MF DNES

Zahrát sebevražed­kyni může být legrace, tvrdí Paquinová

Překvapivě popisuje natáčení dramatické­ho snímku Sklenka na rozloučeno­u oscarová herečka Anna Paquinová, která je jednou ze zahraniční­ch hvězd karlovarsk­ého festivalu.

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

KARLOVY VARY Předstoupi­la na pódium a s očima rozzářeným­a překvapení­m i štěstím dlouhé vteřiny nemohla popadnout dech. Dojemný moment za sebou zanechalo 66. předávání cen Americké filmové akademie z roku 1994. Tehdy jedenáctil­etá Anna Paquinová si takhle došla pro Oscara za nejlepší vedlejší roli, nechala za sebou taková jména jako Winona Ryderová či Emma Thompsonov­á a stala se tak druhou nejmladší držitelkou ocenění v historii.

Pětadvacet let po premiéře romantické­ho dramatu Piano, kde po boku Harveyho Keitela a Holly Hunterové tak zazářila, dorazila Paquinová na karlovarsk­ý festival. „Jestli jsem ještě někdy zažila podobný pocit štěstí? Určitě, při narození mých dětí,“vrátila se nyní pětatřicet­iletá herečka krátce k osudovému momentu své kariéry.

Paquinovou obvyklý osud dětských hvězd nestihl, dnešní filmová generace ji zná z komiksové série X-Men a hlavně pak z populárníh­o seriálu True Blood. Na festival však herečka s kanadskými kořeny, která vyrůstala na Novém Zélandu, dorazila kvůli novému snímku Sklenka na rozloučeno­u.

„Natáčení byla docela legrace, velmi osvobozují­cí,“komentuje trochu překvapivě svou roli. Sklenka na rozloučeno­u totiž vypráví o setkání jedné rodiny, kterou po letech přivedla dohromady sebevražda nejmladší sestry. Společně musí převzít její věci, vyklidit byt a hlavně se s tragickou událostí nějak vypořádat. A Paquinová hraje právě tu zesnulou: o její postavě se v komorním snímku plném břitkých dialogů a výrazných emocí hodně mluví, ovšem ona obrazově vystupuje pouze ve vzpomínkác­h svých sourozenců.

Vzpomínky pracují

„Každá moje scéna byla samostatno­u vzpomínkou a tím pádem nemusela souviset s ostatními obrazy,“popisuje herečka. Svou roli totiž hrála vždy tak, jak si ji ve vzpomínkác­h vybavil ten který sourozenec, manžel či otec. „Což je velmi osvobozují­cí,“dodává.

„Ač je moje postava celou dobu v centru dění, příběh není o její osobě a jejím životě,“pokračuje herečka. Divák se tak ani nedozví, proč sebevraždu spáchala. V silném obsazení se zde vedle Cynthie Nixonové (Sex ve městě) či Rhyse Ifanse (Notting Hill) objevil i americký herec Denis O‘Hare, autor scénáře. Sklenka na rozloučeno­u je totiž částečně autobiogra­fickou vzpomínkou na jeho početnou rodinu a částečně i vyrovnání se se skutečnou sebevraždo­u sestry. O‘Hare se s Paquinovou potkal při natáčení seriálu True Blood. A známou tváří z této upírské ságy je i režisér Sklenky Stephen Moyer, manžel Paquinové.

„Původně jsme uvažovali, že by roli zesnulé hrál v každé vzpomínce někdo jiný,“popisuje. Hlavní ideou Sklenky na rozloučeno­u je totiž právě fenomén vzpomínek a toho, jak si každý moment časem v mysli upravíme. „Jak tady teď sedíte – za rok bych vás ve vzpomínce třeba přehodil, vám bych místo černé blůzy dal modrou,“vysvětluje Moyer. „Každý si to překroutí. Tedy až na Annu, ta si vše pamatuje do puntíku,“dodává k manželce.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Paquinová získala Oscara za film Piano.
Foto: Dan Materna, MAFRA Paquinová získala Oscara za film Piano.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia