MF DNES

Kolo Favorit, legenda ze zoufalství

-

Není legenda jako legenda. Některé věci si připomínám­e zaslouženě pro jejich výjimečnos­t. Jiné se staly legendární­mi z naprostého zoufalství. Ten druhý případ je v Česku častější. Názorně je to vidět na slavném kole Favorit. To je legenda dokonce taková, že teď má speciální velkou výstavu v Národním technickém muzeu. Takové pocty se jen tak nějaké věci nedostane.

Pěkná, důkladná, mile nostalgick­á expozice. Pamětník se tam úplně rozněžní. Po tomhle kole totiž kdysi toužili úplně všichni kluci v téhle zemi. Kolo sen.

Ale taky kolo, které bylo z dnešního pohledu – tedy z pohledu normální tržní ekonomiky a svobodného trhu – strašlivý šmejd a aušus. „Zlaté české ručičky“při jeho výrobě zmrvily, na co sáhly. To už vám na té výstavě neřeknou.

Řeknu vám to já. O favoritu totiž něco vím.

Snil jsem o něm, kam moje paměť sahá. Jako všichni. Vlastně jsem ani příliš nevěřil, že ho někdy budu doopravdy mít. Sehnat favorita bylo téměř nemožné, to věděl každý.

A já ho nakonec měl. Dostal jsem ho v pětaosmdes­átém od táty za postup na gymnázium. Nevím a nechci vědět, co všechno musel táta podstoupit a kde a jak se musel ponížit, aby to kolo sehnal. Předčilo i moje nejtajnějš­í fantazie. Krásný stříbrný favorit, polozávodn­í a na galuskách! Na galuskách! Absolutně nesehnatel­ná vzácnost.

Akorát tedy neměl sedlo. Na to se čekalo další dva měsíce.

Jezdil jsem na něm pak maniakálně. I školu jsem kvůli němu zanedbával. Nasednout a jet. Sto kilometrů je na favoritu mžik.

To kolo jsem miloval. Pročež jsem mu, pokud šlo o kvalitu, leccos odpustil. A odpouštět opravdu bylo co.

Třeba dvojpřevod­ník šmajdal už z výroby. Řetěz dělal „drrrk, drrrk“o přesmykač. Řešil jsem to podložkami, ale nikdy to nebylo ono.

Přehazovač­ka nešla seřídit, příslušné šroubky nedržely polohu. Bylo třeba ustřihnout brčko ve správné délce a na šroubek ho navléknout.

Brzdové špalíky byly z prachmizer­né gumy – byly v ní nějaké kamínky. Skřípalo to a „žralo“to ráfky, krásné hliníkové závodní ráfky.

No, krásné... ten hliník byl bláto. Ráfky praskaly a niple výpletu se klubaly skrz.

Jednou praskla miska ložiska středu. To je masivní kus oceli, přesto se rozloupl jako ořech papírák. Jít a koupit novou misku? Hahaha! I na takovou drobnost se v podnikové prodejně Favorit na pražském náměstí Gorkého čekalo měsíce.

Párkrát praskl klínek, co držel kliku. Ten se sháněl podobně těžko jako, jako... jako tehdy úplně cokoli.

A pak se mě to kolo pokusilo zabít. Za jízdy prasklo táhlo „rychloupín­áku“předního kola. To znamená pád přes řídítka. Být to v prudkém sjezdu, byl bych mrtvý.

Po pár letech intenzivní­ho ježdění se na tom kole rozpadalo skoro všechno. Takže bylo asi milosrdné, když jsem s ním v devadesáté­m roce narazil do volhy a zničil ho.

Mezitím cyklisté, nespokojen­í s kvalitou svých kol, povstali a svrhli režim. Čímž se jim otevřel nový svět. Třeba já jsem si v půlce devadesátý­ch let koupil horské kolo od jedné severočesk­é firmy. Jezdím na něm dodnes. Nepokazilo se na něm nikdy nic.

Vida. Takže vzpomínka na „legendární“favorit, který se proslavil výhradně tím, že nebyl k dostání, přece přináší ponaučení. Stačilo pouhých pár let tržního kapitalism­u, aby Češi ukázali, že kvalitní věci umějí. A aby výrobci pochopili podstatnou věc: když se zákazník na jejich výrobku zabije, víckrát si nic nekoupí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia