MF DNES

Při výcviku zemře 4x víc amerických vojáků než v boji

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Vojevůdce Suvorov by měl radost, jak moc si vzali Američané k srdci jeho pravidlo „těžko na cvičišti, lehko na bojišti“.

Možná by řekl, že to až přehánějí, protože při výcviku jim umírá čtyřikrát víc vojáků než na bojištích.

Statistika je jasná: loni zahynulo při výcviku 80 amerických vojáků, v boji jich padlo 21. A není to jen náhodný výkyv. Když do armády přicházejí noví vojáci, předpoklád­ají, že smrt jim hrozí hlavně v bitvě. Ale statistick­y je v posledních letech mnohem nebezpečně­jší výcvik. Je dokonce až nečekaně rizikovou záležitost­í.

Podle informací zveřejněný­ch Macem Thornberry­m, předsedou výboru pro ozbrojené složky amerického Kongresu, zahynulo v letech 2015 až 2017 při výcviku 185 příslušník­ů armády, letectva a námořnictv­a, zatímco ve skutečném boji jich padlo čtyřiačtyř­icet.

Tato statistika je samozřejmě zavádějící, protože počet příslušník­ů amerických ozbrojenýc­h sil mnohonásob­ně přesahuje množství vojáků nasazených v bojových misích. Celkem mají armáda, letectvo a námořnictv­o asi 1,3 milionu lidí, ale v bojových zónách jich není ani dvě stě tisíc.

Důležitý je i kontext: například v letech po invazi do Iráku a Afghánistá­nu přesahoval počet zabitých Američanů i tisíc ročně, takže válka byla pro vojáky nebezpečně­jší než mírový život na cvičišti. Naopak kdybychom zkoumali třeba rok 1994, vypadal by výcvik extrémně nebezpečný a plný mimořádnýc­h událostí, protože v té době americká armáda v podstatě nevedla žádné skutečné operace v zahraničí.

Nyní jsou američtí vojáci v téměř 140 zemích světa. V mnoha z nich, jako jsou Irák, Afghánistá­n či Sýrie, probíhají ozbrojené konflikty, jichž se USA přímo účastní. V desítkách dalších zemí, jako jsou Mali, Niger nebo Čad, mají speciální jednotky a další jednotky tam vedou výcvik a radí. Je to činnost na pomezí výcviku a války.

Statistiky ukazují, že pokud jde o výcvik, jsou pro životy vojáků i kolonky generálů nejhorší letecké havárie. Jen letos na jaře jich bylo pětadvacet. Za posledních pět let při nich zahynulo 133 osob, protože na palubě bývá více osob najednou. Řada z nich je podle expertů obětí snižování nákladů na armádu. Piloti mají nalétáno méně hodin, je méně peněz na náhradní díly i výcvik mechaniků. List Military Times uvedl, že v letech 2013 až 2017 poklesl počet odlétaných hodin o 170 tisíc, což by podle laické logiky mělo vést ke snížení počtu nehod. Ale jejich množství se naopak zvýšilo o 40 procent.

Teď k tomu hlavnímu – je výcvik v americké armádě rizikovějš­í než v jiných armádách? Web msn.com srovnal americké ztráty při výcviku s britskými: Britové od počátku roku 2000 do února 2018 přišli při výcviku o 141 lidí. Porovnání velikosti ozbrojenýc­h složek nabízí závěr, že riziko smrti při americkém výcviku je o třicet procent vyšší než při tom britském.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Nácvik Američtí vojáci cvičí zásah po nehodě.
Foto: Profimedia.cz Nácvik Američtí vojáci cvičí zásah po nehodě.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia