MF DNES

50 českých nej: skvost od Santiniho

Klášter v Kladrubech je plný krásy a symbolů

- — Ladislav Vaindl

klADruBy Už jen pohled na architektu­ru kostela Nanebevzet­í Panny Marie v Kladrubech u Stříbra v člověku vyvolává mnoho pocitů. Členitá architektu­ra kombinujíc­í prvky gotiky a baroka oplývá krásou, souměrnost­í i tajemstvím.

A ještě intenzivně­jší emoce vás zachvátí, když se ocitnete uvnitř této budovy, která je zaslouženě největším lákadlem areálu bývalého benediktin­ského kláštera.

„Stavba jednoznačn­ě návštěvník­y nejvíce přitahuje. Byla přestavěna počátkem 18. století architekte­m Janem Blažejem Santinim Aichlem. Ten byl geniálním architekte­m. Nejen pro svou dobu, ale i podle dnešních měřítek. Nikdy se ve svých návrzích neopakoval. Všechny jeho stavební plány jsou vyvedené do detailu. Nejen co se týče matematick­ých principů, ale také díky užití skrytých symbolů,“prozrazuje průvodkyně Silvie Strachotov­á. Většina Santiniho staveb je opředená legendami a tajemstvím. Platí to i v případě kladrubské­ho kostela.

„Na klenbě poutají pozornost čtyři deseticípé hvězdy, ty jsou připomenut­ím nového počátku. Přímo naproti nim dole na zemi se pak nacházejí osmicípé hvězdy, které jsou symbolem Panny Marie. Traduje se, že kdo se postaví do zlaté části středové hvězdy, měl by pocítit příliv pozitivní energie. Kostel je totiž údajně postaven na místě, kde se střetávají energetick­é síly,“konstatuje průvodkyně.

Klenba má připomínat gotiku, ale architekt ji pojal jinak než ve středověku.

„Zatímco v té době měla podpůrná klenba čistě nosnou funkci, v tomto případě jde ryze o dekorativn­í účely,“doplňuje. Pozornost poutá i velký narůžovělý kříž, na němž je v latině zachycen text benediktin­ského hesla. Do češtiny se dá moto přeložit jako: Svatý kříž nechť je mi světlem, aby mi ďábel nebyl vůdcem. Ve výzdobě kostela je možné najít symboly na mnoha místech.

„Stačí se podívat na hlavní oltář. Ten připomíná gotický oltář, který je osázený barokními sochami. To je nezvyklá kombinace. Zvláštnost­í je také nápis umístěný v božím oku na vrcholu oltáře. Je totiž napsaný v hebrejštin­ě. Jedná se o písmena JHVH, která jsou v židovské tradici brána jako přepis božího jména. V katolické architektu­ře tohle nebývá vůbec běžné. Lidé se tomu často podivují. Zdá se jim, že to do podobné stavby nepatří,“říká Strachotov­á.

Santiniho záměr byl ale zřejmý. „Jde o důkaz toho, že autor symbolům velmi dobře rozuměl a uměl s nimi výborně nakládat. Hebrejštin­u totiž použil jako symbol Starého zákona. Hned pod nápisem je scéna ukřižování Krista. Ta zase zastupuje Nový zákon,“vysvětluje.

Pro Santiniho je podstatná také symbolika čísel.

„Boží oko je číslo jedna, Kristus se dvěma anděly trojka, evangelist­é pak čtyřka,“dodává Strachotov­á. Právě při zobrazován­í Ježíšových učedníků, kteří sepsali evangelia, Marka, Matouše, Lukáše a Jana, je ale opět zachytil netradiční­m způsobem. „Bývá běžné, že je zobrazují klasické figurální sochy. Santini ale vytvořil díla jejich symbolů, tedy anděla, býka, lva a orla,“sděluje.

 ??  ??
 ?? Foto: L. Vaindl ?? Barokně-gotická krása Kostel Nanebevzet­í Panny Marie je ozdobou areálu kladrubské­ho kláštera.
Foto: L. Vaindl Barokně-gotická krása Kostel Nanebevzet­í Panny Marie je ozdobou areálu kladrubské­ho kláštera.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia