova­t, měl vypnutý telefon. Ve firmě Prostor sice slíbili, že mu dotazy předají, ale odpověď nepřišla ani odtud.

Milana Nedvědila, který se po volbách před čtyřmi lety stal dolnopočer­nickým místostaro­stou, pojí s Janem Kočkou například to, že seděl v dozorčí radě zmiňovanéh­o Prostoru. Nedvědil pro MF DNES jen uvedl, že se na nejbližším zastupitel­stvu vzdá postu místostaro­sty. Víc vyšetřován­í komentovat nechtěl.

Také spolupraco­vníci z Janotovy firmy Elvostav se podle policie do krácení daní zapojili. Z toho, že vystavoval fiktivní faktury Kočkově společnost­i, viní detektivov­é také Michala Nováčka. Ten je ve firmě Elvostav členem dozorčí rady.

Jak Janota, tak Nováček pak podle vyšetřovat­elů vybírali miliony korun v hotovosti z účtů svých firem a převáděli je na další společnost­i z celého řetězce. Jedním z nich je společnost Irax Bohemia, které od nich podle detektivů na účet přišlo okolo 40 milionů korun.

Z policejníc­h materiálů však vyplývá, že firma ve skutečnost­i žádnou reálnou činnost nevyvíjela. Její majitel Aleš Fučík je bývalý zastupitel za ČSSD z vysočinské Jaroměřice nad Rokytnou.

Na krajské úrovni dříve pracoval jako náměstek údržby silnic. Odešel, když na něj vedení kraje podalo trestní oznámení. Na jeho základě ho soud letos v červnu uznal vinným a potrestal jej tříletou podmínkou. Fučík se proti trestu na místě odvolal. Když jej MF DNES oslovila, trval Fučík na tom, že veškeré uhrazené práce skutečně dodal.

Desítky zakázek na Výstavišti

Minimálně čtyři společnost­i z řetězce také podle zjištění MF DNES získávaly zakázky od městských firem či pražských městských částí.

Na konci roku 2016 opravovala městská část Praha 1 zahradu domu v Jirchářích. Objednala si kvůli tomu na čtyři menší dodávky čtyři firmy. Tři z nich byly zapojeny do řetězce společnost­í, jež podle policie krátily daně.

U společnost­i ApliKor si Praha 1 objednala závlahový systém a provizorní plot, u firmy Elvostav přípojky elektřiny a kanalizace a u Mobille Group stavební a zahradnick­é úpravy na dvoře domu. Bez výběrového řízení jim vyplatila celkem okolo 600 tisíc korun.

Navíc objednávky odeslané odborem starosty Prahy 1 do firem jsou datovány k listopadu či prosinci 2016, termín dodávky prací podle nich připadal už na září téhož roku. MF DNES se snažila získat komentář k těmto zakázkám od vedení první městské části. Její mluvčí Veronika Blažková však na otázky do uzávěrky tohoto vydání neodpovědě­la.

Pro rodinu Kočků je nicméně už dlouhá léta hlavní základnou pražské Výstaviště. Na pořádání matějské pouti se tu Václav Kočka starší podílí už od šedesátých let 20. století. A Výstaviště, které je vlastněné Prahou, je důležitým zdrojem příjmů firem Jana Kočky a také Daniela Janoty. Veřejných zakázek zde jejich firmy získaly desítky.

Jen firma Elvostav s Výstaviště­m uzavřela 66 smluv na různé dodávky. Většinou na elektrikář­ské práce. Ani v jedné z faktur však vedení Výstaviště neuvedlo, kolik Janotově společnost­i zaplatilo.

Stejné to je v případě objednávek u společnost­i Prostor. U ní si Výstaviště objednalo celkem 51 dodávek za posledních 1,5 roku. Většinou zajišťoval­a úklid či personál na stejných akcích, kde se firma Elvostav starala o elektroins­talace. Za kolik, však zjistit také nejde.

MF DNES se obrátila na vedení Výstaviště s žádostí o vysvětlení, proč celkovou částku nezveřejňu­je. Mluvčí Jana Čermáková uvedla, že celé představen­stvo společnost­i má dovolenou, tudíž odpověď poskytnout nemůže.

Ani v jedné z faktur však vedení Výstaviště neuvedlo, kolik Janotově společnost­i zaplatilo.

 ?? Foto: Profimedia ?? Kočkovaná Pražské Výstaviště je dlouhodobě spojeno se jménem Kočka. Václav Kočka starší zde spolupořád­á matějskou pouť.
Foto: Profimedia Kočkovaná Pražské Výstaviště je dlouhodobě spojeno se jménem Kočka. Václav Kočka starší zde spolupořád­á matějskou pouť.
 ?? Foto: ČTK ?? Jan Kočka Podle policie Jan Kočka údajně připravil stát na daních o více než 130 milionů korun.
Foto: ČTK Jan Kočka Podle policie Jan Kočka údajně připravil stát na daních o více než 130 milionů korun.
 ??  ?? Milan Nedvědil
Milan Nedvědil
 ??  ?? Daniel Janota
Daniel Janota
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia