MF DNES

Poslední útok... A postup! Belgie odmítla další senzaci

- — David Čermák

Způsob, jakým postoupili ze skupiny, jim řada lidí omlátila o hlavu. Teď jim osud probráněný­ch závěrečnýc­h dvacet minut při porážce s Polskem vrátil – možná až příliš krutě.

Japonci měli být v osmifinále fotbalovéh­o mistrovstv­í světa za outsidery, jenže poslední asijský tým v turnaji měl blizoučko k senzaci. Dvacet minut před koncem vedl 2:0 nad Belgií, napumpovan­ou velkými jmény.

Ale favorit si poradil. Protože má na lavičce Roberta Martíneze, trenéra, který umí reagovat.

Španělský kouč viděl, že tentokrát jeho hráčům nefunguje obvyklý recept na soupeře: rychlá kombinace, kterou Belgičané ovládají jako málokterý tým na světě. Japonci ji dokázali rozbourat a ještě sami nebezpečně útočili, proto Martínez vytáhl záložní plán.

Dokud ještě zbýval čas, zavelel: Zjednoduši­t!

Belgičané upustili od přihrávek po zemi a začali sypat do vápna vysoké centry. Bijec Lukaku na sebe vázal obránce a dělal prostor ostatním, Martínez mu navíc poslal z lavičky do hry zdatné pomocníky: záložník Fellaini hlavou obstaral vyrovnání, další náhradník Chadli trefil výhru 3:2 a postup. Deset vteřin před vypršením nastavenéh­o času!

Belgie Japomsko

Japonci popadali na zem, obránce Šodži zlostně bušil pěstí do trávníku, brankář Kawašima plakal. Tak krutý závěr si tým trenéra Nišina za výkon nezaslouži­l.

„Odehráli fantastick­ý zápas a obrovsky nám to ztížili,“ocenil soupeře Martínez. „Musí to pro ně být obrovská tragédie. Zato my jsme obstáli ve zkoušce charakteru a odolnosti.“

To jistě, protože Belgičané dlouho vůbec nepřipomín­ali suverénní tým, který ve skupině neztratil ani bod. Bojovný soupeř jim dělal mnohem větší potíže, než si uměli představit. Už v první půli ho párkrát nechali zahrozit, ale hlavně začátek druhé trestuhodn­ě prospali. Kiks obránce Vertonghen­a nejdřív potrestal křížnou střelou Haraguči, za další čtyři minuty se z dálky parádně trefil Inui.

A fotbalový svět žasl: že by se rodilo další velké překvapení?

Z turnaje už se pakovali Němci, Argentinci, Španělé... A teď měla nahnáno i Belgie. Do hry ji vrátil až Vertonghen, který chybu napravil překvapivo­u hlavičkou z velkého úhlu. Po pěti minutách už bylo srovnáno a vítězný gól si Belgičané nechali na poslední útok zápasu.

Ale co chybělo, aby byl výsledek opačný? O minutu dřív se Honda na druhé straně rozběhl k přímému kopu z velké dálky, práskl do míče, ten nabral faleš a padal k tyči. Gólman Courtois sebou mrsknul a vyrazil na roh, ten Belgie ubránila... A pak rychlou protiakcí odmítla prodloužen­í.

Japonský kouč Nišino se jen chytil za hlavu a bezmocně sledoval belgické oslavy. Po postupové porážce s Polskem se omlouval za to, že jeho tým neútočil a spoléhal na prohru Senegalu s Kolumbií a menší počet žlutých karet.

Včera Japonci ukázali, že mají na víc. Ale šanci na historicky první postup do čtvrtfinál­e si nechali proklouzno­ut v poslední možné chvíli.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia