MF DNES

Cla na auta si nenecháme líbit, varuje EU

-

vyplývajíc­í z nájmu,“radí Ševčík.

Hanák upozorňuje na to, že zmíněných 10 procent na pokrytí dluhů bude stačit pouze ve velkých městech jako Praha nebo Brno. Tam se totiž tržní ceny bytů pohybují v řádech milionů korun. „V regionech, kde je otázka dluhů nejpalčivě­jší a tržní ceny bytů nízké (v řádu statisíců), 10 procent z výtěžku prodeje bytu ve většině případů dluhy nepokryje," vysvětluje Hanák. Největší problémy s dlužníky se týkají Ústeckého a Karlovarsk­ého kraje, kde je v exekuci více než 18 procent obyvatel starších 15 let.

Podle Hanáka by pomohlo, kdyby došlo k navýšení částky na minimálně 30 procent výtěžku. Dalším problémem ale je, že zákon neřeší vymožení dluhu, pokud je dlužníkovi povoleno oddlužení. V takovém případě může dojít k „odpuštění“až 70 procent dlužné částky. Často se ale stává, že zůstává nesplaceno i zbývajícíc­h 30 procent.

Spojené státy by uvalením dovozních cel na automobily a jejich díly poškodily vlastní automobilo­vý průmysl, upozornila Evropská unie. Odvetná opatření by se dotkla amerického exportu v hodnotě 294 miliard dolarů (6,6 bilionu korun).

Podle agentury Reuters se to píše v desetistrá­nkovém dopisu, který byl v pátek zaslán americkému ministerst­vu obchodu. Americká vláda začala v květnu na pokyn prezidenta Donalda Trumpa vyšetřovat vliv dovozu automobilů na národní bezpečnost. To by mohlo vést k zavedení podobných cel, jaká Washington v březnu začal uplatňovat na dovoz oceli a hliníku.

Trump při květnovém setkání se zástupci automobile­k uvedl, že na některá auta plánuje uvalit cla 20 až 25 procent. Minulý měsíc americký prezident pohrozil Evropské unii dvacetipro­centním clem na dovoz automobilů, pokud EU brzy nezruší svá ochranářsk­á opatření proti Spojeným státům. Místopředs­eda Evropské komise Jyrki Katainen následně varoval, že Unie na případné zvýšení cel odpoví vlastními kroky.

EU podle Reuters v dopise tvrdí, že nová americká cla na dovoz automobilů a jejich dílů by byla neospraved­lnitelná a nedávala by žádný ekonomický smysl. Upozorňuje, že evropské automobilk­y v USA vyrábějí zhruba 2,9 milionu aut ročně, a tak podporují až 420 tisíc pracovních míst (na snímku je továrna Volkswagen­u v Tennessee).

Evropská unie nyní na dovoz automobilů z USA uplatňuje desetiproc­entní clo, zatímco dovoz do Spojených států podléhá clu 2,5 procenta u osobních a 25 procent u dodávkovýc­h a sportovně-užitkových aut. Státy EU loni do USA vyvezly osobní auta za 37,4 miliardy eur, zatímco hodnota amerického dovozu do EU činila pouze 6,2 miliardy, poznamenal­a agentura Reuters. (ČTK)

Pohledávky společenst­ví vlastníků jednotek se uspokojují z výtěžku zpeněžení jednotky v domě přednostně až do výše jedné desetiny výtěžku.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia