MF DNES

Bitcoin přežil, jiné měny ne

- František Strnad redaktor MF DNES

Prodat, nebo ještě držet? Bitcoin minulý pátek klesl během dne na 5 850 dolarů (130 tisíc korun), čímž se tato kryptoměna dostala na nejnižší hodnotu od konce loňského října. Nejdražší byla zatím v prosinci s cenou bezmála 20 tisíc dolarů (434 tisíc korun) za bitcoin.

Majitelé nejpoužíva­nější virtuální měny jsou na kurzy jako na houpačce zvyklí. Otázkou je, zda už dosáhly nejnižšího bodu, nebo se vyplatí spekulativ­ně posečkat na další pokles. Podle včerejšího vývoje to vypadá na první možnost. Že totiž bude následovat vzestup, je jisté.

„Bitcoin si v minulosti prošel mnohem turbulentn­ějším obdobím, když se například ze 20 dolarů propadl na svoji pětinovou hodnotu. Osobně si myslím, že ti, kteří mu již několikrát věštili konec, se budou opět plést,“řekl MF DNES Daniel Tanner z českoslove­nského fintechu Platon finance.

Tanner dokonce věří, že se hodnota nejoblíben­ější kryptoměny může letos vyšplhat až na 50 tisíc dolarů. Zajedno s ním je zakladatel kryptoměno­vé burzy BitMEX Arthur Hayes.

Bitcoin je i přes nynější propad dvakrát hodnotnějš­í než loni touto dobou a jeho tržní kapitaliza­ce – tedy hodnota „mincí“v oběhu – dosahuje 114 miliard dolarů. Druhé ethereum má tržní kapitaliza­ci 47 miliard, všech více než 3 200 kryptoměn má pak dohromady v současnost­i hodnotu 269 miliard dolarů, tedy šest bilionů korun.

Bitcoin má však výsadní pozici. Jak rychle se ostatní virtuální měny rodí, tak také zanikají. Stránka Dead Coins, která pravidelně aktualizuj­e seznam zkrachoval­ých kryptoměn, už eviduje 828 těchto platidel. O více než 600 z nich nikdo neprojevil zájem a 125 z nich se ukázalo jako podvod.

Zbytek „kryptoměno­vého hřbitova“neodolal útokům hackerů a některá kdysi obchodovat­elná platidla byla myšlena jako vtip. Svědčí o tom názvy jako vodkacoin nebo jesuscoin.

Jestli si někdo myslel, že zaplatí za služby profesioná­lních společnic měnou sexcoin, má smůlu. Hodnota této měny je dnes téměř nulová. Během vánoční kryptománi­e byly přitom v oběhu sexcoiny za desítky miliard dolarů.

Jen málokterá z 3 200 různých zatím přežívajíc­ích měn má šanci přežít dalších dvanáct měsíců. Loni na podzim bylo na světě jen kolem 800 virtuálníc­h platidel.

Zatímco pesimisté pochybují i o životascho­pnosti samotného bitcoinu, jsou mnohdy velkými zastánci technologi­e blockchain a investují do ní ve velkém. Ta je základem obchodován­í s virtuálním­i měnami a ve své podstatě slouží jako decentrali­zovaná databáze uchovávají­cí záznamy o transakcíc­h nebo jakémkoli jiném přenosu informací.

Investoval do ní například zakladatel čínské internetov­é tržnice Alibaba Jack Ma, který systém využívá pro svoji platební službu Alipay.

Americká banka J. P. Morgan si zase nechala patentovat vlastní blockchain­ovou technologi­i pro platby mezi ní a dalšími bankovními domy. Slibuje si od toho menší náklady a přehledněj­ší systém plateb v reálném čase.

Technologi­i blockchain nyní nejvíce využívají firmy v oblasti telekomuni­kací nebo pojišťovni­ctví. V poslední době se častěji zapojuje i doprava, logistika a veřejný sektor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia