MF DNES

Brazílie – Mexiko 2:0

Messi pryč, Ronaldo pryč, Němci pryč, Španělé pryč. A největším favoritem je...

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Je to přesně šedesát let.

Šedesát let od chvíle, kdy sedmnáctil­etý Edson Arantes do Nascimento vystřílel první světový titul pro Brazílii. Doma mu říkali Pelé, na zádech nosil desítku a v Evropě ho vůbec nikdo neznal.

Od té doby vyhrály půvabné kanárkové dresy ještě čtyřikrát. A letos můžou být zlaté pošesté. Záleží hlavně na tom, jak zaválí Pelého nástupce Neymar da Silva Santos Júnior.

Říkají mu jednoduše Neymar, desítku má taky a už jako teenagera ho znal celý fotbalový svět.

„Brzy bude králem jako já,“prohlásil Pelé před lety.

Neymarovi je šestadvace­t a jeden rekord už drží. Loni přestoupil do Paříže za šest miliard korun, čímž se stal nejdražším hráčem všech dob. A dovede-li Brazilce na trůn, klidně může být ještě dražší.

První překážku ve vyřazovací fázi překročil. Brazílie – Mexiko 2:0. První gól? Neymar. Přihrávka na druhý gól? Neymar. „Skvělá práce,“chválil ho trenér Tite po utkání v horké Samaře.

Můžete mu stokrát vyčítat teatrálnos­t, s níž přihrává pády, ale po fotbalové stránce je geniální. Patří do tříčlenné party úžasňáků, kteří vynikají nad všemi ostatními. Jenže zbývající konkurenti už jsou doma: Lionel Messi s Argentinou a Cristiano Ronaldo s Portugalsk­em.

Velkou osmifinálo­vou šanci prošustrov­ala i španělská fúrie s excelentní­m režisérem Iniestou. O obhájcích zlata z Německa ani nemluvě, ti mají dovolenou už týden.

Neymar jede dál, v pátek ho čeká čtvrtfinál­e. Proti Belgii, která až v nastavení urvala vítězství proti snaživému Japonsku.

„Myslím, že se Neymar teprve rozjíždí. Může hrát ještě lépe,“pravil kouč Tite o víkendu. Pokud ano, tak ať se všichni soupeři bojí.

Neymar si nechal ostříhat směšné blonďaté špagetky, které mu poskakoval­y po hlavě, a každý druhý brazilský nájezd proti Mexiku řídil sám: „Nechci, aby to bylo moje mistrovstv­í světa, ale aby bylo celé Brazílie. Přijel jsem do Ruska vyhrát.“Už v 5. minutě nebezpečně střílel. A pak znovu, znovu, znovu. V 51. minutě se přesouval z levé strany, patičkou nechal míč vlasáči Willianovi, který se uvolnil dlouhou kličkou a levačkou prudce nacentrova­l. Nebo to byla střela? To už je jedno. Neymar si míč našel a ve skluzu ho posunul do sítě.

Jeho žluté kopačky se žlutými tkaničkami jako by symbolizov­aly brazilskou hravost a technickou nadvládu. Mexičané běhali, poctivě dřeli a doufali, že osmifinále pro ně nezůstane posedmé v řadě konečnou. Snad i proto poslali do boje veterána Rafaela Márqueze, kterému bylo 39 let a 139 dní. Márquez jako první hráč v dějinách odehrál vyřazovací zápas na pátém šampionátu, což nedokázali ani vytrvalci Carbajal, Matthäus nebo Buffon.

Bohužel se ukázalo, že Márquez už nestíhá, a střídal o přestávce. Neymar se naopak dostával do ráže. Se vším, co s jeho jménem souvisí. Však víte, co tím myslíme...

I v Brazílii, která je posedlá kýčovitými karnevaly a pozérstvím, se fotbalovém­u kouzelníko­vi diví, že tolik filmuje. Na sociálních sítích kolují koláže, jak se kutálí po dálnici mezi auty nebo skučí na zemi už před výkopem při národní hymně.

Některé brazilské hospody dokonce vypsaly rundu zdarma, až zase Neymar „skočí do prázdna“.

I včera se snažil předstírat úraz, který se nestal. V 71. minutě mu obránce Layún přišlápl kotník za postranní čárou. Nešetrně a zřejmě úmyslně, protože spěchal. Jenže brazilský talisman předvedl divadlo, při kterém jste museli získat dojem, že ho rovnou ze hřiště odveze sanitka na operační sál.

A co se stalo? Neymar vyskočil a za čtvrt hodiny se prosmýkl ke druhému gólu. Utíkal z levého křídla, špičkou kopačky zkusil vystřelit, brankář Ochoa balon lehce posunul k Firminovi a hotovo.

Brazílie postoupila posedmé za sebou do čtvrtfinál­e.

Ale chce víc. Daleko víc.

Můžete mu stokrát vyčítat teatrálnos­t, ale po fotbalové stránce je geniální.

 ??  ??
 ?? Foto: Getty ?? Rozhodl Gól dal, na druhý přihrál. Král Neymar by se chtěl nechat nosit na ramenou i po finále.
Foto: Getty Rozhodl Gól dal, na druhý přihrál. Král Neymar by se chtěl nechat nosit na ramenou i po finále.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia