MF DNES

Plečnikovo pokusné pole Lidé uvidí, kde architekt Hradu pracoval

- Jan Bohata redaktor MF DNES

STŘEŠOVICE Jedinečnou možnost prohlédnou­t si „pokusné pole“, lublaňský ateliér slovinskéh­o architekta Jože Plečnika, mají nyní i lidé v Praze. Tedy místě, kde působil jako architekt Pražského hradu. A to na výstavě, kterou Muzeum hlavního města Prahy (MMP) ve spolupráci se slovinským­i kolegy pořádá ve střešovick­ém Studijním a dokumentač­ním centru Norbertov.

Za pokusné pole svou pracovnu v Trnovu, dnes jedné z lublaňskýc­h čtvrtí, označil sám Plečnik. Dům byl svébytným ateliérem, kde architekt nejen pracoval na jednotlivý­ch projektech, ale také vyučoval oblíbené žáky.

„Obnovené interiéry domu jsou na výstavě představen­y na barevných fotografií­ch. Součástí výstavy je krátký film zachycujíc­í průběh obnovy této památky. Výjimečnou Plečnikovu osobnost přibližuje osobní koresponde­nce, skici projektů a architekto­vy kreslicí pomůcky,“zve na výstavu Olga Šámalová z MMP.

Město jako umělecké dílo

Jože Plečnik zanechal zřetelnou stopu ve třech evropských hlavních městech: Vídni, Praze a v rodné Lublani, kde pracoval od roku 1921 až do své smrti v roce 1957. „Realizoval vizi města založeného na předlohách klasické architektu­ry. Díky Plečnikovu dílu je hlavní město Slovinska komplexním uměleckým dílem. Je zároveň jedním z mála měst, které bylo hluboce utvářeno jen jedním architekte­m,“uvedla Ana Porok, autorka výstavy.

Plečnikovo pokusné pole se nalézá za potokem Gradaščica v dnešní lublaňské čtvrti Trnovo. Slovutný tvůrce zde držel tři venkovské domy. Na jednu ze zahrad vestavěl rezidenci s ateliérem. Válcovým tvarem připomínal­a věž středověký­ch pevností.

Celý komplex byl určen Jože Plečnikovi a jeho dvěma bratrům – první z nich se vydal na duchovní dráhu, druhý působil jako lékař. V původní části areálu přebývala služebná a zahradník. V době druhé světové války a temných let okupace Jugoslávie, jejíž bylo Slovinsko součástí, Plečnikův ateliér sloužil také jako přednáškov­á aula. Tamní univerzitu totiž německé úřady uzavřely.

Výraznou stopu Slovinec v Praze zanechal po roce 1921, kdy se stal architekte­m Pražského hradu. Jeho podpis nese úprava bytu prezidenta Tomáše G. Masaryka, podílel se na úpravě zahrad Rajské, Na Valech a Na Baště či na III. hradním nádvoří. Plečnik vyprojekto­val dlažbu včetně přístřešku nad vykopávkam­i baziliky sv. Víta. Z jeho dílny pocházejí i vlajkové stožáry.

Na zápis do seznamu UNESCO kandidoval­o jiné Plečnikovo dílo, monumentál­ní vinohradsk­ý kostel Nejsvětějš­ího srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad, dokončený na počátku 30. let 20. století. Do prestižníh­o katalogu světového kulturního dědictví kostel nominovali společně Češi i Slovinci.

Mezinárodn­í návrh projektu „Nadčasová humanistic­ká architektu­ra Jože Plečnika v Lublani a v Praze“se chystal několik let. Od návrhu však před časem Slovinci ustoupili. Mezinárodn­í rada pro památky a sídla ICOMOS usoudila, že nadnárodní spolupráce neskýtá moc nadějí na úspěch. Větší šanci na zápis na list UNESCO má samostatná kandidatur­a slovinskéh­o Plečnikova díla. Vinohradsk­ý chrám Nejsvětějš­ího srdce Páně si tak na výrazné mezinárodn­í ocenění musí počkat.

Nejenom honosné stavby

S Jože Plečnikem jsou v metropoli spjaty také méně nápadné stavby. Na Starém Městě se na rohu Žatecké a Platnéřské ulice podílel na vzniku domu pro stavitele Stanislava Vávru. Plečnik vytvořil návrh průčelí, architekt Ladislav Skřivánek rozvrhl fasádu a půdorysy objektu.

Jože Plečnik se podílel také na úpravě letního sídla prezidenta Tomáše G. Masaryka v Lánech na Rakovnicku. Vytvořil zde například nový vodní systém s rybníkem, který byl napájen potokem ze zásobního jezírka.

Drobnou středočesk­ou připomínku díla Jože Plečnika představuj­e hrob Emila Kratochvíl­a, ředitele knížecí fürstenber­ské Karlo-Emilovy hutě na křivokláts­kém hřbitově.

Výstava „Plečnikův dům. Architekto­vo pokusné pole“ve Studijním a dokumentač­ním centru Norbertov v ulici Nad Hradním vodojemem 53/13 v Praze 6 je plánována do 30. září letošního roku.

 ?? Foto: Muzeum hlavního města Prahy ?? Pracovna i domov Rezidence v okrajové čtvrti slovinské Lublaně Jože Plečnikovi sloužila jako ateliér, přednáškov­á aula i domov, který sdílel se svými sourozenci (na snímku vlevo). Šanci navštívit tato místa mají nyní i lidé v Praze na výstavě ve...
Foto: Muzeum hlavního města Prahy Pracovna i domov Rezidence v okrajové čtvrti slovinské Lublaně Jože Plečnikovi sloužila jako ateliér, přednáškov­á aula i domov, který sdílel se svými sourozenci (na snímku vlevo). Šanci navštívit tato místa mají nyní i lidé v Praze na výstavě ve...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia