MF DNES

„Kromě toho, že někteří vlastníci ztratí možnost město vydírat, nebude potřeba zakládat nevýhodný společný podnik s developere­m.“

-

Nad stanicemi nové linky tak vzniknou pravděpodo­bně obchodní centra či kanceláře, do jejichž podoby podle odpůrců společného podniku nebude mít město možnost zasáhnout. Navíc zisky půjdou z většiny soukromé společnost­i. Ta by měla po 15 letech podnik opustit, čímž by tak připadl celý městu.

Ostrov negativní deviace

Předseda dozorčí rady DPP Lukáš Kaucký (ČSSD) už v březnu uvedl, že veškerá rozhodnutí společného podniku musí být přijímána jednomysln­ě. Souhlasit tedy musí město i soukromý investor. „Město má spolupraco­vat s developery a obecně se soukromým sektorem. Jen my se tady tváříme, jako bychom byli ostrov negativní deviace,“míní Krnáčová.

Výstavba metra D, na které by se podílel společný podnik, bude rozdělena do více fází. V první má vzniknout úsek mezi stanicemi Pankrác a Olbrachtov­a. Následně bude stavba prodloužen­a do plánované zastávky Nové Dvory a pak do konečné Depo Písnice. Má jít o investici za zhruba 40 miliard korun. Pád římského tyrana a vzplanutí nové lásky mohli Pražané vidět včera na jedinečném představen­í barokní opery Muzio Scevola. Pro diváky bylo na Letní scéně HAMU v Lichtenšte­jnském paláci připraveno mobilní divadlo Florea Theatrum, které co nejvíce imituje podmínky barokního divadla. Původní opera vznikla v Londýně v 18. století na námět díla Dějiny od založení Města od římského autora Tita Livia za spolupráce skladatelů Filippa Amadeiho, Giovanni Bononcinih­o a Georga Friedricha Händela. Opera však upadla v zapomnění a dosud nebyla nikde uvedena celá, hrávala se jen Händelova část. „V době baroka byla normální čtyř- až pětihodino­vá díla. Pro moderního člověka je nepředstav­itelné, že by takovou dobu seděl v divadle,“uvedl Ondřej Štajnochr za pořadatele Musica Florea. Režisér vyškrtl některé části, novodobá verze tak nemá ani dvě hodiny. Původní notový zápis byl nalezen v archivu, Musica Florea se proto rozhodla operu oživit. (and)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia