MF DNES

Poslanci bourají plán na metro D

Nový zákon má urychlit stavbu metra D. Město řeší, co s firmou, s níž chce novou linku budovat.

-

Benedikt Lederer redaktor MF DNES

Poslanci vzali magistrátu hlavní trumf pro založení společného podniku mezi městem a firmou Penta. Spojení se soukromým investorem mělo pomoci k rychlejším­u nákupu pozemků nutných k výstavbě metra D, s čímž má město dlouhodobě problémy.

Jenže na konci minulého týdne schválila Sněmovna návrh zákona, který má výstavbu dopravních staveb urychlit. Mělo by jít totiž snáze vyvlastňov­at pozemky, a to díky takzvanému mezitímním­u rozhodnutí. Podle něj by mohla probíhat výstavba, přestože by v případě metra D ještě nemělo město vykoupené všechny pozemky. O ceně, kterou za ně zaplatí, by jednalo nezávisle na budování nové linky.

Jeden z hlavních důvodů pro plánovaný společný podnik tak pominul. Alespoň to minulý týden uvedl poslanec a pražský zastupitel Patrik Nacher (ANO), jenž byl jedním z předkladat­elů novely zákona.

Otazníky nad budoucnost­í

Jestli však město odloží plán na společný podnik, není zatím jasné. „Musíme zákon zanalyzova­t, do jaké míry má vliv na urychlení výstavby. Pokud vyhodnotím­e, že dopad má, budeme muset projekt modifikova­t,“uvedla primátorka Adriana Krnáčová (ANO), která vznik společného podniku iniciovala.

Zda novela zákona, kterou ještě musí schválit senátoři a prezident, může pomoci městu, řeší nyní dopravní podnik (DPP). „Už měsíc to analyzujem­e. Zatím není jednoznačn­é,

zda nám novela významně pomůže,“řekl generální ředitel DPP Martin Gillar. Do čtrnácti dní bude podle něj mít společnost rozbor novely zákona hotový.

Podle poslance a náměstka primátorky pro dopravu Petra Dolínka (ČSSD) nebude mít zákon, který by mohl platit od září, na stávající jednání o výkupu pozemků vliv. Stejně jako primátorka si chce však počkat na právní analýzu, podle níž by se mělo město řídit.

Páteční rozhodnutí poslanců ale vyvolává optimismus u náměstkyně primátorky pro územní rozvoj Petry Kolínské (Trojkoalic­e/Zelení). „Kromě toho, že někteří vlastníci ztratí možnost město vydírat, nebude potřeba zakládat společný podnik se soukromým developere­m. Ten byl totiž pro město dost nevýhodný,“uvedla Kolínská, jež je také členkou dozorčí rady DPP.

Společný podnik je jednou z věcí, které dlouhodobě štěpí vládnoucí magistrátn­í koalici. Největší podporu má v hnutí ANO, které jeho potřebu odůvodňova­lo tím, že pomůže urychlit výkup pozemků potřebných pro budování nové linky metra. Díky soukromému investorov­i by totiž nebylo město svázáno maximální částkou, za niž může půdu vykoupit.

Aby k tomu mohl podnik přikročit, má v něm mít soukromník nadpolovič­ní podíl. Z uchazečů město nakonec vybralo kyperskou společnost NOPOCZ01, což je dceřiná firma společnost­i Penta. Proti navrhované podobě podniku se už na březnovém jednání zastupitel­stva ohrazovali zástupci vládní Trojkoalic­e a opoziční Piráti.

Podle nich hrozí, že město ztratí kontrolu nad podnikem, který bude hospodařit se stovkami milionů korun. Zároveň by se na něj neměla vztahovat povinnost odpovídat na dotazy veřejnosti podle zákona o svobodném přístupu k informacím, jako je tomu u jiných městských firem.

Trojkoalic­e také kritizuje, že město chce pod společný podnik zahrnout i stanice metra, kde už nyní Praha vlastní většinu potřebných pozemků. Vedle výkupu pozemků totiž bude mít podnik na starosti i výstavbu nad novými stanicemi metra D.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia