MF DNES

Muž přes palubu klesá do hlubin telenovely

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Romantická komedie Manžel na zkoušku si říká novinka, přesto jsme ji už kdysi viděli. Roku 1987 vznikl snímek Přes palubu, v němž Goldie Hawnová coby nadutá bohatá panička ztratí po pádu z jachty paměť a Kurt Russel v roli řemeslníka, kterému odmítla zaplatit za odvedenou práci, si vychutná pomstu: přesvědčí ji, že je jeho chudičká, leč milovaná manželka.

V opačném gardu

V anglickém originále se původní i nynější film jmenují shodně Overboard, u nás dostal remake název Manžel na zkoušku, ale jinak vykazuje proti minulé verzi jen dvě změny: stejnou zápletku staví v opačném gardu pohlaví a posiluje v ní španělštin­u.

Vlastně nastala ještě jedna změna, ale ta předělávku potápí: zatímco minule to mezi ústřední hereckou dvojicí jiskřilo, teď se Anna Farisová a Eugenio Derbez chovají jako v běžném sitcomu; hrají základní šarži a ještě každý sám za sebe.

Ona se stará o tři dcery, pracuje do úmoru a ještě dálkově studuje profesi zdravotní sestry. On pěstuje sladké nicnedělán­í ve vířivce se slečnami, zatímco doma v Mexiku se jeho sestry perou o rodinné jmění, takže jim nebude chybět.

Co se vejde do dvou vět, vytvoří na plátně vleklý prolog. Dlouze se připravuje klíčová nehoda, pak skoro stejně dlouho trvá, než se hrdinka odhodlá k podvodu. A když se konečně milionář octne v její chatrči, hlavní legrace spočívá v tom, jakou spoušť napáchá při vaření.

Polidštěný kapitalist­a

Herecky stojí za zmínku John Hannah coby sluha s pokerovou tváří, ze slovního humoru potěší okamžiky, kdy mexičtí dělníci předstíraj­í před zaměstnava­telem neznalost angličtiny, a ze situační komiky utkví v paměti hrdinova či spíše kaskadérov­a krkolomná akce s kolečkem na stavbě.

Ale jinak se hraje socialisti­cká pohádka o polidštění kapitalist­y prací, jejíž hispánské balení zařizují spíše odkazy k telenovelá­m než přirozená horkokrevn­ost vášní. Dříve či později nastane okamžik, kdy člověk v kině bezděky hledá ovladač, aby přeladil na první podobu příběhu s Goldie Hawnovou.

 ?? Foto: Forum Film ?? Tuctový sitcom Manžel na zkoušku opakuje zápletku staršího snímku Přes palubu, nicméně mezi hlavními hrdiny v podání Anny Farisové a Eugenia Derbeze (na snímku) to nejiskří, každý hraje jen za sebe.
Foto: Forum Film Tuctový sitcom Manžel na zkoušku opakuje zápletku staršího snímku Přes palubu, nicméně mezi hlavními hrdiny v podání Anny Farisové a Eugenia Derbeze (na snímku) to nejiskří, každý hraje jen za sebe.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia